16 aprilie 2024

Timp de secole, oamenii au pus la indoiala sensul viselor. Civilizatiile timpurii au considerat visele ca un mijloc intre oameni si zei. Grecii si romanii erau convinsi ca visele pot prezice viitorul. De atunci, vremurile s-au schimbat. Acum exista multe teorii diferite despre semnificatiile viselor si interpretarea viselor. In acest articol, exploram diferitele teorii din spatele semnificatiilor viselor, vorbim cu analistii viselor si aflam ce se intampla in timp ce visam pentru a afla daca visele noastre au vreun sens adevarat.

Oamenii s-au intrebat ,,ce inseamna visele?” de secole. Cu toate acestea, odata cu progresele stiintei, au fost publicate diferite teorii cu privire la sensul viselor. Cu ajutorul unui expert in vise, schitam aceste teorii, acoperind si motivul pentru care visam, interpretarea viselor si beneficiile viselor.

Visele noastre inseamna ceva?

Exista multe teorii diferite cand vine vorba de interpretarea viselor si daca visele noastre inseamna cu adevarat ceva. Desi adesea ne face placere sa ne amintim visele in ziua urmatoare, este important sa descifrem daca exista vreo semnificatie in sensul viselor. Aici, exploram trei teorii stiintifice importante mai jos…

Ipoteza activare-sinteza

O teorie neurobiologica a visului esteipoteza de activare-sinteza. Acest lucru a fost propus de psihiatrii de la Universitatea Harvard, John Allan Hobson si Robert McCarley. Teoria activarii-sintezei afirma ca visam pentru ca mintea incearca sa dea sens, adica sa sintetizeze, activitatea creierului care are loc atunci cand dormim. In consecinta, teoria afirma ca visele nu inseamna de fapt nimic, deoarece visele sunt doar rezultatul proceselor neuronale.

Acest lucru se datoreaza faptului ca, in timp ce putem dormi, creierul nostru este orice altceva decat. In timp ce dormim, creierul nostru realizeaza mai multe activitati, inclusiv curatarea, cunoscuta sub numele de clearance-ul metabolic. Aceste activitati au loc adesea in amigdala si hipocamp, zone ale creierului nostru responsabile pentru emotii, simturi si amintiri, ceea ce determina o crestere a semnalelor si impulsurilor creierului. Efortul de a da sens acestor semnale bruste este ceea ce ne face sa visam. Amintirile din creier sunt folosite pentru a da sens semnalelor si impulsurilor rezultate din aceasta activitate. De exemplu, daca aceste semnale rezultate sunt similare cu cele produse in timpul alergarii, este posibil sa visezi sa alergi.

Cu toate acestea, criticii teoriei activarii-sintezei sustin ca neurofiziologia actuala nu reuseste sa tina seama pe deplin de vise si de semnificatiile lor, deoarece este prea reductionista si simplista. Prezenta viselor recurente, de exemplu, contesta pozitia teoriei asupra aleatoriei si neintelesului viselor.

De ce visam?

Visarea are loc mai ales in timpul ciclului de somn REM (Rapid Eye Movement) . Cu toate acestea, visele pot aparea in somn non-REM si REM fara vise. In timpul somnului REM, ochii tai se misca rapid in directii diferite. De obicei, somnul REM are loc la 90 de minute dupa ce adormi. Ai tendinta de a avea vise intense in acest timp, deoarece creierul tau este mai activ.

Cu toate acestea, visul REM pare sa aiba un efect semnificativ asupra creativitatii. Intr-unastudiu, participantii care au fost treziti in timpul somnului REM au fost capabili sa rezolve cu pana la 35% mai multe puzzle-uri decat participantii care au fost treziti in timpul somnului non-REM. Mai mult, participantii care au fost treziti in timp ce visau au raportat ca solutia le-a ,,patruns” pur si simplu in cap. Acest lucru poate explica de ce unele dintre cele mai impresionante realizari ale umanitatii, de la Ieri al lui Paul McCartney pana la Tabelul periodic al lui Mendeleev, au fost toate compuse in vise.

Ce se intampla in timp ce visam?

Visele sunt in esenta povesti pe care le jucam in cap peste noapte; pot urma o naratiune liniara sau pot fi abstracte. Oamenii de stiinta estimeaza ca avem aproximativ 3-6 vise intr-o noapte si aproximativ 95% dintre aceste vise sunt uitate in dimineata urmatoare.

Desi uitam cele mai multe dintre visele noastre, asta nu inseamna ca visele sunt lipsite de importanta, ci dimpotriva. Somnul REM este singura data cand creierul este lipsit de noradrenalina – molecula care declanseaza anxietatea. Acest lucru este cuplat cu faptul ca partile cheie emotionale si legate de memorie ale creierului sunt active in timpul somnului REM.

Acest lucru permite creierului tau sa proceseze amintiri potential suparatoare sau care provoaca anxietate intr-un mediu lipsit de stres. Prin urmare, visarea are potentialul de a reduce reactivitatea emotionala , ajutandu-va sa procesati evenimentele intr-un mod mai rational.

Care sunt beneficiile visului?

Desi s-ar putea sa nu stim multe cand vine vorba de semnificatiile viselor, se pot spune mai multe despre beneficiile visului. De exemplu, stadiul REM in care visam iti permite, de asemenea, sa memorezi lucrurile pe care le inveti, ceea ce inseamna ca visul va ajuta la procesele cognitive. Pe langa aceasta, visele ofera beneficii emotionale, cum ar fi introspectia. Loewenberg adauga:

,,Visele noastre sunt pline de informatii, sfaturi, indrumari si chiar avertismente pe care trebuie sa le cunoastem despre noi insine si despre viata noastra. Visarea este un proces de gandire foarte profund si profund in care ne concentram exclusiv asupra sinelui. Prin visare, ne examinam problemele, comportamentele si obiectivele actuale. Venim cu idei, rezolvam lucrurile, ne privim intr-o lumina mai profunda, obtinem o imagine mai clara a noastra si a situatiei, astfel incat sa putem lua decizii mai bune. Aceia dintre noi care suntem cercetatori de vis si care folosim munca viselor in practicile noastre de sanatate mintala am descoperit ca interpretarile viselor sunt cea mai profunda forma de terapie disponibila.”

14 vise comune si ce inseamna ele cu adevarat

Esti urmarit

Acesta este unul dintre cele mai frecvent raportate vise. Mai ales pentru ca anxietatea pe care o simtim in vis este atat de vie, incat ne face mai usor sa ne amintim de ele. Adesea, motivul acestor vise nu provine din frica de a fi urmariti, ci mai degraba din ceea ce fugim. Visele de urmarire ne ajuta sa intelegem ca s-ar putea sa nu ne referim la ceva in viata de trezi care necesita atentia noastra.

Apa

Apa reprezinta adesea emotiile noastre sau mintile noastre inconstiente. Calitatea apei (clara vs. tulbure; calma vs. turbulente) ofera adesea o perspectiva asupra cat de eficient ne gestionam emotiile.

Vehicule

Fie ca este o masina, un avion, un tren sau o nava, vehiculele din visul nostru pot reflecta directia pe care simtim ca o ia viata noastra si cat de mult control credem ca avem asupra drumului din fata. Vehiculele ne pot oferi puterea de a face o tranzitie si de a ne imagina ca ajungem la destinatie – sau evidentiaza obstacolele cu care credem ca ne confruntam si pe care trebuie sa le trecem.

Oameni

A vedea alti oameni in visul tau este o reflectare a diferitelor aspecte ale sinelui. Oamenii din vise se pot raporta la caracteristici care trebuie dezvoltate. Oameni specifici au legatura directa cu relatiile existente sau cu problemele interpersonale pe care trebuie sa le rezolvam. Visarea unui iubit, in special, este adesea simbolic al unui aspect al nostru, de care ne simtim detasati.

Scoala sau clasa

Este o situatie foarte comuna ca oamenii in vise sa se gaseasca intr-o scoala sau o sala de clasa, adesea confruntati cu un test pe care nu sunt pregatiti sa il sustina. Acesta este un exemplu grozav de ,,joc de cuvinte de vis” – mintea folosind un cuvant sau un concept si dandu-i o definitie diferita. ,,Lectia” sau ,,testul” cu care ne confruntam in scoala sau in sala de clasa este adesea una pe care trebuie sa o invatam din trecutul nostru – care este unul dintre motivele pentru care aceste vise sunt adesea raportate de oameni care au terminat de mult scoala.

Paralizie

Necunoscut de majoritatea oamenilor, corpul se confrunta de fapt cu o forma de paralizie in timpul visarii, ceea ce il impiedica sa efectueze fizic actiunile care au loc in visele lor, prin urmare visarea paraliziei reprezinta deseori suprapunerea dintre stadiul REM si cel de veghe al somnului. Visarea la paralizie poate indica, de asemenea, ca visatorul simte ca nu are control in viata sa de veghe.

Moartea

Desi moartea este adesea perceputa ca negativa, este adesea mai direct legata de schimbarile dramatice care se intampla pentru visator – sfarsitul unui lucru, pentru a face loc pentru ceva nou.

Zborul

Zborul intr-un vis si cat de eficient sau prost se face, se refera la cat de mult control simtim ca avem in viata noastra si daca suntem increzatori si capabili sa ne atingem obiectivele. Zborul la inaltime este unul dintre cele mai euforice vise imaginabile, in timp ce zborul sau ,,rapirea” jos pana la pamant sau prins de obstacole precum liniile electrice poate fi extrem de frustrant.

Caderea

Nu toate visele care se incadreaza sunt infricosatoare si negative. Unii visatori raporteaza un tip de cadere lenta care indica seninatatea si actul de a elibera. Adesea, caderea necontrolata de la o inaltime mare indica ceva in trezirea vietii noastre care se simte foarte scapat de sub control.

Nuditate

Expunerea emotionala sau psihologica sau vulnerabilitatea este foarte des exprimata in vise prin nuditate. Partea corpului care este expusa poate oferi o perspectiva mai buna asupra emotiei pe care visele noastre ne ajuta sa o intelegem.

Bebelus

Visarea unui copil reprezinta adesea ceva nou: poate fi o idee noua, un nou proiect la locul de munca, o noua dezvoltare sau un potential de crestere intr-un anumit domeniu al vietii noastre de veghe.

Mancare

Mancarea simbolizeaza energia, cunoasterea sau hrana si este direct legata de intelectul, emotiile si spiritualitatea noastra. Mancarea poate fi, de asemenea, o manifestare a unor expresii precum ,,hrana pentru gandire” si dezvaluie ca este posibil sa fim ,,foame” de informatii si perspective noi.

Casa

Casele reprezinta adesea mintea visatorului. Diferitele niveluri sau camere pot avea legatura cu aspecte diferite ale visatorului individual si diferite grade de constiinta. Subsolul reprezinta adesea ceea ce a fost neglijat sau ceea ce visatorul nu este constient in viata sa de veghe, in timp ce dormitoarele se refera la ganduri si sentimente intime – cele mai apropiate de sinele de baza al visatorului.

Sexul

Sexul in vise poate fi pur si simplu o iesire pentru exprimarea sexuala. Dar visele despre sex pot simboliza si conexiuni intime cu sine si cu ceilalti si integrarea figurativa a informatiilor noi. In ciuda comunitatii impartasite de multe simboluri de vis, este important sa subliniem ca numai visatorul poate interpreta cu adevarat sensul visului sau si modul in care aceste simboluri si semnificatiile lor se pot conecta la evenimentele specifice care au loc in viata lor de veghe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *