5 iunie 2023

Persoanele extrovertite cauta experiente noi si relatii sociale pentru a interactiona cu cat mai multi oameni. Ei nu sunt considerati indivizi timizi, in ciuda faptului ca timiditatea este de obicei confundata cu un tip de personalitate introvertita; cineva poate fi, de asemenea, un timid extrovertit sau poate cadea undeva la mijloc.

Multi oameni cad in impartirea aproximativ egala a trasaturilor extrovertite si introvertite, deoarece granita dintre introvertiti si extrovertiti este neclara. Citeste mai jos si afla care sunt semnele ca esti extrovertit.

Ce este un extrovertit?

Termenul extrovertit se refera la o trasatura de personalitate care este definita de un stil de conduita si de angajament social extrovertit si expresiv. Extrovertitii sunt oameni sociabili, puternici, caldi, energici, in cautarea tarilor senzationali si optimi. Extrovertitii sunt, in general, descrisi ca vorbareti, orientati spre actiune, dornici, prietenosi si extrovertiti pe partea pozitiva. Acestia sunt uneori priviti ca fiind in cautarea atentiei, deturnati si incapabili sa petreaca timpul singuri pe partea negativa. Extrovertitii sunt, de asemenea, mai predispusi sa participe la activitati periculoase, inclusiv cele care sunt daunatoare sanatatii lor.

Care sunt cele 4 tipuri de extrovertiti?

Conform teoriei personalitatii lui Carl Jung, exista patru tipuri de extrovertiti: Senzori extrovertiti (ES), Intuitori extrovertiti (EN), simtitori extrovertiti (EF) si ganditori extrovertiti (ET). El a sustinut ca toata lumea se incadreaza undeva in spectrul de introversie-extroversie, ceea ce inseamna ca nu exista doi extrovertiti sau introvertiti la fel. Deci, de unde stii daca esti sau nu extrovertit?

Semne ca esti extrovertit

Iti place sa vorbesti : Iti place sa conversati cu straini completi, la fel de mult pe cat va place sa conversati cu prietenii, rudele si colegii. Iti place sa cunosti oameni noi si sa inveti despre mediul lor. Extravertitii vorbesc ca o metoda de a-si examina si reorganiza gandurile si ideile, spre deosebire de introvertitii care gandesc inainte de a vorbi.

Extrovertitii au si un grup mare de prieteni. Sa-ti faci prieteni este firesc pentru tine, deoarece esti atat de priceput sa cunosti oameni noi, sa initiezi discutii si sa te bucuri cu adevarat de compania celorlalti.

Sunteti inspirat de socializare : Considerati ca petrecerea timpului cu alti oameni va face sa va simtiti ,, incarcat ” si inspirat? Extrovertitii considera ca astfel de contacte sociale sunt energizante si chiar dobandesc energie de la ele.

Cand extrovertitii sunt fortati sa petreaca perioade lungi de timp singuri, s-ar putea sa devina lipsiti de inspiratie si de astepti. Daca i se ofera optiunea de a petrece timp singur sau cu altii, un extrovertit il va alege aproape intotdeauna pe cel din urma.

Discutati problemele dvs .: Cand aveti de-a face cu o dificultate, preferati sa vorbiti cu ceilalti despre provocari si alte alegeri. A vorbi despre asta va permite sa aprofundati problema si sa determinati care solutie este cea mai viabila. Discutia cu prietenii sau familia despre o zi stresanta la serviciu sau la scoala te poate ajuta sa te simti mai putin anxioasa.
Introvertitilor, dimpotriva, le place sa petreaca timp singuri dupa o zi lunga gandindu-se la dificultati.

Esti prietenos si abordabil : Deoarece extrovertitilor le place atat de mult sa se implice cu ceilalti, altii ii considera atragatori si abordabili. La o adunare, un extravertit va fi cel mai probabil primul care ii va aborda pe noii veniti si ii va prezenta. De obicei, extrovertitilor le este mai usor sa cunoasca oameni noi si sa faca noi cunostinte din acest motiv.

Esti foarte deschis : extrovertitii sunt adesea foarte deschisi si dornici sa-si comunice parerile si sentimentele, in timp ce introvertitii sunt adesea vazuti ca inchisi si distanti. Drept urmare, extrovertitii sunt adesea mai usor de cunoastet decat introvertitii.

Sunt lideri nascuti: Extravertitii sunt lideri naturali. Ei sunt cu usurinta sefi de departamente, lideri de grup, moderatori, ancore de discutii si asa mai departe. Leadershipul le este usor, deoarece sunt capabili sa relationeze cu oamenii cu usurinta. Ei sunt, de asemenea, rapid sa actioneze, astfel incat de obicei au succes la conducere. Cu toate acestea, pentru ca acestia se grabesc mai degraba decat sa isi gandeasca planurile, ei se pot baga neobosit in incercari si erori, iar acest lucru le poate afecta grav munca de lideri.

Esti un tip de persoana care ,,preia controlul”: extrovertitii se bucura de spontaneitate si pot cu usurinta ,,a merge cu fluxul „, dar vrei sa fii in control, deoarece esti un lider innascut. Cand vine vorba de planificare, o planificati temeinic. Cand ai nevoie de ajutor pentru a aranja o petrecere de nastere, un dus sau o excursie, apeleaza-te la prietenii tai extrovertiti.

Uneori sperii oamenii cu prezenta ta : extrovertitii fac o impresie mare – sunt plini de cap si entuziasmul lor poate fi uneori coplesitor. Daca te lasi purtat din cand in cand, ai putea fi un extrovertit (cu cine glumesc, cam tot timpul). Extravertitii pot fi prea entuziasti si placuti, ceea ce i-ar putea intimida pe nou-veniti si – ehm – pe introvertiti. Personalitatile extrovertite ii pot afecta pe altii in mod gresit sau pot aparea uneori false.

Nu ai un filtru : Un alt indiciu ca esti extrovertit este daca ai obiceiul de a-ti arata sentimentele despre ceva sau cineva inainte de a gandi cu adevarat lucrurile. S-ar putea sa fii un extrovertit daca ai fost vreodata criticat ca esti impulsiv si/sau ,,prea cinstit” – orice ar implica asta.

Iti place sa incerci lucruri noi : Nu ti-e frica sa-ti asumi riscuri si intelegi ca a face lucruri noi si a intalni oameni noi te poate face fericit si revigorat in moduri in care alte activitati nu nu pot. Extravertitii sunt mai predispusi sa participe la activitati periculoase, inclusiv cele care sunt daunatoare sanatatii lor.

Extrovertitii pot fi prea intelepti: pe cat de mult ii iubesc oamenii pentru natura lor prietenoasa si abordabila, extrovertitii pot fi vazuti ca intimidanti de unii. Ele pot fi uneori prea zgomotoase sau vorbarete si chiar patronatoare. Entuziasmul si energia lor mai mare decat de obicei pot aparea ca false si arogatoare. Este posibil ca introvertitilor sa nu le placa pentru atitudinea lor joviala si ii pot descrie ca fiind aratatori. Acest lucru i-ar putea duce in cartile proaste ale multora.

Cand esti cu oameni, prosperi: Oamenii care sunt extrovertiti sunt in largul lor in grupuri mari. Ar putea fi mai inclinati sa organizeze sporturi de echipa sau iesiri in echipa.

Ei ar putea fi responsabili cu organizarea activitatilor de weekend, happy hours dupa munca sau alte adunari sociale. Nu refuza adesea invitatiile la evenimente precum nunti, petreceri si alte intalniri.

Ai o multime de prieteni: extrovertitii isi fac noi prieteni cu usurinta. Ei apreciaza energia celorlalti si oportunitatea de a interactiona cu cei din jur, ceea ce contribuie la acest lucru. In plus, ei au frecvent un cerc social larg si numeroase conexiuni.

De unde stii daca esti extrovertit?

Cunoasterea tipului de personalitate si a preferintelor va va ajuta sa obtineti o mai buna intelegere a dvs., inclusiv a punctelor forte si a limitarilor in diferite situatii. Exista mai multe tehnici pentru a evalua extroversiunea si a decide daca esti mai mult extrovertit sau introvertit.

Pentru multi oameni, citirea unei descrieri a acestui atribut de personalitate este suficienta pentru a determina daca sunt sau nu extrovertiti. In unele circumstante, o evaluare mai formala sau un test de personalitate extravertit-introvertit online ar putea oferi mai multe informatii despre personalitatea ta.

Printre cele mai cunoscute masuratori ale extroversiei si introversiei se numara testul de personalitate Big Five. Se bazeaza pe modelul de personalitate cu cinci factori si evalueaza constiinciozitatea, nevroticismul, amabilitatea si deschiderea, printre alte calitati semnificative ale personalitatii.
O alta forma de test psihologic care incorporeaza extroversiunea ca una dintre componentele sale cheie este Myers-Briggs Type Indicator (MBTI).

Efectele de a fi extrovertit

Personalitatile extrovertite au fost legate de o varietate de rezultate benefice.

A. Rezultate pozitive : extrovertitii tind sa petreaca mai mult timp cu alti oameni, sa petreaca mai mult timp in activitati sociale si sa aiba mai multi prieteni, printre alte rezultate benefice. Extrovertitii sunt, de asemenea, mai fericiti decat introvertitii, conform cercetarilor, si sunt mai putin predispusi la anumite probleme psihiatrice.

B. Obstacole potentiale : asta nu inseamna ca a fi extrovertit nu este dificil. Extrovertitii, conform cercetarilor, sunt mai predispusi la cautarea de entuziasm, impulsivitate, exces de incredere, imprudenta si intoleranta la plictiseala.

Personalitatile extrovertite sunt in mod obiectiv ,, mai bune ” decat personalitatile introvertite. Fiecare tip de personalitate are propriul sau set de puncte forte si limitari, asa ca a fi constient de posibilele obstacole poate fi benefic.

Potrivit unor experti, ambivertii – cei care se incadreaza undeva in mijlocul spectrului de extroversie/introversie – pot avea cel mai mare beneficiu, deoarece primesc tot ce este mai bun din ambele lumi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *