16 aprilie 2024

Levonorgestrelul este un hormon care poate fi utilizat pentru contraceptia de urgenta . Contraceptia de urgenta nu trebuie utilizata ca metoda de rutina de control al nasterii. Pilula Plan B functioneaza cel mai bine atunci cand o luati in decurs de trei zile dupa sex neprotejat. Puteti obtine Planul B la farmacia sau farmacia locala.

Levonorgestrelul este mai eficient cu cat il luati mai devreme. Este un regim cu o singura doza: luati o pastila. Pilula contine 1,5 miligrame de levonorgestrel, care este folosit in doze mai mici in multe pilule contraceptive.

Ce este pilula de a doua zi?

Pilula de a doua zi este un medicament care poate fi utilizat ca contraceptie de urgenta ( controlul nasterii). Contraceptia de urgenta nu este aceeasi cu pilulele obisnuite contraceptive pe care le-ati putea folosi zilnic sau alte forme de control al nasterii de rutina. Este folosit in situatiile in care controlul nasterii fie a esuat, fie nu ati putut folosi protectia. Unele situatii in care ar putea fi utilizata contraceptia de urgenta pot include:

 • A avea relatii sexuale fara nicio forma de control al nasterii.
 • Intampinarea unui esec al controlului nasterii (un prezervativ rupt , o pilula contraceptiva uitata sau o doza omisa de injectie contraceptiva ).
 • Experimentarea unui act sexual neconsensual ( viol ).

Exista multe nume de marca diferite pentru pilula de a doua zi. Pilula de a doua zi cu numai progestativ este levonorgestrel (Plan B One-Step(r)). Acest medicament este disponibil la ghiseu. Un alt tip de pastila de a doua zi numita ulipristal (ella(r)) este disponibila numai pe baza de reteta.

Cum functioneaza pilula de a doua zi?

Pilula de a doua zi nu inverseaza sarcina. In schimb, este un tip de control al nasterii de urgenta care previne sarcina. Principalul mod in care functioneaza pilula de a doua zi este prevenirea ovulatiei. Ovulatia este o parte a ciclului tau reproductiv normal . Aceasta este faza in care ovarele tale elibereaza un ovul care poate fi apoi fertilizat de spermatozoizi si incepe procesul de dezvoltare fetala. Daca nu ovulezi, nu poti ramane insarcinata.

Cat de eficienta este pilula de a doua zi?

Cand va ganditi cat de eficienta este pilula de a doua zi in prevenirea sarcinii, este important sa luati in considerare timpul. Aceasta este cheia eficacitatii medicamentului. Toate formele de pilule contraceptionale de urgenta sunt mai eficiente cu cat o luati mai devreme. Nu trebuie sa asteptati sa luati aceste medicamente pana a doua zi – in ciuda numelui ,,pilula de a doua zi”.

Exista anumite intervale de timp pentru fiecare tip de pastila de a doua zi. Optiunea numai cu progestativ trebuie luata in primele 72 de ore (trei zile) dupa actul sexual neprotejat. Optiunile ulipristal si combinate pot fi luate pana la 120 de ore (cinci zile) dupa sex.

Cat timp dupa sex neprotejat ar trebui sa astept inainte de a lua pilula de a doua zi?

Nu trebuie sa asteptati pana a doua zi dimineata pentru a lua pilula de a doua zi. Pilulele contraceptive de urgenta sunt cele mai eficiente in prevenirea sarcinii atunci cand sunt luate cat mai repede posibil dupa actul sexual neprotejat. Timpul pe care il aveti poate varia intre diferitele medicamente.

 • Pastile numai cu progestativ (Plan B One-Step(r)): Pentru aceste medicamente, aveti de obicei aproximativ trei zile de timp in care Planul B va fi in continuare eficient. Devine mai putin eficient in prevenirea sarcinii cu cat asteptati mai mult. Daca luati un medicament care contine numai progestativ in decurs de cinci zile de sex neprotejat, acesta poate fi moderat eficient.
 • Ulipristal (Ella(r)): Acest tip de pilula contraceptiva de urgenta este mai eficienta pentru o perioada mai lunga de timp. Cu acest medicament, aveti pana la cinci zile dupa sex neprotejat, unde este inca eficient in prevenirea sarcinii.
 • Pilule anticonceptionale combinate: combinarea pilulelor contraceptive care contin progestativ si estrogen poate fi utilizata ca contraceptie de urgenta pana la cinci zile dupa actul sexual. Poate exista o mare varietate intre diferitele marci de pilule contraceptive, asa ca este o idee buna sa discutati cu furnizorul de asistenta medicala despre momentul exact si doza.

De cate ori puteti lua medicamente contraceptionale de urgenta?

Chiar daca nu exista o restrictie stabilita cu privire la cate ori puteti lua pilula de a doua zi, nu ar trebui sa o utilizati ca control al nasterii de rutina. Acest tip de control al nasterii este menit sa fie utilizat in situatii de urgenta cand contraceptivele nu au esuat, nu au fost folosite sau in cazuri de act sexual neconsensual.

Care sunt efectele secundare ale pilulei de a doua zi?

Pentru multi oameni, nu exista efecte secundare grave ale pilulei de a doua zi. Unele simptome ale luarii unei pilule de a doua zi pot include:

 • Modificari ale ciclurilor menstruale normale (perioada poate fi mai devreme sau mai tarziu decat in mod normal).
 • Spotting (sangerare usoara).
 • Greata si varsaturi .
 • Oboseala (oboseala).
 • Dureri de cap si ameteli .
 • Durere in abdomen sau san.

Exista sangerare dupa ce iau pilula de a doua zi?

Este posibil sa aveti sangerari usoare – numite spotting – dupa ce ati luat pilula de a doua zi. Chiar daca acest lucru nu se intampla tuturor celor care iau pilula de a doua zi, nu este ceva care ar trebui sa va ingrijoreze. Daca observati ca sangerarea este mai abundenta sau are loc dupa ce ati pierdut o menstruatie, contactati medicul dumneavoastra. Observarea care se intampla dupa o menstruatie pierduta ar putea fi sangerare de implantare. Aceasta sangerare usoara apare devreme in timpul dezvoltarii fetale, cand embrionul se inglobeaza in mucoasa uterului (endometru).

Poate pilula de a doua zi sa va intarzie menstruatia sau sa va perturbe ciclul?

Pilula de a doua zi poate face ca urmatoarea menstruatie sa fie neregulata. Daca menstruatia este intarziata sau anormala, contactati furnizorul de asistenta medicala si luati in considerare efectuarea unui test de sarcina la domiciliu. Furnizorul dumneavoastra va va sfatui cu privire la urmatorii pasi daca ciclul menstrual nu revine la normal.

Pot sa raman din nou insarcinata dupa ce am luat pilula de a doua zi?

Pilula de a doua zi nu este o forma permanenta de control al nasterii. Nu va va afecta sansele de a ramane insarcinata in viitor si nu va va afecta fertilitatea. Aceste medicamente sunt o modalitate temporara de a preveni sarcina – nu sunt forme de control al nasterii pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *