22 februarie 2024

Pentru grecii antici si in special pentru atenieni, istoria si geografia orasului sunt atribuite unor evenimente mitice; miturile locale aveau puterea povestilor reale si le foloseau pentru a explica sau pentru a sublinia evenimente care au avut loc si nu le-au putut explica. Aceste mituri traiesc impreuna cu reperele Atenei si nu au fost folosite doar ca sursa de inspiratie, ci si ca punct de referinta pentru unitatea si increderea in sine a vechilor atenieni. Iata 5 mituri pe care ar trebui sa le cunoasteti inainte de a vizita Atena, pentru o mai buna intelegere a istoriei si a patrimoniului ei.

1. Batalia de la Atena si Poseidon pentru patronajul Atenei

Capitala de astazi a Greciei poarta numele Atena, zeita intelepciunii. Dar este interesant de stiut cum Athena a primit aceasta onoare. Potrivit mitologiei grecesti, orasul Atena (care se numea atunci Cecropia, dupa Cecrops, presupusul prim rege atenian), nu avea zeu patron si Cecrops a cautat sa stabileasca o zeitate patrona pentru orasul sau. Doi zei au declarat imediat un interes si au cautat sa devina patroni ai Cecropiei. Una era zeita Atena, fiica lui Zeus, iar cealalta era zeul Poseidon, fratele lui Zeus. Pentru a-si rezolva diferenta, s-a hotarat ca amandoi sa prezinte un cadou oamenilor din Cecropia, iar oamenii sa-l voteze pe cel pe care l-au preferat (a fost pamantul care a dat nastere ulterior Democratiei). Scena pentru vot era pregatita si era Dealul Acropolei, cel mai inalt punct din oras. Cetatenii s-au catarat pe stanca pentru a-i privi pe cei doi zei prezentandu-le darurile lor. Poseidon a venit primul; a stat mandru cu tridentul in mana si a dat o lovitura puternica la pamant. La scurt timp, apa a inceput sa tasneasca din stanca si oamenii din Cecropia priveau cu mirare. Apoi, a venit randul Atenei; cu autoritatea ei divina, zeita si-a infipt sulita spre dealul stancos si a aparut un maslin roditor. Asigurarea unei surse constante de apa a fost vitala pentru oras, cu toate acestea, ei si-au dat seama curand ca apa lui Poseidon era apa de mare (sata) si, prin urmare, nu era potabila. In schimb, arborele Atenei le-ar putea oferi oxigen, hrana, ulei de masline, lemn si umbra. Oamenii au votat si Atena a castigat astfel concursul, devenind patrona Cecropiei. Pentru a-l potoli pe Poseidon suparat si pentru a-l impiedica sa inunde orasul, atenenii au construit templul lui Erhtheion deasupra izvorului de apa pe care zeul il crease. Se spune ca inca se aude sunetul valurilor care vin din interiorul templului cand vantul bate dinspre sud. Furia lui Poseidon a fost linistita si Atena a primit onoarea de a numi orasul dupa ea. Asa a fost numita Atena si inca mai poti vedea un maslin langa Erechtheion daca vizitezi Dealul Acropolei, despre care se spune ca este maslinul Atenei.

Bacsis! Va puteti bucura de un tur de mitologie al Acropolei cu un ghid expert autorizat si va puteti aprofunda in semnificatiile si importanta mitologiei pentru poporul grec antic.

2. Erichthonius: Copilul Autohton

Conform mitologiei grecesti, Hephaestus, zeul focului si al fierarilor, avea o chestie pentru zeita fecioara, Atena. Cand zeita intelepciunii a mers la atelierul sau pentru a-i cere lui Hephaestus o noua arma, zeul focului a simtit un impuls puternic sa o faca pe Atena a sa. Zeita a reusit sa-l alunge, dar in curand si-a dat seama ca nu a fost inainte ca sperma lui Hephaestus sa cada pe coapsa ei. Dezgustata, zeita a luat un smoc de lana, si-a sters piciorul si l-a aruncat pe Pamant. Gaia, zeita Titan si personificarea Pamantului, a fost fertilizata si a dat nastere unui baiat pe nume Erichthonius (de la „erin” = lana si „chthon” = pamant). Copilul era jumatate om si jumatate sarpe. Imediat ce copilul s-a nascut, Atena a decis sa-l creasca, dar in secret de la ceilalti zei. Doua picaturi din sangele lui Gorgon i-au picurat in ochi. O picatura avea sa aduca moartea dusmanilor sai, iar cealalta sa-l protejeze de boli. Apoi a pus copilul intr-o cutie si a dat cutia fiicelor lui Cecrops sa o pazeasca in timp ce ea era plecata pentru a transporta pietre pentru construirea templului ei pe Dealul Acropolei. Ea le-a dat surorilor o instructiune clara sa nu deschida cutia si sa se uite inauntru. Cu toate acestea, surorile au fost foarte curioase si au deschis cutia care continea pruncul. Vazand ce era in cutie, au innebunit si au cazut de pe Dealul Acropolei. O cioara a vazut ce s-a intamplat si a zburat sa-i spuna Atenei. Plina de furie, Athena a scapat piatra uriasa pe care o purta si chiar in locul in care a cazut, a fost creat Dealul lui Lycabettus. Erichthonius a devenit un conducator legendar al Atenei si a fondat Festivalul Panathenaic in onoarea Atenei. Se spune ca mormantul sau se afla in Erechtheion de pe Acropole.

3. Procesul lui Ares si Curtea Penala Antica din Atena

Exista multe mituri in jurul numelui acestui deal, dar cel mai faimos este cel cu procesul lui Ares, zeul razboiului. Ares, asa cum era de asteptat, a avut numeroase crime de razboi in biografia sa si nimic nu l-a putut impiedica sa adauge din ce in ce mai multe in lista. Cand l-a ucis pe Halirrhothius, unul dintre fiii lui Poseidon, pentru ca ar fi violat-o pe Alcippe, una dintre fiicele lui Ares, zeii olimpici au crezut ca este timpul sa ia masuri; au hotarat ca zeul razboiului sa fie dus in judecata! Ceilalti olimpici ar fi judecatori si au decis sa tina procesul pe varful stancii care se afla intre Dealul Acropolei si Pnyx. Aceasta stanca a devenit ulterior sediul Tribunalului Penal Atenian. Era format din membri pe viata ai aristocratiei. Toate acestea, desigur, pana la reformele democratice din 462 i.Hr., cand controlul nobililor a cazut in mainile Bisericii Municipale („Ecclesia”). Acolo a fost judecat Oreste, care a fugit la Tribunalul Penal pentru a fi judecat pentru uciderea sotiei sale. A fost achitat gratie votului zeitei Atena, care a fost folosit in favoarea inculpatului atunci cand votul a fost egal. Cand vizitati Atena, veti gasi o stanca chiar inainte de a intra in Acropole, cu multi oameni care fac fotografii si admira privelistile panoramice ale Atenei. Cand urci varful ei si privesti privelistea minunata, nu uita: stai pe terenul tribunalului penal al Atenei Antice, acelasi teren in care au stat cei 12 olimpici si au stabilit dreptatea in lumea muritorilor!

4. Nasterea lui Dionysos

Dionysos era zeul vinului si al sarbatorii! Totul a inceput cu marea dragoste a lui Zeus pentru nepoata Afroditei, Semele. Si asa cum se intampla adesea, Hera, sotia lui Zeus, a cautat sa se razbune pe ea! Luand forma bonei ei, ea a convins-o sa-i ceara lui Zeus sa apara in fata ei in forma lui divina, pentru a-i certifica identitatea. Semele, avand incredere in „dadaca” ei, a apasat problema si Zeus a aparut ca un zeu, cu toata gloria, salbaticia si tunetul lui; un tunet care a ucis-o in timp ce purta Dionysos, in luna a sasea. Zeus l-a luat pe Dionisos nascut mort din burta ei, l-a cusut la coapsa si l-a purtat pana la nastere. Cand a venit timpul sa nasca, Zeus l-a scos din coapsa („cezariana” in mitologie), si de aceea se spune ca Dionysos s-a nascut de doua ori! Partea interesanta a acestui mit este modul in care a fost integrat in noua realitate dupa ce crestinismul a devenit noua religie. Astazi, veti gasi greci sarbatorind nasterea lui Hristos in timpul Craciunului, in aceeasi zi in care sarbatoreau nasterea lui Dionysos. Dumnezeul Dionis a fost numit „Mantuitorul” si divinul „prunc”, nascut din fecioara Semele. In timpul iernii, au plans uciderea lui Dionysos de catre titani, dar pe 25 decembrie au sarbatorit renasterea lui. Preotesele s-au urcat in varful muntelui sacru si tinand in brate un copil nou-nascut au strigat „Dionisos renaste. Dionysos traieste”. Astazi, grecii il sarbatoresc si astazi pe Dionysos cu festivitatile Apokries (Carnavalul grecesc), un obicei care descend de la Sarbatorile lui Dionysos. , iar daca va aflati in Atena in luna februarie, nu fiti surprinsi sa vedeti atenieni cu masti dansand in frenezie pe aleile Plaka! Cand vizitati Atena si Acropole, asigurati-va ca nu ratati teatrul lui Dionysos, care este cel mai vechi teatru. in lume.

5. Rapirea Persefonei de catre Hades si stabilirea misterelor eleusiene

Misterele eleusine au fost cele mai sacre rituri religioase ale Greciei Antice, multi oameni de seama din antichitate fiind initiati in ele. Cultul zeitei Demetra si al fiicei ei, Persefone, a durat mai bine de 1500 de ani. Desi mii de oameni faceau parte din ea, nimeni nu s-a rasfatat vreodata de secretele ritualurilor si de ceea ce se petrecea cu adevarat la apogeul festivalului religios. O explicatie pentru acest secret absolut a fost faptul ca statul atenian a adoptat o lege care a facut ca vorbirea despre mistere sa fie o infractiune pedepsita cu moartea! Totul a inceput cu zeul lumii interlope, Hades. Cand a vazut-o pe fiica lui Demeter, Persefone, a fost hipnotizat de frumusetea ei si a vrut sa o faca sotie si regina lumii interlope. Intr-o zi insorita, tanara zeita culegea flori cand deodata Pamantul s-a deschis si Hades a aparut cu carul sau si a luat-o dedesubt, in regatul sau. Demeter isi cauta fiica zi si noapte in zadar. Pamantul si culturile pamantului au inceput sa se ofileasca odata cu zeita agriculturii. Dupa ce a aflat in sfarsit soarta fiicei sale, Demeter s-a dus la Zeus si a cerut sa fie inapoiata, altfel nu ar lasa pamantul sa infloreasca din nou. Zeus nu a avut de ales decat sa-i ceara fratelui sau, Hades, sa o inapoieze pe Persefone mamei ei si lumii celor vii. Hades s-a supus, dar nu inainte de a-i da lui Persefone sa manance o rodie. Persefona a mancat sase seminte din el. Era bine cunoscut faptul ca oricine mananca mancare in Lumea de Subteran va fi prins acolo pentru totdeauna. Cu toate acestea, Zeus si Demeter au ajuns la un compromis. Persefona avea sa stea in Lumea Inferioara o luna pentru fiecare samanta de rodie pe care o mancase si apoi se intorcea din nou in lumea celor vii. Acest mit simboliza cercul vietii si schimbarea anotimpurilor, intoarcerea Persefonei la mama ei fiind venirea primaverii. Locul din Eleusis, unde aveau loc Misterele Eleusine, este vizibil si astazi si puteti face o excursie de jumatate de zi din Atena pentru a afla mai multe despre religia secreta a lumii antice si despre cultul lui Demeter si Fiica.

6. Intoarcerea lui Tezeu si moartea unui rege

Cand vizitati Atena, o excursie la Capul Sunion si la Templul lui Poseidon este o necesitate pentru majoritatea calatorilor. Regatul zeului marilor, Poseidon, a fost scena unui alt eveniment mitic. Tezeu a fost un erou legendar si cel mai iubit pentru atenieni, asa cum a fost Heracles pentru greci. Tatal sau a fost regele Egeu, conducatorul Atenei. Cand Tezeu pleca spre insula Creta, pentru a-l ucide pe Minotaur in Labirint si a pune capat mortilor anuale, tatal sau i-a cerut o favoare. I-a cerut sa schimbe panzele navei sale din negru in alb la intoarcerea acasa, astfel incat sa stie ca a supravietuit. Regele astepta cu nerabdare pe varful unei stanci din Sounion sa priveasca flota fiului sau. Tezeu a avut succes in aventura sa si a reusit sa-l omoare pe Minotaur. Cu toate acestea, cu toate intamplarile si aventurile pe care le-a avut la intoarcere, a uitat apelul tatalui sau si s-a intors cu aceleasi panze negre. Vazand flota fiului sau acoperita in negru, inima marelui rege s-a umplut de durere si Egeu a cazut de pe stanca in marea de dedesubt. Din acea zi, marea este cunoscuta drept Egee, dupa el. Fiul sau, Tezeu, a devenit noul rege al Atenei. Astazi puteti vizita Templul lui Poseidon din Atena si puteti sta acolo unde a stat Egeu, asteptand cu rabdare intoarcerea fiului sau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *