3 martie 2024

Schimbarea orei se face de doua ori intr-un an, asa ca la sfarsitul lunii martie, Romania se pregateste sa treaca din nou la ora de vara 2023. Iata data cand se schimba ora si cum afecteaza organismul.

In Romania, trecerea la ora de vara se face anual. Aceasta inseamna, de fapt, intoarcerea la ora standard, dupa ce ceasurile inainteaza cu o ora in timpul verii pentru a profita la maximum de lumina zilei. In ce zi se trece la ora de vara 2023? Citeste mai jos si afla chiar acum cand se trece la ora de vara 2023.

Cand se schimba ora 2023

Ora de vara este de fapt Ora Europei de Est + 2 UTC, considerata ora legala standard oficiala. In fiecare an, Romania trece la ora de vara, ceea ce inseamna ca in 2023, trecerea la ora de vara va avea loc pe 26 martie.

Majoritatea ceasurilor electronice au functia de a se adapta la ora de iarna, precum si telefoanele, laptopurile sau tabletele. Pentru restul ceasurilor care trebuie potrivite, ora 04:00 va deveni 05:00, ceea ce inseamna ca ceasurile vor fi date inainte cu o ora. Automat, in noaptea de duminica spre luni, romanii vor dormi mai putin cu o ora.

Ce se intampla in organism cand se trece la ora de iarna

Trecerea la ora de vara 2023 este o schimbare majora pentru corpul uman, asa ca are nevoie de timp pentru a se adapta si a intra in ritmul sau. Astfel, dupa trecerea la ora de iarna, oamenii se pot simti mult mai obositi, avand in vedere ca poate aparea insomnia sau calitatea somnului poate fi afectata. Dupa trecerea la ora de vara 2023, pot aparea si dificultati de concentrare din cauza oboselii, anxietatii sau depresiei, nelinistei si nervozitatii. Se pare ca toate aceste manifestari neplacute sunt, de fapt, o consecinta a perturbarii ceasului biologic, existand un dezechilibru hormonal in organism.

Articol asemanator: Sistemul imunitar: 7 alimente pentru intarirea sistemul imunitar toamna

Desi organismul are nevoie de timp pentru a se obisnui cu trecerea la ora de iarna, unele lucruri pot fi de mare ajutor in aceasta perioada de tranzitie. Un program de odihna foarte strict poate tine la distanta simptomele neplacute si insomnia, asa ca oamenii sunt sfatuiti sa mearga la culcare si sa se trezeasca la ore fixe. Alimentatia joaca si ea un rol foarte important, asa ca fructele si legumele, dar si proteinele de buna calitate, nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica.

5 moduri surprinzatoare in care corpul tau reactioneaza la ora de vara

Dispozitie si productivitate

Tranzitiile la ora de vara duc adesea la cicluri de somn intrerupte. Cand se indreapta inainte, corpul trebuie sa se adapteze pentru a merge mai devreme la culcare, ceea ce poate lasa oamenii nelinistiti noaptea si provoaca somnolenta a doua zi. In medie, americanii pierd 40 de minute de somn cand setam ceasurile inainte in primavara. Astfel de tulburari de somn pot duce la tulburari de dispozitie si la cresterea iritabilitatii.

Probleme cu inima

Schimbarea ceasurilor cu o ora inainte iti poate afecta inima. Un studiu recent a constatat ca tranzitiile la ora de vara pot fi legate de un risc crescut de aparitie a unui tip comun de accident vascular cerebral. Cercetatorii din Finlanda au analizat peste un deceniu de date despre accidente vasculare cerebrale si au descoperit ca rata generala a accidentului vascular cerebral ischemic – care reprezinta majoritatea cazurilor de accident vascular cerebral si este cauzata de un cheag care blocheaza fluxul de sange catre creier – a fost cu 8% mai mare in timpul primului accident vascular cerebral. doua zile dupa trecerea la ora de vara.

Dieta si apetitul

Desi nu sunt la fel de grave precum accidentele de masina sau problemele de inima, tranzitiile la ora de vara pot provoca temporar ravagii in dieta ta. Orice cantitate de privare de somn poate afecta nivelurile hormonale din organism, ceea ce poate duce la modificari ale poftei de mancare, o crestere a poftelor de mancare si o potentiala supraalimentare.

Accidente de masina

Cercetarile au aratat, de asemenea, o crestere a accidentelor de masina in urma schimbarilor de ora de vara. Intr-un studiu publicat in American Economic Journal luna viitoare, Smith a analizat accidentele de vehicule chiar inainte si dupa ora de vara in SUA pe o perioada de 10 ani. Rezultatele au aratat o crestere cu 6% a accidentelor imediat dupa ce oamenii isi reseteaza ceasul in primavara, ceea ce s-a ridicat la peste 300 de morti.

Dificultati la locul de munca

Privarea de somn poate afecta abilitatile motorii, iar cercetarile arata ca poate duce la mai multe leziuni la locul de munca , in special in jurul tranzitiilor la ora de vara. Un studiu din 2009 a examinat datele privind peste 500.000 de rani miniere din 1983 pana in 2006 si a constatat o crestere de 5,7 la suta in ziua de luni dupa schimbarea orei. In plus, ranile au fost mai grave, ceea ce a dus la o crestere cu 68 la suta a numarului de zile de munca ratate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *