16 aprilie 2024

Beautiful hispanic woman expecting a baby showing pregnant belly looking positive and happy standing and smiling with a confident smile showing teeth

1. Instinctul de cuibărit

Multe femei însărcinate simt instinctul de cuibărit, un impuls puternic de a-și pregăti casa pentru copil prin curățare și decorare.

Pe măsură ce data scadenței se apropie, s-ar putea să te trezești curățând dulapuri sau spălând pereții – lucruri pe care nu ți-ai fi imaginat niciodată să le faci în a noua lună de sarcină! Această dorință de a-ți pregăti casa poate fi utilă – vei avea mai puține lucruri de făcut după naștere. Dar ai grijă să nu exagerezi.

2. Probleme cu concentrarea

În primul trimestru de sarcină , oboseala și grețurile matinale pot face multe femei să se simtă epuizate și neclare din punct de vedere mental. Dar chiar și femeile însărcinate bine odihnite pot avea probleme de concentrare și perioade de uitare.

Gândirea la copil joacă un rol, la fel ca și schimbările hormonale. Totul – inclusiv munca, facturile și vizitele la medic – poate părea mai puțin important decât copilul și nașterea viitoare. Realizarea de liste vă poate ajuta să vă amintiți datele și întâlnirile.

3. Schimbări de dispoziție

Sindromul premenstrual și sarcina sunt asemănătoare în multe privințe. Sânii tăi se umflă și devin sensibili, hormonii urcă și coboară și s-ar putea să te simți cu capriciu. Dacă aveți PMS, este posibil să aveți schimbări de dispoziție mai severe în timpul sarcinii. Ele te pot face să treci de la a fi fericit într-un minut la a simți că plângi în următorul.

Schimbările de dispoziție sunt foarte frecvente în timpul sarcinii. Ele tind să apară mai mult în primul trimestru și spre sfârșitul celui de-al treilea trimestru.

Multe femei însărcinate suferă de depresie în timpul sarcinii. Dacă aveți simptome cum ar fi probleme de somn, modificări ale obiceiurilor alimentare și schimbări de dispoziție pentru mai mult de 2 săptămâni, discutați cu medicul dumneavoastră.

4. Mărimea sutienului

O creștere a mărimii sânilor este unul dintre primele semne ale sarcinii. Creșterea sânilor în primul trimestru se datorează nivelurilor mai ridicate ale hormonilor estrogen si progesteron . Această creștere în primul trimestru ar putea să nu fie nici sfârșitul – sânii tăi pot continua să crească pe tot parcursul sarcinii!

Mărimea sutienului poate fi, de asemenea, afectată de cutia toracică. Când ești însărcinată, capacitatea pulmonară crește, astfel încât să poți absorbi oxigen suplimentar, ceea ce poate duce la o dimensiune mai mare a pieptului. Este posibil să fie nevoie să vă înlocuiți sutienele de mai multe ori în timpul sarcinii.

5. Modificări ale pielii

Prietenii tăi spun că ai strălucirea aia de sarcină? Este unul dintre multele efecte care pot proveni din schimbările hormonale și întinderea pielii.

Femeile însărcinate au volum crescut de sânge pentru a asigura un flux sanguin suplimentar către uter și alte organe, în special rinichii. Volumul mai mare aduce mai mult sânge în vase și crește secreția glandei sebace.

Unele femei dezvoltă pe față pete maronii numite melasmă (numită și cloasmă sau mască de sarcină). Și unii vor observa o linie întunecată în mijlocul abdomenului, cunoscută sub numele de linea nigra (sau linea negra). Ele pot avea, de asemenea, hiperpigmentare (întunecarea pielii) a mameloanelor, organelor genitale externe și a regiunii anale. Asta pentru că hormonii de sarcină determină organismul să producă mai mult pigment.

Acest pigment crescut ar putea să nu fie uniform, astfel încât pielea întunecată poate apărea ca pete de culoare. Nu poate fi prevenit, dar purtarea de protecție solară și evitarea luminii UV poate minimiza efectele acesteia.

Acneea este frecventă în timpul sarcinii, deoarece glandele sebacee ale pielii produc mai mult ulei. Și alunițele sau pistruii pe care le aveai înainte de sarcină pot deveni mai mari și mai întunecate.

Multe femei însărcinate au și erupții cutanate cauzate de umezeală și transpirație. În general, sarcina poate fi o perioadă de mâncărime pentru o femeie. Întinderea pielii peste abdomen poate provoca mâncărime și descuamare. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda creme pentru a calma pielea uscată sau mâncărime.

Cele mai multe modificări ale pielii se îmbunătățesc sau dispar după nașterea copilului.

6. Părul și unghiile

Multe femei au modificări în textura și creșterea părului în timpul sarcinii. Hormonii vă pot face părul să crească mai repede și să cadă mai puțin. Dar aceste modificări ale părului de obicei nu sunt permanente. Multe femei își pierd puțin păr în perioada postpartum sau după ce încetează să alăpteze .

Unele femei constată că le crește părul în locuri nedorite, cum ar fi pe față sau pe burtă sau în jurul mameloanelor. Schimbările în textura părului pot face părul mai uscat sau mai gras. Unele femei chiar își schimbă culoarea părului.

Unghiile, ca și părul, se pot schimba în timpul sarcinii. Hormonii suplimentari îi pot face să crească mai repede și să devină mai puternici. Unele femei, însă, constată că unghiile lor se despart și se sparg mai ușor în timpul sarcinii. La fel ca modificările părului, modificările unghiilor nu sunt permanente. Dacă unghiile tale se despart și se rup mai ușor atunci când ești însărcinată, ține-le tăiate și evită substanțele chimice din lacul de unghii și de îndepărtarea lacului de unghii.

7. Mărimea pantofilor

Chiar dacă nu te poti încadra în niciuna dintre hainele tale de dinainte de sarcină, ai încă pantofii, nu? Poate — dar poate nu. Excesul de lichid în corpurile lor gravide înseamnă că multe femei au picioarele umflate. De asemenea, articulațiile tind să fie mai slăbite în timpul sarcinii. Când greutatea suplimentară a sarcinii împinge în jos articulațiile laxe ale picioarelor, picioarele devin mai plate, mai lungi și mai late. Femeile adesea trebuie să poarte o mărime mai mare de pantofi atunci când sunt însărcinate și, uneori, chiar și după sarcină. Purtarea pantofilor slip-on într-o dimensiune mai mare poate fi mai confortabilă, mai ales în lunile de vară.

8. Mobilitatea comună

În timpul sarcinii, corpul dumneavoastră produce hormonul relaxină, despre care se crede că ajută la pregătirea zonei pubiene și a colului uterin pentru naștere. Relaxina și alte lucruri legate de sarcină slăbesc ligamentele din corpul tău, făcându-te mai puțin stabilă și mai expusă riscului de rănire. Este ușor să te întinzi excesiv sau să te încordezi, în special în articulațiile pelvisului, spatelui inferior și genunchilor. Când faceți exerciții sau ridicați obiecte, mergeți încet și evitați mișcările bruște, smucilate.

9. Varice, hemoroizi și constipație

Venele varicoase , de obicei găsite în picioare și în zona genitală, apar atunci când sângele se acumulează în venele mărite de hormonii de sarcină. Varicele dispar adesea după sarcină. Pentru a ajuta la prevenirea acestora:

  • evitați să stați în picioare sau așezat perioade lungi de timp
  • purtați haine largi
  • purtați furtun de sprijin
  • ridică picioarele când stai

Hemoroizii – vene varicoase din rect – sunt frecvente și în timpul sarcinii. Volumul dvs. de sânge a crescut și uterul pune presiune pe pelvis. Deci venele din rect se pot mări în ciorchini asemănătoare strugurilor. Hemoroizii pot fi foarte dureroși și pot sângera, mâncărime sau înțepături, mai ales în timpul sau după o mișcare intestinală (BM).

Constipația este un alt nenorocire comun al sarcinii. Se întâmplă deoarece hormonii de sarcină încetinesc trecerea alimentelor prin tractul gastrointestinal. În etapele ulterioare ale sarcinii, uterul poate împinge intestinul gros, făcându-vă greu să aveți un BM. Și constipația poate contribui la apariția hemoroizilor, deoarece efortul pentru a merge poate mări venele rectului.

Cel mai bun mod de a trata constipația și hemoroizii este prevenirea acestora. Consumul unei diete bogate în fibre, consumul zilnic de multe lichide și exercițiile fizice regulate pot ajuta la menținerea BM regulată. Dacă sunteți constipat, discutați cu medicul dumneavoastră despre utilizarea balsamurilor de scaun sau a laxativelor. Dacă aveți hemoroizi, întrebați despre o cremă sau un unguent care îi poate micșora.

10. Lucruri care ies din corpul tău în timpul travaliului

Deci ai supraviețuit schimbărilor de dispoziție și hemoroizilor și crezi că surprizele tale s-au terminat. Dar ziua în care vei naște va ține probabil cele mai mari surprize dintre toate.

În timpul sarcinii, lichidul înconjoară copilul în sacul amniotic. Acest sac se rupe (sau „se rupe”) la începutul sau în timpul travaliului – un moment denumit de obicei ruperea apei. Pentru majoritatea femeilor aflate în travaliu, contracțiile încep înainte ca apa să se rupă. Uneori medicul trebuie să rupă sacul amniotic (dacă colul uterin este deja dilatat).

La câtă apă te poți aștepta? Pentru un copil naștere, există aproximativ 2 până la 3 căni de lichid amniotic. Unele femei pot simți o dorință intensă de a face pipi, care duce la un jet de lichid atunci când li se sparge apa. Alții pot simți doar o scurgere pe picior, deoarece capul bebelușului acționează ca un opritor pentru a preveni scurgerea cea mai mare parte a lichidului.

Lichidul amniotic este în general mirositor și palid sau incolor. Este înlocuit de corpul tău la fiecare 3 ore, așa că nu fi surprins dacă continui să scurgi lichid, aproximativ o cană pe oră, până la livrare.

Alte lucruri, neașteptate, pot ieși din corpul tău în timpul travaliului. Unele femei au greață și vărsături. Alții au diaree înainte sau în timpul travaliului, iar eliminarea gazelor este, de asemenea, frecventă. În timpul fazei de împingere a travaliului, puteți pierde controlul asupra vezicii urinare sau intestinelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *