3 martie 2024

Palpitatiile inimii sunt o senzatie neplacuta a batailor inimii, care pot fi resimtite ca o bataie puternica, accelerata sau neregulata. Acest simptom este comun si poate fi declansat de o varietate de factori, cum ar fi stresul, anxietatea, activitatea fizica, alcoolul sau cofeina.

Cu toate acestea, in cazuri rare, palpitatiile inimii pot indica o afectiune mai serioasa, cum ar fi o afectiune a inimii sau o problema de sanatate care afecteaza alte organe.

Simptome palpitanii inima

Simptomele palpitatiilor inimii pot varia de la persoana la persoana, dar cele mai comune simptome includ:

 • O senzatie de batai puternice sau accelerare a inimii
 • O senzatie de batai neregulate sau fluttering a inimii
 • O senzatie de palpitatii sau batai inimii care sunt resimtite in piept, gat sau urechi
 • Senzatia de sufocare sau dificultati de respiratie
 • Transpiratie excesiva sau frisoane
 • Oboseala sau slabiciune

Daca aveti simptome de palpitatii ale inimii, este important sa consultati un medic pentru a exclude orice afectiune grava sau problema de sanatate. In general, medicii vor efectua un examen fizic si vor evalua istoricul medical pentru a determina cauzele posibile ale palpitatiilor inimii. In unele cazuri, medicul poate recomanda teste suplimentare, cum ar fi un electrocardiograma (ECG) sau teste de sange, pentru a determina daca exista o problema mai grava.

Tratament palpitanii inima

Tratamentul pentru palpitatiile inimii depinde de cauza subiacenta a simptomelor. In multe cazuri, palpitatiile inimii sunt tratate cu modificari ale stilului de viata, cum ar fi reducerea consumului de alcool si cofeina, evitarea stresului sau a anxietatii, sau imbunatatirea dietei si a exercitiilor fizice. In cazurile in care palpitatiile inimii sunt cauzate de o afectiune mai grava, cum ar fi fibrilatia atriala sau insuficienta cardiaca, medicul poate prescrie medicamente sau interventii chirurgicale pentru a trata aceste afectiuni.

In general, prevenirea palpitatiilor inimii implica mentinerea unui stil de viata sanatos, cu o alimentatie echilibrata si exercitii fizice regulate, reducerea stresului si anxietatii, limitarea consumului de alcool si cofeina si evitarea fumatului. In cazurile in care palpitatiile inimii sunt cauzate de afectiuni medicale, este important sa urmati recomandarile medic.

In cazurile in care palpitatiile sunt cauzate de o problema mai putin grava sau de un factor declansator specific, cum ar fi anxietatea sau consumul excesiv de alcool sau cafeina, tratamentul poate fi mai simplu. Iata cateva modalitati prin care puteti trata palpitatiile inimii acasa:

 • Relaxare si gestionarea stresului: Stresul poate fi un factor important care declanseaza palpitatiile de inima. Prin urmare, practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi meditatia, yoga sau exercitiile de respiratie, poate ajuta la reducerea stresului si a palpitatiilor de inima.
 • Reducerea consumului de cofeina si alcool: Cofeina si alcoolul sunt factori care pot declansa palpitatiile de inima. Reducerea sau evitarea acestor substante poate ajuta la reducerea simptomelor.
 • Evitarea anumitor alimente si medicamente: Anumite alimente si medicamente pot declansa palpitatiile de inima. Printre acestea se numara medicamentele pentru raceala si gripa care contin pseudoefedrina, ciocolata, condimentele, alimentele bogate in grasimi sau zahar, bauturile carbogazoase sau acidulate si bauturile energizante.
 • Exercitiile fizice regulate: Exercitiile fizice regulate pot ajuta la reducerea stresului si a anxietatii si la imbunatatirea sanatatii inimii. Este important sa consultati medicul inainte de a incepe un program de exercitii fizice.
 • Tratarea altor afectiuni medicale: In cazul in care palpitatiile de inima sunt cauzate de o alta afectiune medicala, cum ar fi hipertiroidismul sau anemia, tratamentul acestei afectiuni poate ajuta la reducerea simptomelor.

In cazuri rare, atunci cand palpitatiile de inima sunt severe sau persistente si nu raspund la tratamentele la domiciliu, medicul poate recomanda tratamente medicale, cum ar fi medicamente care regleaza ritmul cardiac sau interventii chirurgicale. In orice caz, este important sa discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti simptome de palpitatii de inima.

Cauzele palpitatiilor de inima

Palpitatiile de inima sunt senzatia de batai ale inimii care sunt puternice, neregulate sau rapide. Acestea pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv:

 • Stres si anxietate: Stresul si anxietatea pot declansa palpitatiile de inima.
 • Consumul de cofeina, alcool sau nicotina: Consumul excesiv de cofeina, alcool sau nicotina poate duce la palpitatii de inima.
 • Anumite medicamente: Anumite medicamente, cum ar fi cele pentru astm sau raceala si gripa care contin pseudoefedrina, pot cauza palpitatii de inima.
 • Anumite afectiuni medicale: Anumite afectiuni medicale, cum ar fi hipertiroidismul, hipotensiunea arteriala, anemia, boala coronariana sau tulburarile de ritm cardiac, pot cauza palpitatii de inima.
 • Factori hormonali: Hormonii, cum ar fi estrogenul si progesteronul, pot cauza palpitatii de inima in timpul ciclului menstrual sau in timpul sarcinii.
 • Consumul de alimente si bauturi: Consumul anumitor alimente sau bauturi, cum ar fi ciocolata, bauturile carbogazoase, bauturile energizante sau alimentele bogate in grasimi sau zahar, poate duce la palpitatii de inima.
 • Factori genetici: Anumite tulburari de ritm cardiac pot fi mostenite si pot duce la palpitatii de inima.
 • Schimbarile de temperatura sau de altitudine: Schimbarile bruste de temperatura sau de altitudine pot cauza palpitatii de inima.

Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti simptome de palpitatii de inima. Medicul poate determina cauza subiacenta a simptomelor si poate recomanda tratamentul potrivit.

Cine este predispus la palpitatii de inima?

Oricine poate experimenta palpitatii de inima, indiferent de varsta, sex sau conditie fizica, dar anumite persoane sunt mai predispuse sa dezvolte aceasta problema.

Printre factorii de risc pentru aparitia palpitatiilor de inima se numara:

 • Persoanele care sufera de anxietate sau depresie;
 • Persoanele care consuma o cantitate mare de cafea, bauturi energizante sau alcool;
 • Fumatorii sau consumatorii de droguri;
 • Persoanele care au hipertensiune arteriala, diabet sau boli de inima;
 • Persoanele care sufera de tulburari de ritm cardiac;
 • Persoanele care sufera de boli ale glandei tiroide;
 • Femeile insarcinate sau cele care se afla in perioada premenstruala;
 • Persoanele care fac efort fizic intens sau activitati fizice care solicita mult inima.

Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti antecedente medicale sau daca experimentati simptome de palpitatii de inima pentru a determina daca exista un risc crescut pentru aparitia acestora.

Cand trebuie sa fii ingrijorat?

Palpitatiile de inima pot fi o experienta infricosatoare si neplacuta, dar in multe cazuri sunt benigne si nu reprezinta o amenintare grava la adresa sanatatii. Cu toate acestea, exista unele situatii in care ar trebui sa fiti ingrijorat si sa solicitati ingrijire medicala de urgenta:

 • Simptome severe: Daca experimentati simptome severe, cum ar fi pierderea cunostintei, dificultati de respiratie sau durere toracica, ar trebui sa solicitati imediat ajutor medical.
 • Simptome care dureaza mai mult de cateva minute: Daca simptomele dureaza mai mult de cateva minute sau apar frecvent, ar trebui sa consultati medicul dumneavoastra.
 • Simptomele apar dupa un traumatism la piept: Daca experimentati palpitatii de inima dupa un traumatism la piept, ar trebui sa solicitati ajutor medical imediat.
 • Antecedente medicale: Daca aveti antecedente medicale, cum ar fi boli de inima sau tulburari de ritm cardiac, sau luati medicamente pentru aceste afectiuni, ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti palpitatii de inima.

In general, este recomandat sa consultati medicul dumneavoastra daca aveti palpitatii de inima care sunt severe, frecvente sau care interfereaza cu activitatile zilnice. Un medic va poate oferi o evaluare medicala completa, sa identifice cauza simptomelor si sa recomande tratamentul potrivit, daca este necesar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *