22 aprilie 2024

Vrei sa fii profesionist in depistarea mincinosilor? Acorda o atentie deosebita limbajului corpului lor. Fie in viata personala sau profesionala, succesul tau depinde de capacitatea ta de a te proteja din nou inselaciune.

Toata lumea minte din cand in cand. Oricat de mult nimeni nu vrea sa recunoasca, majoritatea oamenilor nu au fost total si complet sinceri in fiecare scenariu. Fie ca este vorba de mici minciuni pentru a scuti sentimentele si situatiile incomode sau de minciuni toxice, este greu de evitat uneori sa fii in primirea unei minciuni.

Semne ca cineva minte

Raspunsurile lor la intrebari pot fi mai scurte

Daca ii pui o intrebare unui mincinos, acesta iti va oferi adesea un raspuns mai scurt si mai simplu decat cineva care spune adevarul. Intr-un mic studiu din 2012, participantii au fost instruiti sa recunoasca minciunile folosind metoda criteriilor de evaluare care indica inselaciunea (ACID), ceea ce sugereaza ca raspunsurile veridice tind sa fie mai lungi si mai vii decat minciunile. Inainte de antrenament, oamenii au recunoscut minciunile in 61% din timp, iar dupa antrenament, precizia lor a sarit la 70%.

Evita sa ofere detalii specifice

,,Mincinosii pot fi mai putin inclinati sa includa ceea ce numim ,,detalii verificabile””, spune Mann. Detaliile verificabile sunt detalii care pot dovedi definitiv ca povestea lor este adevarata sau falsa, inclusiv:

  • Ora exacta a evenimentelor
  • Numele unor locatii specifice
  • Numele persoanelor pe care le-au intalnit
  • Drumul lor exact catre un loc
  • Cuvintele specifice pe care le-au folosit intr-o conversatie

Este normal sa uiti unele informatii, mai ales daca intrebi despre ceva ce s-a intamplat mai departe in trecut. Dar daca persoana cu care vorbesti pare sa fie in mod intentionat vaga sau refuza orice intrebari despre detalii, acesta ar putea fi un semn ca minte.

Microexpresiile fricii

Microexpresiile sunt expresii faciale scurte, involuntare, care dezvaluie adevaratele emotii ale unei persoane. Mincinosilor le este adesea frica sa nu fie prinsi, asa ca isi pot exprima frica prin miscari mici, cum ar fi ridicarea sprancenelor sau incretirea fruntii.

Lipsa pronumelor personale

Mincinosii stiu ca a fi prinsi ii poate pune in necazuri, asa ca renunta la pronumele personale. Acest lucru este evident mai ales in scris. S-ar putea sa va e-mail si sa va spuna: ,,Nu pot face acest termen limita. O multime de probleme cu furnizorii.” Observati evitarea clara a ,,eu”. Acum compara asta cu acest raspuns: ,,Nu voi putea sa-ti trimit asta pana maine. Am avut probleme cu furnizorii.”

Zambesc fals

Un zambet fals ar putea fi un indiciu ca ceva nu este in regula, iar urmarirea unui zambet fals este o modalitate destul de usoara de a-ti da seama daca cineva te minte. Dar, stii cum sa vezi unul? Un zambet Duchenne, alias zambete care se formeaza prin flexia muschilor faciali care fac pielea din jurul ochilor sa se increteasca, este ceea ce majoritatea considera un zambet adevarat, deoarece este asociat cu placerea autentica.

Nu isi pot aminti detaliile

Uneori poate fi dificil pentru oamenii care mint sa raspunda la intrebari – in special la intrebari super-specifice – despre minciuna lor. Un studiu din 2009, publicat in The American Journal of Forensic Psychiatry , a constatat ca povestile fabricate tind sa lipseasca detaliile contextuale , dar in acelasi timp vin cu rationalizari spontane pentru detaliile limitate – si anume scuze la fata locului pentru lipsa de specificitate. Asadar, daca ceri mai multe detalii si parca nu-si amintesc bucataria restaurantului la care au pretins ca mananca sau unde din oras este magazinul unde au spus ca fac cumparaturi, ar putea fi un semn ca ei. nu iti spun adevarul.

Devin defensivi

Daca pui o intrebare cuiva si se pune imediat la defensiva si se trezeste, s-ar putea sa fie pentru ca minte. In general, nu este un semn bun si probabil ca nu intelegeti cel putin tot adevarul. Ostilitatea fata de tine poate proveni din nevoia de a te auto-conserva si de a te impiedica sa descoperi minciuna.

Pupilele se dilata

Pupilele se dilata (se maresc) atunci cand exista o crestere a activitatii creierului. Potrivit unui studiu din 2018 publicat in Frontiers in Neural Circuits , se crede ca modificarile diametrului pupilei coincid cu activitatea neuromodulatorilor, asa ca atunci cand creierul tau lucreaza mai mult, pupilele vor deveni mai mari. Avand in vedere asta, are sens ca daca cineva incearca sa te convinga de o minciuna, pupilele lor se vor dilata. Si pentru ca controlul elevilor nu poate fi invatat sau modificat, este un indiciu util ca cineva este inselator.

Isi grabesc discursul

In mod similar, dupa ce un mincinos face pauze pentru a-ti monitoriza reactia si pentru a te ajuta sa se gandeasca la ceea ce va spune in continuare, ar putea incepe sa-si accelereze vorbirea intr-un mod anormal. Cercetatorii de la UCLA au descoperit ca, odata ce persoana care spunea minciunile si-a clarificat povestea, a inceput sa o arunce mai repede, deoarece credeau ca vorbirea prea incet pentru prea mult timp va fi perceputa ca suspecta. Pe de alta parte, oamenii care spuneau adevarul nu au fost deloc deranjati sa vorbeasca incet. De fapt, studiul a constatat ca oamenii sinceri nu si-au modificat dramatic rata de vorbire intr-o singura propozitie.

Adauga o multime de superlative

Un alt semn de inselaciune este folosirea multor superlative si exagerari inutile acolo unde nu le este locul. Acesta este unul dintre cele mai frecvente lucruri pe care profesionistii in resurse umane le folosesc pentru a indica minciuna in interviurile de angajare, precum si in CV-urile si scrisorile de intentie. De fapt, conform sondajului Monster State of the Recruiter din 2019, 85% dintre recrutori au declarat ca au descoperit ca candidatii exagereaza abilitatile si competentele pe CV-urile lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *