3 martie 2024

Young black female character taking off a mask, mental health problems, detachment and depression

Termenul „criza de identitate” a venit pentru prima data de la psihologul dezvoltarii si psihanalistul Erik Erikson. El a introdus ideile de crize de identitate a adolescentilor, precum si de crize de mijloc, crezand ca personalitatile s-au dezvoltat prin rezolvarea crizelor din viata.

Daca va confruntati cu o criza de identitate, este posibil sa va puneti la indoiala sentimentul de sine sau de identitate. Acest lucru poate aparea adesea din cauza schimbarilor mari sau a factorilor de stres in viata sau din cauza unor factori precum varsta sau avansarea de la o anumita etapa (de exemplu, scoala, munca sau copilarie).

Simptomele unei crize de identitate

  • Va intrebati cine sunteti – in general sau cu privire la un anumit aspect al vietii, cum ar fi relatiile, varsta sau cariera.
  • Te confrunti cu un mare conflict personal din cauza intrebarii despre cine esti sau despre rolul tau in societate.
  • Au avut loc recent schimbari mari care ti-au afectat sentimentul de sine, cum ar fi un divort.
  • Va puneti la indoiala lucruri precum valorile, spiritualitatea, convingerile, interesele sau calea in cariera care au un impact major asupra modului in care va vedeti.
  • Cauti mai mult sens, motiv sau pasiune in viata ta.
  • Este complet normal sa te intrebi cine esti, mai ales ca ne schimbam de-a lungul vietii. Cu toate acestea, atunci cand incepe sa va afecteze gandirea sau functionarea zilnica, este posibil sa aveti o criza de identitate.

Cauzele unei crize de identitate

Desi adesea se considera ca se intampla la anumite varste (de exemplu, la adolescenti sau in timpul „crizelor de mijloc”), o criza de identitate se poate intampla oricui, de orice varsta, in orice moment al vietii.

Adesea, crizele de identitate sau alte probleme de sanatate mintala pot aparea din cauza factorilor majori de stres in viata. Acesti factori de stres nu trebuie sa fie in mod inerent rai, dar pot provoca totusi mult stres, ceea ce te face sa te intrebi cine esti si ce pretuiesti.

Tratament pentru o criza de identitate

A-ti pune la indoiala sentimentul de sine poate fi stresant, dar poate fi de fapt un lucru bun pe termen lung. Sa stii cine esti mai bun si sa te adaptezi la schimbari te pot ajuta sa cresti ca persoana. Iata cateva lucruri pe care le puteti face pentru a trece printr-o criza de identitate:

1.Priveste in interior si exploreaza

Fa-ti timp pentru a privi cu adevarat in interiorul tau si pune-ti cateva intrebari despre ceea ce iti place si ce nu-ti mai place.

Pune-ti intrebari si vezi daca poti sa le raspunzi in timp si daca raspunsurile te ajuta sa-ti dai seama. Amintiti-va, nu trebuie sa aveti toate raspunsurile – si ele se pot schimba de la an la an, sau de la un deceniu la altul.

S-ar putea sa gasesti implinire in voluntariat, in adoptarea unui nou hobby, in conectarea cu altii sau in orice numar de alte lucruri in afara locului de munca. Sau, puteti descoperi ca un nou loc de munca va fi o potrivire mai potrivita pentru cine sunteti.

2.Gasiti sprijin

Un sprijin social bun poate influenta cat de bine faceti fata schimbarilor mari, factorilor de stres sau intrebarilor de identitate. Sunt atat de multe locuri in care poti gasi sprijin.

Cautati sprijin in:

-prieteni, parteneri si membri ai familiei

-comunitatea sau biserica ta

-un nou grup, club sau intalnire care va impartaseste interesele

-un grup de sprijin, mai ales atunci cand se confrunta cu o noua problema de sanatate

-grupuri de sanatate mintala sau terapii individuale

-sporturi sau activitati de echipa

3.Ignorati judecata interna si externa

Asteptarile altor oameni, precum si ale noastre pot avea un efect mare asupra modului in care ne simtim. Dar nu lasa standardele societatii sa dicteze cine esti si ce ar trebui sa iti placa.

Doar pentru ca esti de o anumita varsta, gen sau grup cultural, nu inseamna ca trebuie sa continui daca nu mai crezi in ceea ce urmaresti.

Perceptia ta de sine este importanta pentru bunastarea ta generala, iar cheltuirea timpului si energiei gandirii cu judecata nu te poate duce nicaieri. Poate dura timp pentru ca oamenii pe care ii iubesti sa inteleaga orice schimbari pe care le faci, dar vei fi mai fericit pe termen lung daca esti sincer cu tine insuti.

4.Cautati ajutor din exterior

Daca stresul ajunge vreodata sa fie prea mare, luati in considerare sa cautati ajutor din exterior. Acest lucru poate veni de la un prieten de incredere sau un membru al familiei cu care sa vorbesti, sau de la un profesionist in sanatate mintala care sa te ajute sa rezolvi si sa faci fata a ceea ce se intampla.

Niciodata sa nu va fie teama sa cereti ajutor. Viata – in special schimbarile mari – poate fi infricosatoare, dar toti trecem prin ea.

Simtul de sine si identitatea este important pentru toata lumea. Desi o criza de identitate te poate face sa te simti pierdut sau frustrat, aceste tipuri de crize pot fi, de asemenea, de ajutor fundamental.

Punerea la indoiala a sentimentului tau de sine, a scopului tau si a valorilor tale te poate ajuta sa obtii un sentiment mai bun despre cine esti si cine vei fi. Aminteste-ti, schimbarea este o parte a vietii si, privind in urma, vei vedea ca te-ai schimbat tot timpul.

Daca va confruntati cu o multime de factori stresori majori in viata si simtiti ca va aflati intr-o criza grava de sanatate mintala, contactati un profesionist care va poate ajuta sa rezolvati ceea ce treceti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *