22 februarie 2024

Exista momente in viata pe care, cu toate bunele noastre intentii si daruire, ni se pare greu de depasit sau de gestionat, sau pur si simplu insuportabile. In acest moment, incepem sa ne gandim la solutii. Situatiile variaza. Este important  sa fim atenti la modul in care functionam  emotional si sa cautam ajutor atunci cand ne simtim coplesiti in diverse situatii de viata. Emotiile sunt un mare barometru  al sanatatii noastre mintale, iar prezenta emotiilor nu este rea atata timp cat stim sa le gestioneze, pentru a nu sta in calea atingerii obiectivelor.

Spre deosebire de generatiile anterioare, acum avem acces usor la profesionisti din domeniul sanatatii mintale, emotionale si relationale. Important este sa indraznesti sa ceri ajutor si sa iei in considerare criterii clare  de alegere a psihoterapeutului tau.

 Informatii  pentru a ajuta procesul de selectie a psihoterapeutului

Pasul 1: Cum si cand vei sti ca ai nevoie de ajutor de la un psihoterapeut

Daca te simti coplesit si trist pentru o lunga perioada  de timp si starea ta nu se imbunatateste in ciuda eforturilor tale si ale celor din jur, ai nevoie de ajutor. Cand o relatie valoroasa s-a deteriorat,  ai pierdut o persoana draga sau nu poti face fata situatiilor personale si profesionale, ai nevoie de ajutor. Daca te simti stresat, daca simti un gol interior si o aparenta lipsa  de sens, daca esti constant iritabil sau nepasator, daca te simti rau. Daca te simti ca si cum ai fi in pragul prapastiei prin ingrijorare excesiva sau anticipand in mod constant groaznice scenarii, atunci ai nevoie de ajutor.

Daca intampinati dificultati in a face sau a-ti desfasura activitatile zilnice obisnuite, ai nevoie de ajutor.  Daca aveti dificultati de concentrare, aveti dificultati in a acorda atentie, aveti performante slabe la locul de munca, sunteti fara rabdare, ati deteriorat orele de somn sau aveti schimbari bruste ale dispozitiei, aveti nevoie de ajutor. Daca propriile actiuni ii ranesc sau ii afecteaza negativ pe ceilalti, daca nu reusiti sa va controlati pe voi insiva si  agresivitatea sau furia, daca abuzati de alcool sau de substante toxice sau daca aveti dependente incontrolabile aveti nevoie de ajutor. Daca sunteti bolnav, aveti nevoie de ajutor. Cand nu te mai poti bucura de nimic si momentul de pace interioara si reconciliere a trecut, ai nevoie de ajutor.

Pasul 2: Care este diferenta dintre un psiholog si un psihoterapeut?

Un psiholog este o persoana care este specializata in stiinta numita psihologie. Pentru a deveni psiholog, aveti nevoie de o diploma universitara de cercetare in psihologie. Ca profesionist, el examineaza starile mentale normale si anormale in procesele si comportamentul cognitiv sau socio-emotional, observand, interpretand si documentand modul in care indivizii interactioneaza  intre ei si cu mediul lor. Analizati influenta geneticii, a mediului si a educatiei. Observati si interpretati trasaturile mentale. Dupa ce evaluam inteligenta, abilitatile si aptitudinile unui individ si interpretam datele, putem face recomandari sau propune strategii adecvate de rezolvare a problemelor pentru orice situatie. Psihologii efectueaza activitati precum evaluarea, diagnosticarea, corectarea si consilierea.

Psihoterapeutii sunt specialisti in domenii interdisciplinare care se afla la interfata dintre medicina si psihologie. Psihoterapia se adreseaza atat tulburarilor psihice cat si comportamentelor disfunctionale prin alterarea cauzelor acestora, cu scopul de a reduce sau elimina unele stari de suferinta psihosomatica si/sau psihosociala. Se foloseste o abordare deliberata si cuprinzatoare alaturi de instrumente stiintifice din cadrele clinice si teoretice. Imbunatatirea simptomelor, chiar reconstructia personalitati. Mai simplu spus, psihoterapeutii sunt profesionisti din domeniul sanatatii mintale si relationale care ajuta oamenii cu probleme de viata.

Psihoterapia foloseste o gama foarte larga de tehnici si metode, dar dincolo de directiile teoretice si multe abordari existente, ceea ce toate formele de psihoterapie au in comun este calitatea vietii clientului.

Pentru a deveni psihoterapeut, un psiholog sau psihiatru (sau  alt profesionist cu o diploma echivalenta cu cea de psiholog) trebuie sa urmeze o pregatire suplimentara indelungata dupa ce a studiat la o universitate. In acest caz, se recomanda programul Asociatiei Multiculturale de Psihologie si Psihoterapie.

Pasul 3: Cum pot gasi un psihoterapeut?

Pentru cei care cauta profesionisti care ofera servicii de psihoterapie pentru familii, cupluri, adulti si copii, Pagina de Psihologie pune la dispozitie o intreaga echipa de profesionisti pregatiti in cele mai recente abordari de psihoterapie. Cursuri suplimentare de formare, conferinte, intalniri, supervizare, etc. 

„Intreaba un prieten” continua sa fie o  resursa excelenta pentru gasirea si selectarea unui terapeut.

Fiind „specialist de prima alegere” in fiecare domeniu, Internetul ofera o cantitate enorma de informatii. Puteti sa va documentati pe baza datelor gasite aici, sa faceti o selectie si apoi sa luati o decizie reala.

Retelele sociale sunt, de asemenea, surse importante de informatii.

Pasul 4: Informatii relevante in cadrul procesului terapeutic

Este relevant sa stim:

  • daca terapeutul selectat este licentiat;
  • cu ce tip de clienti are experienta (copii, cupluri, familii, ingrijire individuala);
  • ce metode sau abordari foloseste – cele mai cunoscute sunt: terapia psihodinamica, terapia cognitiv-comportamentala, terapia integrativa si terapia relationala
  • ariile de expertiza sau experienta sa, raportat la problematica pentru care mergem in procesul de terapie (anxietate, depresie, trauma, tulburari de personalitate, adictii, cuplu, etc.);
  • durata sedintei;
  • costurile aferente sedintei de terapie;
  • regulile de la cabinet;
  • politica intarzierilor si/sau a anularii sedintelor;
  • daca lucreaza cu Casa de Asigurari de Sanatate;
  • daca terapeutul colaboreaza cu o forma interdisciplinara (psihiatru, grupuri de suport, kinetoterapeut, somnolog, diabetolog, nutritionist, sexolog, endocrinolog), intrucat, adesea, din analiza realizata de psihoterapeut asupra individului reies si afectiuni fizice asociate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *