22 februarie 2024

,,Toate relatiile sunt experiente de invatare”, spune psihoterapeutul Gisele Liakos. De aceea, chiar daca s-ar putea sa nu cauti o relatie pe termen lung, pasirea in bazinul de intalniri se poate dovedi benefica. Intalnirile te ajuta sa exersezi comunicarea, sa spui da si nu si sa inveti mai multe despre dorintele si nevoile tale in ceea ce priveste intimitatea. ,,Relatiile pe termen scurt sunt la fel de valoroase ca si cele pe termen lung pentru acest tip de dezvoltare si explorare”, spune Liakos.

Cum sa inveti despre tine in timp ce iesi la intalniri?

Intalnirea nu inseamna doar sa cunosti o alta persoana, ci te ajuta sa te cunosti pe tine insuti. De aceea este important sa va verificati: ganditi-va daca v-ati exprimat limitele daca intalnirea dvs. le-a respectat si cum va simtiti in legatura cu situatia. Liakos recomanda sa-ti pui intrebari precum ,,Ce pot invata despre mine din aceasta experienta?” si ,,Ce am invatat pana acum?”

Chiar daca obiectivul tau pe termen scurt nu este o relatie, poti beneficia emotional de pe urma intalnirilor. A te deschide pentru a cunoaste pe cineva nou este, in sine, o practica a increderii si a intimitatii, asa ca aceste intrebari pot face lumina asupra relatiei tale cu intalnirile in sine.

Cat de benefic poate fi sa fii singura?

Cand iti pui aceste intrebari, s-ar putea sa descoperi ca s-ar putea sa nu te afli in locul potrivit pentru o relatie din anumite motive intemeiate – poate ai avut o despartire recenta sau poate nu ai capacitatea emotionala pentru o relatie pentru vreo relatie, alt numar de motive. In aceste cazuri, intalnirile nu sunt excluse, dar timpul de singuratate iti poate face bine.

,,Exista beneficii enorme din practicarea intimitatii in timp ce esti singura. Una dintre cele mai frecvente cauze ale stresului in relatie este sa te astepti ca partenerul tau sa fie motivul fericirii tale. Aceasta este o presiune mare pentru a pune pe o alta persoana si poate duce in cele din urma la relatii nesanatoase, dezechilibrate si codependenta.

Cand inveti sa petreci timpul singur si sa exersezi iubirea de sine, devii o versiune mai sanatoasa a ta, care te pregateste pentru relatii de succes. Apoi, cand te simti pregatit sa fii intr-o relatie, poti sa-ti prezinti cel mai bun sine. Daca este nevoie de timp pentru a ajunge la acel punct, este in regula – nu exista constrangeri de timp pentru calatoria ta. ,,Imi incurajez pacientii sa-si exploreze pasiunile si hobby-urile si lucrurile care le aduc bucurie”, spune Liakos.

Intrebari de pus

Cand incepi sa te intalnesti cu cineva nou, timpul pe care il petreci cu el este placut? Te simti bine in compania lor?

Ce cauti la un potential partener? Cum s-a schimbat asta de-a lungul timpului?

Daca intalnesti pe cineva care iti place, ce te retine? Este o bariera reala sau una imaginara?

Cum poti avea grija mai bine de tine, indiferent daca esti singura sau intr-o relatie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *