3 martie 2024

In timp ce mass-media si publicitatea ne pot face sa credem ca yoga se refera la ipostaze fizice, intreaga yoga include o gama larga de practici contemplative si autodisciplinare, cum ar fi meditatia, mantra, rugaciunea si respiratia.

Cercetarea stiintifica asupra beneficiilor yoga este inca oarecum preliminara, dar multe dintre dovezile de pana acum sustin ceea ce practicienii par sa fi stiut de milenii: Yoga este incredibil de benefica pentru bunastarea noastra generala.

Yoga imbunatateste flexibilitatea

In 2016, doua dintre cele mai importante organizatii de yoga, Yoga Journal si Yoga Alliance, au efectuat un sondaj la nivel mondial, analizand o varietate de statistici despre yoga, in incercarea de a-si cuantifica valoarea pe fondul popularitatii tot mai mari.

Cel mai citat motiv pentru care oamenii au ales sa faca yoga a fost „sa mareasca flexibilitatea”.

Flexibilitatea este o componenta importanta a sanatatii fizice. Yoga ofera multe stiluri din care sa aleagi, variind ca intensitate de la mare la moderata la usoara. Chiar si stilurile de cea mai mica intensitate s-au dovedit a creste flexibilitatea.

Yoga pare sa fie deosebit de utila pentru imbunatatirea flexibilitatii la adultii cu varsta de 65 de ani si peste. Flexibilitatea redusa este o parte naturala a imbatranirii, iar un studiu din 2019 a constatat ca yoga a imbunatatit flexibilitatea la adultii in varsta.

Yoga ajuta la ameliorarea stresului

Al doilea cel mai citat motiv pentru care oamenii au ales pentru a face yoga a fost acela de a elibera stresul. Din fericire, stiinta sustine ca yoga, si mai ales asana, este excelenta la reducerea stresului.

Dar amintiti-va – practica fizica este doar un aspect al yoga. S-a dovedit, de asemenea, ca meditatia, respiratia si ritualurile auditive, cum ar fi cantarile si baile sonore, reduc semnificativ tensiunea si amelioreaza stresul.

Yoga imbunatateste sanatatea mintala

Tulburarea depresiva majora este considerata a fi una dintre cele mai frecvente tulburari de sanatate mintala din lume.

O meta-analiza din 2017 a 23 de interventii care analizeaza efectele tratamentelor bazate pe yoga asupra simptomelor depresive a concluzionat in mod covarsitor ca yoga poate fi acum considerata un tratament alternativ eficient.

S-a demonstrat ca atat terapiile yoga bazate pe miscare, cat si practicile bazate pe respiratie imbunatatesc semnificativ simptomele depresive.

Yoga poate reduce inflamatia

Adesea, precursorul bolii este inflamatia cronica. Bolile de inima, diabetul, artrita, boala Crohn si multe alte afectiuni sunt legate de inflamatia prelungita.

O analiza a examinat 15 studii de cercetare si a gasit un rezultat comun: yoga – de diferite stiluri, intensitati si durate – a redus markerii biochimici ai inflamatiei in mai multe afectiuni cronice.

Yoga iti va creste puterea

In timp ce majoritatea oamenilor asociaza yoga cu intinderea si flexibilitatea, unele tipuri de cursuri de yoga pot fi, de asemenea, considerate pentru cresterea fortei. Depinde doar de nivelul clasei, de abordare si de profesor. Acest lucru face ca asana yoga sa fie o forma multimodala de exercitiu.

Eficienta yoga in construirea puterii a fost studiata in mai multe contexte specifice – de exemplu, in ceea ce priveste persoanele cu cancer de san, adultii in varsta si copiii.

Un alt studiu efectuat pe personalul fortelor aeriene a constatat ca yoga este o practica eficienta de consolidare a fortei pentru multe grupuri de varsta de participanti sanatosi.

Yoga poate reduce anxietatea

Exista o serie de tulburari de anxietate diferite, cum ar fi tulburarea de anxietate generalizata, anxietatea sociala si fobiile specifice. Chiar si stresul cronic poate fi uneori clasificat ca o tulburare de anxietate.

Numeroase studii sugereaza ca asana de yoga poate fi eficienta ca un tratament alternativ pentru tulburarile de anxietate, desi cativa dintre cercetatori solicita studii suplimentare replicate inainte de a afirma in mod concludent acest lucru.

Yoga nidra, care este o scanare corporala/meditatie ghidata, s-a dovedit ca reduce in mod concludent simptomele de anxietate.

Yoga poate imbunatati calitatea vietii

Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste calitatea vietii ca „perceptia unui individ asupra pozitiei sale in viata in contextul culturii si sistemelor de valori in care traieste si in relatie cu obiectivele, asteptarile, standardele si preocuparile sale”.

Unii factori care afecteaza calitatea vietii sunt relatiile, creativitatea, oportunitatile de invatare, sanatatea si confortul material.

Timp de zeci de ani, cercetatorii au vazut calitatea vietii ca un predictor important al longevitatii oamenilor si al probabilitatii de imbunatatire a pacientilor atunci cand sunt tratati pentru o boala cronica sau leziuni.

O meta-analiza din 2019 arata potentialul promitator pentru yoga de a imbunatati calitatea vietii la persoanele cu durere cronica.

Yoga poate creste imunitatea

Stresul cronic va afecteaza negativ sistemul imunitar.

Cand imunitatea este compromisa, esti mai susceptibil la boala. Cu toate acestea, asa cum am discutat mai devreme, yoga este considerata un tratament alternativ sustinut stiintific pentru stres.

Cercetarea este inca in evolutie, dar unele studii au gasit o legatura distincta intre practicarea yoga (mai ales in mod constant pe termen lung) si o mai buna functionare a sistemului imunitar.

Acest lucru se datoreaza in parte capacitatii yoga de a lupta impotriva inflamatiei si in parte imbunatatirii imunitatii mediate de celule.

Yoga poate imbunatati echilibrul

Echilibrul nu este important doar atunci cand incerci sa stai pe un picior in Tree Pose la cursul de yoga. Este, de asemenea, esential pentru miscarile simple de zi cu zi, cum ar fi sa ridicati ceva de pe podea, sa ajungeti la un raft si sa coborati scarile.

S-a demonstrat ca yoga imbunatateste echilibrul si performanta generala la sportivi.

De asemenea, o revizuire a cercetarilor efectuate asupra populatiilor sanatoase sugereaza ca echilibrul se poate imbunatati pentru majoritatea oamenilor dupa practicarea constanta de yoga.

Asana de yoga poate fi, de asemenea, de ajutor la imbunatatirea echilibrului la persoanele cu leziuni cerebrale.

Yoga adaptiva sau yoga pe scaun poate fi de ajutor in special pentru adultii in varsta sau persoanele cu leziuni care sunt mai putin mobile sau pentru care echilibrul este o preocupare.

Yoga poate imbunatati functionarea cardiovasculara

Pranayama, denumit adesea „respiratie yogica”, este un aspect important si benefic al yoga.

Journal of Ayurveda and Integrative Medicine a publicat o revizuire a 1.400 de studii care analizeaza efectele generale ale pranayama. O concluzie cheie a fost ca respiratia yoghina poate imbunatati functionarea mai multor sisteme din organism.

Mai exact, cercetarea rezumata in revizuire a constatat ca sistemul cardiovascular a beneficiat puternic de controlul ritmului de respiratie, asa cum demonstreaza modificarile favorabile ale frecventei cardiace, capacitatii de accident vascular cerebral, presiunea arteriala si contractilitatea inimii.

Aceasta cercetare indica faptul ca respiratia yoghina poate influenta de fapt centrul cardiorespirator al creierului pentru a imbunatati functionarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *