28 mai 2023

Puteti folosi o varietate de caracteristici pentru a va descrie personalitatea, inclusiv daca aveti tendinta spre introversie sau extroversie. Renumitul psihiatru elvetian Carl Jung este creditat pentru dezvoltarea acestor termeni, care se refera la modul in care o persoana isi concentreaza energia.

In termeni de baza, oamenii introvertiti isi directioneaza energia spre interior, catre propriile sentimente si ganduri, in timp ce oamenii extrovertiti directioneaza energia spre exterior catre alti oameni si catre mediul lor. Citeste mai jos si afla care este diferenta intre un introvertit si extrovertit.

Ce este un introvertit?

Contrar credintei populare, introvertitilor nu le displace neaparat sa socializeze, ci mai degraba, tinde sa-i oboseasca.

Daca esti introvertit, s-ar putea sa te simti cel mai plin de energie fiind singur si chiar sa ai nevoie de o zi de odihna de la socializare pana la recalibrare, la fel cum oamenii au nevoie de o zi libera de la activitate dupa un antrenament viguros. Acestea fiind spuse, este posibil sa apreciezi in continuare socializarea. De fapt, un studiu din 2015 a constatat ca relatiile de inalta calitate joaca un rol cheie in fericirea generala a introvertitilor.

Cateva semne ca ai putea fi mai introvertit:

 • Iti este usor sa faci timp singuri placut si semnificativ.
 • Preferi intalniri mai mici, mai intime.
 • Trebuie sa procesati intern evenimentele pentru mai mult timp inainte de a impartasi ganduri, sentimente si reactii cu ceilalti.
 • Ai tendinta de a-ti pastra programul pe partea mai usoara pentru a evita suprastimularea.
 • Ai relatii foarte stranse cu un numar mai mic de prieteni.
 • Petreci timp considerabil reflectand intern asupra optiunilor tale inainte de a lua decizii importante.
 • Ai nevoie de timp liber inainte si dupa socializare.

Avantaje potentiale

Exista multe avantaje pentru a fi introvertit, mai ales cand vine vorba de mentinerea si consolidarea relatiilor:

 • Atentie : Introvertitii sunt adesea foarte constienti de sine si ascultatori excelenti – care tinde sa creeze relatii de lunga durata.
 • Abilitati de observatie puternice: Un studiu din 2018 a constatat ca introvertitii tind sa faca observatii mai precise despre comportamentul uman decat extravertitii. Cu alte cuvinte, ei pot fi capabili sa ,,citeasca” oamenii si sa-i inteleaga mai bine. Acest lucru se datoreaza probabil ca ei petrec mai mult timp observand decat interactionand, ceea ce ii poate face foarte perspicace.
 • Mai putin impulsivi: De asemenea, au tendinta de a gandi inainte de a vorbi, ceea ce inseamna ca sunt mai putin probabil sa spuna ceva ranit sau neplacut din impulsivitate.

Dezavantaje potentiale

 • Potential stanjenire in mediile sociale: introvertitii se pot simti stanjeniti in grupuri mai mari de oameni. Introvertitii sunt adesea intelesi gresit – oamenii pot presupune ca sunt neprietenos sau distante din cauza naturii lor mai interioare si observatoare.
 • Dificultate in gestionarea emotiilor: Un mic studiu din 2020 a constatat, de asemenea, ca introvertitii pot avea mai multe probleme in gestionarea emotiilor. Cercetatorii au sugerat ca acest lucru s-ar putea intampla in parte deoarece introvertitii au tendinta de a se intoarce spre interior pentru a se confrunta cu sentimente negative. In consecinta, ei ar putea rumege sau staruiesc asupra emotiilor nedorite, mai degraba decat sa caute ajutor pentru a le face fata.

Ce este un extrovertit?

Un extrovertit este cineva care prospera si este alimentat de conectarea cu ceilalti.

In general, ei acorda mai multa importanta relatiilor lor sociale. Ei inca pot avea nevoie ocazional de timp singuri, dar de obicei se pot descurca mai putin intre interactiunile sociale.

In timp ce introvertitii proceseaza lucrurile in interior, se spune ca extrovertitii prefera adesea sa ,,gandeasca cu voce tare” pentru a rezolva problemele.

Cateva semne ca ai putea fi extrovertit:

 • Te simti plin de energie sau revigorat dupa evenimente sociale.
 • Cand se intampla ceva mare, trimiteti instantaneu un mesaj sau suni un prieten pentru a-l despacheta.
 • Prefer sa lucrezi in grup decat independent.
 • Iti place sa vorbesti cu straini.
 • Aveti hobby-uri care implica interactiune sociala, cum ar fi un club de alergare sau voluntariat pentru o organizatie.

Avantaje potentiale

Extravertitii sunt adesea foarte confortabili si increzatori in situatii sociale, care pot face o impresie puternica asupra celorlalti. Aceasta putere poate duce la urmatoarele avantaje:

 • Un moment mai usor de conectat cu oameni noi: extrovertitii nu au probleme sa creeze conexiuni cu oameni intr-o varietate de situatii, de la intalniri la relatii profesionale.
 • Un puternic impuls pentru atingerea obiectivelor: o revizuire din 2019 a legat extroversiunea de o motivatie mai mare de a urmari obiectivele.
 • Suport social din belsug: extrovertii pot beneficia de o retea mare de prieteni si cunostinte.

Dezavantaje potentiale

 • Mai putine relatii stranse: in timp ce extrovertitii pot avea multi prieteni, se spune ca aceste relatii s-ar putea sa nu fie la fel de puternice, pur si simplu pentru ca au atat de multe conexiuni cu care sa tina pasul.
 • Mai putin priceputi la ascultare: uneori, extrovertitilor le place sa-si impartaseasca propriile ganduri si sentimente atat de mult incat ar putea sa nu reuseasca sa-i asculte in mod activ pe altii – ceea ce poate duce la conexiuni mai superficiale.
 • Potentialul de a parea excesiv de agresiv: un studiu din 2016 a constatat ca, desi extrovertitii isi pot energiza colegii in proiecte de grup, ei sunt adesea vazuti ca dominatori in situatii care implica conflicte.

Caracteristicile extrovertite vs. introvertite explicate

Cum iti petreci timpul?

Diferentele dintre introvertiti si extravertiti au un impact semnificativ asupra modului in care isi petrec timpul liber. Introvertitilor le place de obicei sa-si petreaca timpul participand la activitati solitare care le permit linistea fata de ceilalti. Aceste activitati pot varia in functie de interesele cuiva. Totusi, in general, activitati precum cititul, scrisul, ascultarea de muzica sau podcasturi sau jocurile si activitatile pentru un singur jucator sunt toate optiuni excelente pentru introvertiti. Pe de alta parte, extrovertitii sunt mai inclinati sa-si petreaca timpul cu ceilalti; Oamenilor extrovertiti le place de obicei sa participe la evenimente sociale mari, sa iasa in oras sau sa participe la jocuri si activitati de grup.

Preferi grupurile mari sau mici?

Extravertitii tind sa primeasca energie atunci cand se afla in grupuri mai mari si, prin urmare, ii prefera pentru socializare si colaborare decat grupurile mici. Atat in mediile profesionale, cat si in cele sociale, introvertitii prefera grupurile mici si adesea gasesc discutiile mici si grupurile mari extrem de extenuante.

Te simti confortabil sau anxios in preajma unor straini?

Anxietatea sociala poate aparea atat la o persoana extrovertita, cat si la cea introvertita, iar sentimentul de anxietate nu este intotdeauna o caracteristica a unui introvertit. Acestea fiind spuse, oamenii extrovertiti tind sa fie mai deschisi fata de interactiunea sociala cu strainii si sa fie bineveniti. In timp ce introvertitii sunt mai predispusi sa experimenteze sentimente adverse fata de o situatie sociala, acesta nu este automat cazul – ar putea fi doar ideea de a socializa insasi care ii face sa fie inconfortabil sau anxiosi.

Care este mediul tau ideal de lucru?

Cele mai ideale locuri de munca pentru introvertiti vor include, de obicei, medii de lucru linistite, solitare, in care acestia sunt lipsiti de stimulare si distragere externa si se pot concentra asupra sarcinilor lor. Ei pot considera ca a fi productivi este o provocare atunci cand se afla intr-un birou aglomerat, social sau cu concept deschis si se lupta atunci cand este necesar sa interactioneze in mod constant cu colegii sau clientii. In schimb, cele mai bune locuri de munca pentru extrovertiti vor include setari de echipa active, puternic colaborative, unde acestia pot vorbi despre ideile si problemele lor si pot socializa cu colegii lor.

Cum te comporti in mediile sociale?

In mediile sociale, introvertitii tind sa se comporte mai rezervati sau chiar mai timizi, deoarece proceseaza lucrurile in mod introspectiv si sunt adesea in gandurile lor. Introvertitii nu sunt neaparat timizi asa cum ar parea; ei prefera doar sa construiasca conexiuni semnificative cu mai putini oameni, castigand energie prin adunari sociale mai mici. Extravertitii sunt adesea indrazneti si entuziasti atunci cand socializeaza, poate chiar in centrul atentiei sau par ca nu se pot opri din vorbit. In mediile sociale, extrovertitii de obicei profita de sansa de a se prezenta cuiva nou si vor cauta experiente care le permit sa faca acest lucru.

Cum comunici cu ceilalti?

Cand comunica cu ceilalti, extrovertitii prefera sa comunice verbal si fata in fata. Le place sa prelucreze rapid informatiile si sa-si spuna parerea, sa-si dea seama de lucruri pe masura ce merg si sa-si transmita ideile de la altii. Introvertitii prefera de obicei conversatiile individuale, profunde si semnificative. Pentru ca pun multa gandire in spatele cuvintelor lor si isi iau timp pentru a-si organiza opiniile si sentimentele, ei acorda o mare valoare comunicarii cu ceilalti. Sunt mai deschisi si mai sociabili cu cei din cercul lor apropiat decat cu strainii sau colegii si cunoscutii.

Cum procesati informatiile?

Extravertitii proceseaza informatiile verbal, adesea gandindu-se la probleme si idei cu voce tare. Acestea au un ritm rapid si pot sari de la subiect la subiect in timpul procesarii; lasa-le timp sa ajunga la o concluzie si sa verbalizeze lucrurile cu acuratete. Pe de alta parte, introvertitii au nevoie de timp pentru a procesa informatiile pe cont propriu inainte de a-si exprima preocuparile sau opiniile. Desi pot parea linistiti sau timizi, introvertitii sunt doar introspectivi prin natura lor si se vor concentra mai intai pe expresiile, sentimentele si gandurile lor interioare.

Ce este spectrul introvertit-extrovertit?

Desi te poti inclina mult intr-un fel sau altul, oamenii de obicei nu sunt doar introvertiti sau doar extrovertiti. In functie de situatie si circumstante, s-ar putea sa fii introvertit in unele domenii, dar extrovertit in altele. Extravertitii si introvertitii se afla la capetele opuse ale unui spectru si fiecare persoana este unica in pozitia sa pe acelasi spectru. De cele mai multe ori, oamenii cad undeva la mijloc si pot fi cunoscuti si ca ambiverti. A fi caracterizat de ambiversie inseamna ca adopti atat tendintele introvertite, cat si cele extrovertite in modul in care vezi, procesezi si reactionezi la lumea ta.

Spectrul introvertit vs extravertit este o modalitate de a clasifica oamenii in functie de modul in care acestia interactioneaza cu stimulii externi si interni. Nivelul tau de introversie se refera la cat de introspectiv esti, in timp ce extroversia explica modul in care interactionezi si raspunzi la stimulii externi. Cand masurati introversia si extroversia unei persoane, amintiti-va ca cineva va rezona mai mult cu o parte, dar totusi va prezenta calitati ale celeilalte in contexte diferite.

4 Tipuri de exemple introvertite

Introversia este complexa; contrar credintei populare, nu este un concept ,,o marime potrivita pentru majoritatea”. Majoritatea oamenilor care se identifica ca introvertiti sunt un amestec unic de patru tipuri principale: anxiosi, ganditori, sociali si retinuti. Aceste tipuri au fost determinate printr-un studiu realizat de Jonathan Cheek in 2011. El a intervievat aproximativ 500 de autoproclamati introvertiti cu varste cuprinse intre 18 si 70 de ani, cerandu-le sa evalueze diferite afirmatii in functie de cat de caracteristici au simtit ca sunt de ei insisi. In timp ce toate cele patru tipuri de introvertiti au o calitate mai orientata spre interior, exista si multe distinctii.

Social

Introversia sociala cuprinde stilul introvertit mai traditional sau stereotip; acest tip tinde sa prefere grupuri mai mici sau sa fie singur in loc de grupuri mai mari, mai colaboratoare. Interactiunea constanta cu ceilalti sau obligatia de a fi sociala poate fi foarte obositoare pentru introvertitii sociali, deoarece isi trag energia din singuratate. Introvertitii sociali pot fi perceputi gresit ca oameni timizi cand, in realitate, prefera sa ramana tacuti sau mai rezervati in mediile sociale. Pentru a masura nivelul de introversie sociala al participantilor, Cheek i-ar intreba cat de adevarate au fost pentru ei afirmatii precum ,,Nu am o nevoie puternica de a fi in preajma altor oameni” si ,,Ma simt epuizat dupa situatii sociale, chiar daca m-am bucurat” .

Ganditor

Spre deosebire de introvertitii sociali, introvertitii ganditori nu se indeparteaza neaparat de situatiile sau evenimentele sociale. Introvertitii ganditori sunt mai inclinati sa se piarda in gandurile lor, deoarece sunt foarte introspectivi si reflexivi prin natura lor. Atunci cand proceseaza informatii, acesti oameni pot parea ca parasesc momentan conversatia in timp ce isi organizeaza gandurile si isi gandesc cuvintele inainte de a vorbi. Aceste tipuri de introvertiti isi gasesc linistea in activitati precum lectura sau cercetarea, unde pot fi intr-o stare cognitiva, ganditoare. Pentru a masura nivelul de introversie a gandirii unui participant, ei au fost intrebati cat de adevarate au fost pentru ei afirmatii precum ,,Am o viata interioara bogata si complexa” si ,,Sunt inclinat sa fiu introspectiv, adica sa ma analizez”.

Anxios

Persoanele cu introversie anxioasa pot evita evenimentele mari sau circumstantele care ii imping din zona lor de confort sau situatiile care ii fac sa se simta nervosi sau nesiguri. Introvertitii anxiosi tind sa evite cu orice pret interactiunile sociale, deseori parand nepoliticosi sau dispretuitori. Aceasta evitare poate rezulta din a fi constient de sine sau din frica de inconfortabil. Chiar si atunci cand sunt singuri, introvertitii anxiosi pot petrece timp supraanalizeaza lucrurile care s-au intamplat sau se gandesc prea mult la ceea ce ar putea merge prost in viitor. Pentru a masura nivelul de introversie anxioasa al unui participant, ei au fost intrebati cat de adevarate sunt afirmatii precum ,,Cand intru intr-o camera, devin adesea constient de mine si simt ca ochii celorlalti sunt asupra mea” si ,,Chiar si atunci cand sunt intr-un grup de prieteni, de multe ori ma simt foarte singur si nelinistit” au fost pentru ei.

Retinut

Retinuti sau inhibati, introvertitii sunt de obicei calmi si stransi si acorda o mare valoare gandirii la fiecare dintre gandurile si opiniile lor inainte de a le exprima cu voce tare. Introvertitii retinuti sunt de obicei foarte rezervati in mediile sociale si pot parea stoici sau greu de citit. Ei pun mult gand in cuvintele si actiunile lor si poate dura mai mult pentru a executa sarcini sau a lua decizii ca rezultat. Pentru a masura nivelul de introversie retinuta al unui participant, acestia au fost intrebati cat de adevarate au fost pentru ei afirmatii precum ,,Pentru relaxare, imi place sa incetinesc si sa iau lucrurile mai usor” si ,,Adeseori actionez din impulsul momentului”.

4 Tipuri de exemple extrovertite

In mod obisnuit, considerati fluturi sociali, extrovertiti, nu se feresc de mediile sociale si intampina noile experiente cu bratele deschise. Cu toate acestea, asemanator cu introvertitii, au fost distinse patru tipuri generale de extrovertiti. Aceste tipuri diferite de extroversie caracterizeaza modul in care o persoana obtine si proceseaza informatii despre lumea din jurul ei. Aceste patru tipuri, descoperite prin munca psihologului Carl Jung –simtire, intuitiva, simtire si gandire– au devenit de atunci fundamentale in intelegerea personalitatii si masurarea extroversiunii.

Emotivii

Extravertitii sensibili se bazeaza pe stimularea externa atat pentru distractia lor, cat si ca sursa de energie. In loc sa se intoarca spre interior, isi folosesc cele cinci simturi primare pentru a aduna si interpreta informatiile din jurul lor si a trage concluziile din asta. Datorita nevoii lor de stimulare externa, ei se angajeaza adesea in experiente noi sau activitati practice – orice ii va pune in medii interesante. Acesti oameni prefera legatura cu ceilalti decat activitati distractive sau aventuri care ofera stimulare fizica in loc de conversatii profunde.

Intuitorii

Spre deosebire de senzori, extrovertitii intuitivi nu se bazeaza pe stimularea externa pentru cea mai mare parte a energiei lor, ci mai degraba prin teoretizarea despre conceptele filozofice sau prin impartasirea ideilor cu ceilalti. Intuitorii se bucura de conversatii profunde si semnificative, care ii vor determina sa gandeasca critic sau sa formeze conexiuni despre lumea din jurul lor. Acesti extrovertiti preiau informatiile pe care le-au adunat pentru a dezvolta posibilitati de ceea ce se poate intampla in viitor sau modul in care lucrurile sunt interconectate. Desi s-ar putea lupta uneori sa fie prezenti in acest moment, intuitorii sunt deschisi la minte si le place sa inteleaga diferite perspective – o trasatura care ii face sa nu judece si sa fie primitori fata de ceilalti cu credinte sau opinii opuse.

Simtitorii

Extrovertitii care se simt primesc energie din conectarea cu ceilalti si necesita interactiune umana constanta pentru bunastarea lor. Ei se straduiesc sa formeze conexiuni semnificative, sa impartaseasca idei si sa le inteleaga si sa le inteleaga valorile atunci cand interactioneaza cu ceilalti. Ei sunt mentinerii pacii naturali si adesea vor pune nevoile altora inaintea lor, uneori uitand sa aiba grija de ei insisi. Ulterior, aceste tipuri de extrovertiti sunt foarte empatici fata de ceilalti si pun o valoare mare pe morala.

Ganditorii

Extravertitii increzatori, asertivi si ganditori sunt lideri naturali care primesc, de obicei, energie de la conducerea altora si realizarea obiectivelor. Pentru ca isi gasesc confortul in structura, extrovertitii ganditori prefera sa aiba un proces sau un sistem eficient pentru indeplinirea sarcinilor sau pentru a-si desfasura ziua. Atunci cand iau decizii, ganditorii sunt hotarati, logici si nu se tem sa preia controlul si sa faca lucrurile. Ei sunt cei mai fericiti atunci cand sunt provocati, capabili sa creeze rezultate tangibile si capabili sa rezolve probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *