16 aprilie 2024

De ce a fost creata scoala? Suntem siguri ca este o intrebare pe care fiecare elev si-o pune din cand in cand. Mai ales in zilele grele de test, multi studenti se intreba exact de ce sunt supusi la pedepse atat de crude si neobisnuite!

Daca esti sincer cu tine insati, stii ce loc grozav este scoala. Te distrezi, inveti tot felul de lucruri interesante si poti petrece timp de calitate cu prietenii tai. Sigur, testele pot fi stresante, dar gandeste-te cat de plictisitoare ar fi viata daca nu ai putea sa inveti lucruri noi si sa vezi alti oameni atat de des! Citeste mai jos si afla cine a inventat scoala si de ce.

Cine este cu adevarat inventatorul scolii?

Scoala este institutia in care elevii sunt predati intr-un mediu de invatare de catre profesori. Constientizarea transmiterii cunostintelor in toate modurile posibile a existat dintotdeauna, iar scoala este locul in care aceste idei au fost implementate prin sisteme specifice care pot ajuta elevii sa invete intr-un mod mai eficient si mai organizat. Cel putin o data in timpul scolii, fiecare elev se gandeste la inventia scolii si mai precis la cine a fost inventatorul scolii.

Conceptul de invatare a elevilor intr-o locatie centralizata a existat chiar si in antichitatea clasica. Inca din India antica, Roma antica, China antica si Grecia antica, a existat o existenta a scolilor formale. La acea vreme, elevul obisnuia sa se adune intr-o zona de invatare, iar atunci aceste zone de invatare erau cunoscute ca academicieni. In 425 d.Hr., sistemul de invatamant primar fusese instituit de Imperiul Bizantin. Aceste scoli erau mult diferite de scolile de astazi. Aceste scoli erau in primul rand pentru personalul militar. In aceste clase, filozofii de greaca au recunoscut personalul militar cu diverse subiecte si, de asemenea, au impartasit cunostinte despre subiecte precum matematica, limba, istorie si chiar filozofie. Si acest sistem de educatie bizantin a continuat pana la prabusirea imperiului in 1453 d.Hr

Horace Mann

Horace Mann este considerat inventatorul conceptului modern de scoala. S-a nascut in 1796 si a devenit secretar de educatie in Massachusetts. Este recunoscut pentru ca este un pionier in realizarea reformelor educationale. Era un credincios mai puternic ca educatia publica, in care studentii urmau un curriculum, era necesara pentru a impartasi cunostinte intr-un mod organizat. De asemenea, credea ca scopul educatiei trebuie sa fie despre caracter si virtuti civice, mai degraba decat sa invete sa promoveze societatea. Metodele educationale ale lui Mann au castigat in curand popularitate si au fost adoptate de alte state.

In timpul mandatului sau, a creat o serie de scoli publice in Massachusetts. In calitate de secretar al consiliului scolar, Mann a avut grija sa viziteze fiecare scoala din Massachusetts pentru a vedea cum functioneaza. A inceput un jurnal pe care l-a numit Common School Journal in jurul anului 1838 pentru ca profesorii sa-l urmeze si sa fie pe aceeasi pagina in invataturile lor. De asemenea, a calatorit in Europa pentru a le verifica scolile si a studia metodele pe care le-au folosit.

Inceputul scolii formale

Putem gasi prima idee de scoli formale si educatie poate fi vazuta inca din anul 500 d.Hr. in Grecia antica, Roma antica si chiar Egiptul antic. Societatile au inceput sa predea mai mult decat abilitati legate de cultura lor, iar studentii au primit o educatie mai formala. Alexandria, in Egipt, a devenit casa Bibliotecii din Alexandria, iar alfabetizarea a devenit un punct important pentru multe scoli din diferite civilizatii. In Evul Mediu, matematica a devenit un alt obiectiv principal pentru educatie, iar in perioada Renasterii, stiinta a devenit un punct central pentru educatie. Dupa cum puteti vedea, diferitele perioade ale civilizatiei au deschis un alt obiectiv principal si au adaugat mai multe idei pentru educatie.

Primul colegiu din lume, Universitatea din Bologne, a fost fondata in 1088 si este cea mai veche si mai longeviva universitate din lume. A inceput cand studentii au inceput sa se grupeze si au angajat educatori pentru a le invata lucruri si idei diferite. Savantii au putut sa-si transmita cunostintele unor grupuri mari de oameni care proveneau din multe natiuni diferite, iar studentii au putut decide daca profesorul isi facea treaba sau nu. Elevii l-au controlat in esenta pe profesor folosind bani impotriva lor, oarecum similar cu ceea ce avem astazi. De-a lungul timpului, profesorii s-au unit pentru a-si obtine propriile drepturi si au inceput sa stabileasca planuri de studii si chiar sa organizeze examene.

Scoala obligatorie si cine a inventat-o

Educatia si scolarizarea orelor suplimentare au devenit din ce in ce mai importante pentru diferitele societati. Iata cateva tari care au facut educatia obligatorie:

 • Aztecii au facut ca educatia sa fie obligatorie in anii 1400
 • Diferitele asezari germane au facut ca educatia sa fie obligatorie la sfarsitul anilor 1500
 • Scotia a platit pentru toata lumea scoala si a facut-o obligatorie in 1616
 • In Statele Unite, Massachusetts a facut scoala obligatorie in 1642
 • Prusia a facut scoala obligatorie in 1763
 • Marea Britanie nu a facut scoala obligatorie pana in 1870, dar era necesara doar scoala elementara
 • Abia in 1996 copiii au fost obligati sa aiba o educatie cu norma intreaga, DAR scoala nu este inca obligatorie
 • Japonia a facut scoala obligatorie in 1868

Care sunt principiile educatiei moderne?

 • Cetatenii nu pot fi atat liberi, cat si ignoranti
 • Publicul trebuie sa plateasca, sa mentina si sa controleze educatia
 • Copiii din toate clasele ar trebui sa aiba aceeasi scolarizare
 • Educatia trebuie sa fie neseculara (adica nu religioasa)
 • Educatia trebuie sa foloseasca principiile unei societati libere
 • Educatorii si profesorii trebuie sa fie pregatiti profesional

Alte exemple de scolarizare in istorie

Va putem spune cine a inventat scoala moderna, dar nu va putem spune cine a inventat insasi ideea de scoala. Asta probabil pentru ca nimeni nu a inventat aceasta idee. Probabil ca oamenii din intreaga lume au venit cu conceptul in momente similare. Exista multe exemple de scolarizare de-a lungul istoriei omenirii.

Dinastia chineza Han a standardizat teste la inceputurile AD, pe care cetatenii trebuiau sa le treaca pentru a deveni membri ai guvernului. Poporul aztec a facut educatia obligatorie pentru toata lumea in anii 1400. Germania a facut acelasi lucru pentru multe asezari in anii 1500.

Puteti gasi exemple de tari si guverne care au facut educatia obligatorie de-a lungul istoriei, unele dintre ele fiind uimitoare de recente. Marea Britanie nu a facut scoala obligatorie pana in 1870 si chiar si atunci au cerut doar scoala elementara!

Desigur, probabil ca puteti indica multe puncte timpurii din istorie in care oamenii au fost predati in grupuri de un profesor sau mentor, dar nimeni nu a inventat aceasta notiune. Este doar un lucru firesc pentru societatea umana, indiferent in ce parte a lumii te afli.

Educatia in cele mai timpurii civilizatii

Istoria civilizatiei a inceput in Orientul Mijlociu in jurul anului 3000 I.HR., in timp ce civilizatia Chinei de Nord a inceput aproximativ un mileniu si jumatate mai tarziu. Themesopotamia si Civilizatiile egiptene au inflorit aproape simultan in timpul primei faze de civilizatie (3000-1500 I.HR. ). Desi aceste civilizatii difera, ele impartaseau realizari literare monumentale. Nevoia de perpetuare a acestor civilizatii foarte dezvoltate a facut ca scrisul si educatia formala sa fie indispensabile.

Egipt

Cultura si educatia egipteana au fost pastrate si controlate in principal de catrepreoti, o elita intelectuala puternica in teocratia egipteana care a servit si ca bastion politic prin prevenirea diversitatii culturale. Stiintele umaniste, precum si discipline practice precum stiinta, medicina, matematica si geometria erau in mainile preotilor, care predau in scolile oficiale. Abilitatile profesionale legate de domenii precum arhitectura, inginerie si sculptura au fost, in general, transmise in afara contextului scolii formale.

Egiptenii au dezvoltat doua tipuri de scoli oficiale pentru tinerii privilegiati sub supravegherea oficialilor guvernamentali si a preotilor: una pentru carturari si cealalta pentru stagiari de preoti. La varsta de 5 ani, elevii intrau la scoala de scris si isi continuau studiile in citit si scris pana la varsta de 16 sau 17 ani. La 13 sau 14 ani scolarii au primit si pregatire practica in cabinetele pentru care erau pregatiti. Formarea preotiei a inceput la colegiul templului, la care baietii au intrat la varsta de 17 ani; durata pregatirii in functie de cerintele pentru diferite oficii preotesti. Nu este clar daca stiintele practice au constituit sau nu o parte a curriculumului organizat sistematic al colegiului templului.

Mesopotamia

Ca civilizatie contemporana cu civilizatia egipteana, Mesopotamia a dezvoltat educatie destul de similara cu cea a omologului sau in ceea ce priveste scopul si pregatirea sa. Educatia formala era practica si avea drept scop formareacarturari si preoti. S-a extins de la lectura de baza, scris si religie la studii superioare in drept, medicina si astrologie. In general, tinerii din clasele superioare erau pregatiti sa devina scribi, care variau de la copisti la bibliotecari si profesori. Se spunea ca scolile pentru preoti sunt la fel de numeroase ca templele. Aceasta indica nu numai minutiozitatea, ci si suprematia educatiei preotesti. Se cunosc foarte putine lucruri despre invatamantul superior, dar progresul muncii preotesti arunca lumina asupra naturii extinse a activitatii intelectuale.

China de Nord

In nordul Chinei, a carei civilizatie a inceput odata cu aparitia Epoca Shang, practicile educationale complexe au fost in vigoare la o data foarte timpurie. De fapt, fiecare fundatie importanta a formarii caracterului chinez modern a fost deja stabilita, in mare masura, cu mai bine de 3.000 de ani in urma.

Educatia formala antica chineza s-a distins prin ea marcat de seculara sicaracter moral. Scopul sau primordial a fost de a dezvolta un simt al sensibilitatii morale si al datoriei fata de oameni si de stat. Chiar si in stadiul de civilizatie timpurie, relatiile umane armonioas, ritualurile si muzica au format curriculum.

Mayasii

Fiind o cultura extrem de religioasa, mayasii considerau preotia ca unul dintre cei mai influenti factori in dezvoltarea societatii lor. Preotul s-a bucurat de un mare prestigiu in virtutea cunostintelor sale extinse, a abilitatilor de carte si a conducerii religioase si morale, iar marii preoti au slujit ca principali consilieri ai conducatorilor si ai nobilimii. Pentru a obtine o preotie, care era de obicei mostenita de la tatal sau sau de la o alta ruda apropiata, stagiarul trebuia sa primeasca o educatie riguroasa in scoala in care preotii predau istorie, scris, metode de ghicire, medicina si sistemul calendaristic.

Aztecii

La azteci, conservarea culturala sa bazat in mare masura pe transmiterea orala si memorarea prin memorare a evenimentelor importante, informatii calendaristice si cunostinte religioase. Preotii si batranii nobili, care erau numiti conservatori, erau responsabili de educatie. Intrucat una dintre responsabilitatile importante ale conservatorului era aceea de a cenzura poezii si cantece noi, el a avut cea mai mare grija in predarea poeziei, in special a cantecelor divine.

India

India este locul uneia dintre cele mai vechi civilizatii din lume. Popoarele vorbitoare de indo-european care au intrat in India in mileniul al II-lea I.HR. au stabilit asezari la scara larga si au intemeiat regate puternice. In decursul timpului, un grup de intelectuali, cei Brahmanii, au devenit preoti si oameni de invatatura; un alt grup, de nobili si soldati, a devenit Kshatriyas; clasa agricola si comerciala a fost numitaVaishyas ; iar artizanii si muncitorii au devenit Shudra. Aceasta a fost originea diviziunii Hindusi in patru varne , sau ,,cursuri .”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *