22 februarie 2024

Berbec (21 martie–19 aprilie): Call Me Zebra de Azareen Van der Vliet Oloomi

Urmareste un tanar bibliofil iranian, Zebra, intr-o calatorie internationala exuberanta in aceasta explorare amuzanta si sfasietoare a iubirii si exilului. Washington spune ca „cautarea impulsiva si inflacarata a cunoasterii este atat de specifica Berbecului” a personajului principal. Dragostea Zebrei pentru literatura o poarta in mai multe locatii intr-o cautare care se concentreaza spre interior si spre exterior simultan.

Washington descrie romanul, care a fost publicat in 2018, ca surprinzand calitatea impulsiva a Berbecului, un semn zodiacal care vizualizeaza si urmareste in acelasi timp. Zebra, spusa si pasionala, care se autoproclama „terorista literara”, continua in ciuda pierderii extraordinare, captand hotararea neinfricata a unui Berbec.

Taur (20 aprilie–20 mai): Harlem Shuffle de Colson Whitehead

Washington spune ca Harlem Shuffle al lui Colson Whitehead „imi aminteste de Ocean’s 11”. Veti gasi o saga de familie tentanta si delicioasa, care este si un thriller care evoca placerea si tandretea asociate cu Taurul. Publicat in 2021 si plasat in anii 1960, romanul urmareste o familie criminala de elita si mobilizarea interioara a unui mare jaf.

Ca semn de pamant, Taurul se va conecta cu arhetipul Venus si se va asocia cu luxul, securitatea si un anumit materialism. Si totusi povestea nu este despre lacomie.

Gemeni (21 mai–20 iunie): My Monticello de Jocelyn Nicole Johnson

Desi colectia de nuvele si novele a lui Jocelyn Nicole Johnson a fost publicata in 2021, are deja o oferta de film Netflix. Povestile ei arata o agilitate feroce in felul in care iau in considerare rasismul american, in parte inspirate de experienta autoarei de viata in Charlottesville in timpul revoltelor violente ale suprematiei albe din 2017 de acolo. Prima poveste din colectie se misca impreuna cu o usurinta creata cu viclenie inainte de o schimbare rapida in ultimele pagini. „Cred ca un Gemeni poate aprecia rasturnarile si intorsaturile de situatie”, spune Drammeh.

Gemeni este semnul cunoscut pentru schimbarea rapida si pentru ca este mercurial – un termen care provine de la conducatorul planetar al Gemenilor, Mercur, cunoscut si pentru ca este un viclean. Potrivit Drammeh, nuvelele sunt potrivite pentru acest semn comunicativ, intelectual.

Rac (21 iunie – 22 iulie): Cartea formei si a golului de Ruth Ozeki

Cartea formei si golului, publicata in 2021, este povestita din perspectiva unui copil al carui tata moare si a carui mama incepe sa tezaurizeze excesiv. Washington spune ca cartea va rezona cu Racii, deoarece, la fel ca personajul principal, oamenii nascuti sub acest semn au tendinta de a pune lumea in ordine. Protagonistul „este capabil sa navigheze in acest mare ocean de durere”, spune Washington. „Este un roman atat de frumos, sfasietor si plin de speranta, deoarece le ofera copiilor metoda cu care sa navigheze prin niste situatii cu adevarat grele.”

Leu (23 iulie–22 august): Little Blue Encyclopedia (pentru Vivian) de Hazel Jane Plante

Cartea inovatoare si incantatoare LGBTQ+ a lui Hazel Jane Plante a debutat in 2019. Washington explica ca transmite „placerea de a fi asistat”, care se simte ca o reprezentare emotionanta a Leului. Povestea urmareste o femeie trans queen care isi da un sens durerii din cauza mortii unui prieten apropiat creand o enciclopedie.

Structura creativa a romanului amesteca naratiunea cu parti despre o emisiune TV, Little Blue, ca o modalitate de a explora relatia dintre cele doua femei. Povestea transmite caldura Leilor si „modurile lor mari de a se arata”, spune Washington, care o numeste „o privire frumoasa, foarte amuzanta si plina de caldura asupra unui personaj intr-o plenitudine, care este inca grijuliu si fara compromisuri in modul in care exista in lume.”

Fecioara (23 august–22 septembrie): Oameni normali de Sally Rooney

„Normal People este o carte la fel de flexibila – adica la fel de adaptabila – ca Fecioara insasi”, explica Drammeh. „Este puternic, ametitor, sexy si intunecat si mi-a placut.” Fecioara este cunoscuta pentru natura sa mercurioasa, exigenta, una care se manifesta in cele doua personaje principale, care par sa nu comunice in ciuda faptului ca au atat de multe de spus.

Publicat in 2019, este o privire atenta asupra relatiei anxioase si codependente dintre doua personalitati in timp ce trec prin liceu, facultate si nu numai. „Sally Rooney este o astfel de scriitoare, scrie din interiorul oamenilor, din emotiile lor”, spune Drammeh despre autorul irlandez.

Balanta (23 septembrie–22 octombrie): Trei femei de Lisa Taddeo

„Balanta are o reputatie de a fi buna cu toata lumea, uneori prea buna”, spune Drammeh despre cel mai politicos semn zodiacal. S-ar putea sa credeti ca selectarea cartilor bazate pe semne zodiacale care se potrivesc cu o Balanta fermecatoare, cocheta si relaxata nu ar include aceasta lucrare de non-fictiune literara cea mai bine vanduta despre dorinta si nemultumire.

Publicata in 2019, cartea urmareste viata sexuala a trei femei diferite, fiecare implicata in afaceri diferite. Conectand personajele cu Balanta, Drammeh spune: „Ma gandesc la greutatea de a se acomoda la care femeile sunt supuse foarte devreme si foarte des”. Balanta ia adesea in considerare pe ceilalti in primul rand, iar Three Women exploreaza cum poate arata o astfel de acomodare atunci cand nu este verificata.

Scorpion (23 octombrie–21 noiembrie): Detransition, Baby de Torrey Peters

Washington spune ca se refera atat la renovare, cat si la eliminare. Nu toate romanele bazate pe semne zodiacale sunt la fel de intense sau la fel de puternice ca acesta.

Aclamatul best seller al lui Torrey Peters a debutat in 2021, iar Washingtonul il numeste „un roman uimitor despre cum am putea renova si elimina aceasta notiune de maternitate, copilarie si femeie intr-un mod cu adevarat spectaculos”. Cu o proza atat amuzanta, cat si emotionanta, Detransition, Baby urmareste trei femei – doua transgender, una cisgender – care se trezesc conectate printr-o sarcina neplanificata. Puteti citi versiunea tiparita, dar aceasta este si una dintre cele mai bune carti audio de ascultat in prezent.

Sagetator (22 noiembrie–21 decembrie): Lustru de Raven Leilani

Romanul de debut al lui Raven Leilani trosneste cu virtuozitate, spirit slam-bang si farmec. Luster, publicata in 2020, este povestita prin ochii unei tinere de 23 de ani, Edie, o femeie de culoare cu o slujba de birou , care ajunge sa aiba o aventura cu un barbat alb mult, mult mai in varsta. Dupa cum explica Drammeh, Edie „are o foame profunda de a experimenta . . . o foame de noutate, o foame dincolo de propria ei lume minuscula.”

In comparatie cu celelalte carti bazate pe zodii, romanele care vorbesc despre Sagetator ar trebui sa fie pline de ambitie si de o deschidere uluitoare, atat in ​​stil, cat si in continut. Luster prezinta „o dorinta expansiva, aventuroasa”, spune Drammeh. „Exista un sentiment de uimire si de urmarire care se simte foarte esential pentru arhetipul Sagetator.” Luster este in dezvoltare ca o emisiune TV pentru HBO.

Capricorn (22 decembrie – 19 ianuarie): 100 de iubiti de Brontez Prunell

Cititi 100 de iubiti pentru a vedea tandretea de sub ceea ce se poate simti concret. Publicat in 2021, acest tur de forta literar este o descriere neliniara a intalnirilor naratorului cu iubiti diversi si diferit definiti. „[Acesta] vorbeste despre modul in care glorificam anumite tipuri de relatii fata de altele si despre modul in care facem rutina din asta”, spune Washington. „Cand esti queer si casatoria nu pare o practica care a fost facuta pentru tine, ce spune asta despre relatiile amoroase?”

Alegerea cartilor bazate pe semne zodiacale va ofera posibilitatea de a depasi stereotipurile zodiacului. Luati Capricornul, de exemplu. Semnul guvernat de Saturn este considerat in mod conventional ca neinduplecat – chiar si rece si indepartat. Dar, dupa cum explica Washington, exista o tandrete bogata sub suprafata dura a Capricornului. Este o tema care apare in poetica cartii despre intimitate si impartasire. Este o carte scurta, dar contine multa emotie intre paginile sale

Varsator (20 ianuarie – 18 februarie): Mostly Dead Things de Kristen Arnett

Washington descrie Mostly Dead Things ca un „roman intunecat, comic despre ceea ce se intampla atunci cand esti impins in responsabilitate”. Amplasat in Miami, o urmareste pe Jessa, care incearca sa mentina afacerea de taximetrie a familiei pe linia de plutire dupa moartea brusca a tatalui ei. Washingtonul spune ca „vorbeste despre cum putem fi o familie in mijlocul tuturor problemelor noastre si totusi sa navigam in dragoste si sa ramanem impreuna”.

Aclamatul roman de debut al lui Kristen Arnett, publicat in 2019, se concentreaza pe teme de structura, intelegere si inventie orientata spre actiune, care sunt esentiale pentru semnul Varsator. Recomandand carti bazate pe semne zodiacale, Washington a luat in considerare cat de profunde s-ar putea conecta temele cu fiecare semn.

Pesti (19 februarie – 20 martie): In casa de vis: O memorie de Carmen Maria Machado

Povestita prin capitole scurte, creative, uneori fantastice, In casa de vis, publicata in 2020, este din punct de vedere tehnic o carte de memorii, asa ca se bazeaza pe o poveste adevarata despre abuzul fata de persoane de acelasi sex si o despartire. Potrivit Drammeh, este „perfect de frumos si de terifiant”, deoarece povesteste „o relatie ca si cum ar fi o casa a ororilor – intr-un mod pe care doar un semn de apa l-ar putea aprecia cu adevarat”.

Pestii, un semn de apa asociat cu Jupiter si Neptun, sunt cunoscuti pentru sensibilitatea profunda si imaginatia nemarginita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *