3 martie 2024

Aproape fiecare aspect al vietii a trecut la un format online in 2020. Dar cea mai mare schimbare a fost trecerea de la munca de birou la munca de la distanta. Telemunca nu este o idee noua. In trecut, era un lux oferit cativa norocosi. Dar adoptarea sa pe scara larga din cauza pandemiei a devenit un beneficiu al muncii moderne. Multe companii aveau deja obiective pe termen lung de a crea medii de lucru la distanta, dar pandemia a accelerat procesul.

Lucrul de acasa are atat avantaje, cat si dezavantaje. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le cunosti inainte de a lua decizia de a lucra de acasa. Citeste in continuare si vei afla avantajele si dezavantajele muncii de acasa.

Avantajele lucrului de la distanta

Echilibru mai bun intre viata profesionala si viata privata

O plangere frecventa in lumea de astazi este dificultatea de a gasi un echilibru bun intre viata profesionala si viata privata. Lucrul de opt sau mai multe ore pe zi lasa putin timp familiei – mai ales atunci cand sunt luate in considerare naveta si somnul. Munca de acasa elimina naveta lungi, oferind mai mult timp cu cei dragi. Si in zilele in care angajatii nu sunt obligati sa participe la intalniri video, ei se pot imbraca in orice mod doresc – inclusiv pijamale. Acest sentiment mai mare de confort si un echilibru mai bun dintre munca si viata duc la mai putin stres.

Productivitate mai mare

Lucratorii de la distanta au raportat o productivitate stabila sau crescuta in timp ce lucrau de la distanta in comparatie cu un birou, conform unui raport Great Place to Work. Pe parcursul anului 2020, cele mai puternice imbunatatiri ale productivitatii au avut loc in aprilie si mai, in perioada de varf a pandemiei. O mare parte din aceasta s-a datorat eliminarii navetei zilnice si a intalnirilor indelungate in persoana.

Promptitudine

Cand lucrezi de acasa, multi dintre factorii care provoaca intarzierea sunt reduse sau inlaturati. Factorii eliminati includ somnul excesiv, a fi blocat in trafic si asteptarea la o coada lunga la drum pentru a lua cafeaua de dimineata. A fi capabil sa te ridici din pat si sa incepi sa lucrezi este o economie enorma de timp.

Reducerea absenteismului

Permiterea lucrului de la distanta poate ajuta companiile sa retina angajatii si sa previna absenteismul. Atunci cand lucratorii de la distanta nu se simt microgestionati si cred ca angajatorul lor are incredere in ei, este mai probabil sa dezvolte sentimente pozitive fata de conducerea organizatiei. La randul lor, lucratorii vor fi mai putin tentati sa caute locuri de munca in alta parte, promovand un sentiment de loialitate si daruire. Chiar daca lucratorii nu cauta noi locuri de munca, ei ar putea fi mai putin inclinati sa renunte la locul de munca la intamplare.

Economii de costuri

Echipele de la distanta permit companiilor sa inchirieze spatii de birou mai mici – sau chiar sa treaca la o operatiune de la distanta, bazata pe cloud. Astfel, organizatiile economisesc bani pe chirie, utilitati si alte rechizite de birou.

Flexibilitate

Munca de la distanta inseamna ca angajatii pot lucra de oriunde – nu doar acasa. Cafenelele, plajele si alte tari sunt acum optiuni. Daca munca asincrona este adecvata, organizatiile pot chiar extinde operatiunile dincolo de o zi lucratoare tipica de 9 pana la 5. Programul de lucru flexibil poate fi o mana cereasca pentru angajatii care sunt bufnite de noapte sau pentru cei care au copii mici. Aceasta libertate este de nepretuit pentru companiile care doresc sa-si extinda programul de lucru cu un personal limitat. Este, de asemenea, un beneficiu atractiv care le permite angajatorilor sa se afle dintr-un numar mai profund de candidati in procesul de angajare.

Stimul pentru imbunatatirea tehnologiei la locul de munca

Organizatiile s-au straduit sa puna in aplicare instrumentele potrivite pentru a permite munca de la distanta atunci cand a inceput pandemia. Multe companii foloseau instrumente invechite, fortandu-le sa-si actualizeze sistemele. La acea vreme, unele companii deja experimentau cu munca la distanta si erau mai capabile sa faca fata acestei provocari. Dar chiar si ei au avut dificultati in trecerea de la o mana de angajati cu privilegii de lucru la distanta la o intreaga forta de munca.

Dezavantajele lucrului de la distanta

Distrageri la domiciliu

Exista multe distrageri la domiciliu care pot diminua concentrarea angajatului asupra muncii lor. Unii dintre acesti factori includ tipetele copiilor, zgomotul din traficul care trece, sunetul soneriei, latratul cainilor si treburile casnice. Daca angajatii continua sa lucreze de acasa, este important sa aiba un spatiu de lucru dedicat, acces la ingrijirea copiilor si un program.

Izolarea

Munca la distanta – in special pentru cei care traiesc singuri – poate duce la sentimente de singuratate si izolare, uneori chiar depresie. Chiar daca un angajat are propriul birou intr-o cladire fizica de birouri, ii vede pe altii pe hol, lift si parcare pe tot parcursul zilei. De asemenea, ei interactioneaza cu oamenii de la benzinarii, cafenele si restaurante in timpul navetei catre serviciu si in timpul pranzului. Lucratorii pot face doar schimb de placere, dar este o interactiune sociala in persoana. Angajatii care lucreaza de acasa rateaza aceste conversatii.

Pierderea echilibrului intre munca si viata privata

Desi un echilibru mai bun intre viata profesionala si viata privata este uneori un avantaj, multi lucratori la distanta considera ca este adevarat opusul. Unii angajati constata ca munca se scurge din ce in ce mai mult in viata lor de acasa. Poate incepe ca ceva simplu, cum ar fi raspunsul la un e-mail dupa terminarea zilei. Dar daca lucratorii nu sunt atenti, asta se poate transforma in mai multe e-mailuri sau in munca suplimentara dupa orele de program. Pentru unii, acest lucru transforma o zi de opt ore intr-o zi de 10 ore sau mai mult. Limita dintre viata profesionala si viata de acasa devine estompata atunci cand locul de munca este in interiorul casei, ceea ce poate duce la epuizare si la scaderea moralului.

Nevoie crescuta de intalniri

Odata ce angajatii unei companii sunt raspanditi peste tot, conducerea va dori sa-i supravegheze intr-o oarecare masura. Intr-o lume a muncii la distanta, asta inseamna ca managerii nu mai pot traversa biroul pentru a-si verifica angajatii. In schimb, trebuie sa programeze intalniri virtuale pentru a discuta sarcinile de rutina de management al proiectelor. In timp ce intalnirile digitale pot fi mai putin perturbatoare decat intalnirile in persoana, ele sunt rareori punctul culminant al zilei de lucru. Si a avea prea multe intalniri provoaca adesea frustrare in randul angajatilor.

Preocupari de securitate cibernetica

Securitatea este intotdeauna in fruntea listei de prioritati a unei afaceri. Dar devine critic atunci cand o organizatie trebuie sa accepte aranjamentele de lucru la distanta. Potentialele lacune de securitate ale unei companii cresc atunci cand iau in considerare software-ul antivirus, firewall-urile si configuratiile VPN pentru conexiunile la internet de acasa ale angajatilor. O complicatie suplimentara este atunci cand angajatii decid sa lucreze dintr-o cafenea sau alta locatie cu Wi-Fi public si cand aduc dispozitive personale intr-o retea de afaceri. Inainte ca ideea de lucru la distanta sa fie mentionata, companiile trebuie sa se asigure ca pot indeplini sau depasi asteptarile de securitate pentru a minimiza un dezastru de securitate cibernetica.

Incomod pentru noii angajati

Inceperea unui nou loc de munca este stresant pentru majoritatea oamenilor, chiar si in cele mai bune circumstante. Dar noii angajati intr-o organizatie s-ar putea simti coplesiti daca trec de la un birou traditional la unul principal bazat acasa. Nu numai ca trebuie sa invete cum sa performeze in noul lor rol, dar trebuie sa invete si sa navigheze in noile tehnologii. Ca rezultat, managerii pot petrece mai mult timp antrenand un nou angajat de la distanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *