16 aprilie 2024

Balonarea, crampele si durerile de cap sunt doar cateva dintre simptomele comune ale sindromului premenstrual (PMS) . Cea mai frecventa cauza a sindromului premenstrual este o scadere a hormonilor.

In mod obisnuit, aceste simptome dureaza aproximativ o saptamana si pot aparea oriunde cu una pana la doua saptamani inainte de a incepe menstruatia. Iata mai multe simptome care semnaleaza ca este pe cale sa fie acel moment al lunii si sa lupti cu durerile menstruale.

Semne ca iti vine menstruatia

Crampe

Aproximativ jumatate dintre persoanele care au menstruatie au crampe timp de cel putin o zi sau doua in fiecare luna. In timpul menstruatiei, uterul isi pierde mucoasa. Crampele apar atunci cand uterul se contracta si impinge mucoasa afara. Aceste crampe abdominale apar in general cu o zi sau doua inainte de inceperea menstruatiei si pot continua pana la cateva zile dupa inceperea menstruatiei.

Oboseala

Intr-o analiza din 2019, cercetatorii au descoperit ca aproximativ 90% dintre persoanele care au menstruatie se simt obosite inainte sau in timpul menstruatiei. Este posibil sa va simtiti obosit in timpul menstruatiei, deoarece este mai probabil sa aveti:

  • Scaderea serotoninei
  • Pierderea fierului, daca aveti sangerari abundente
  • Deshidratare

Balonare

Balonarea este atunci cand stomacul se extinde, creand o senzatie stransa de plenitudine. Este un semn obisnuit ca vine menstruatia si incepe, de obicei, cu una sau doua saptamani inainte de inceperea menstruatiei, spune Sherry Ross MD, OB-GYN la Providence Saint John’s Health Center.

Sanii te dor

Este posibil sa observati ca sanii va devin dureri inainte de inceperea menstruatiei. Aceasta senzatie ar trebui sa dureze doar cateva zile daca ai menstruatie, dar aplicarea de gheata sau caldura poate ameliora orice durere.

Eruptii

Intr-un studiu din 2014 , care a inclus pe cei cu contraceptive orale, 65% dintre participanti au experimentat o crestere a acneei in jurul menstruatiei. Cu toate acestea, probabilitatea eruptiilor a variat foarte mult in functie de etnie. In studiu, 50% dintre oamenii albi, 20% dintre afro-americani, 19% dintre latini si 5% dintre asiatici au raportat eruptii in jurul menstruatiei.

Deprimata sau anxioasa

Este normal sa aveti simptome de anxietate, tristete sau chiar plans din cauza PMS. Cu toate acestea, intre 5% si 10% dintre persoanele care au menstruatie sufera de anxietate clinica si depresie cu o saptamana sau doua inaintea menstruatiei. Aceasta este cunoscuta sub numele de tulburare disforica premenstruala (PMDD).

Iritata

De asemenea, puteti deveni capricios si mai usor sa va iritati inainte sau in timpul menstruatiei, ca urmare a modificarilor nivelului hormonal. Acesta este un alt semn obisnuit ca vine menstruatia si poate aparea cu o saptamana sau doua inainte, spune Ross.

Dureri de cap

Daca ai dureri de cap in jurul menstruatiei, nu esti singur. ,,Unul dintre cele mai frecvente efecte ale scaderii nivelului de estrogen, in special, este fenomenul migrenelor menstruale”, spune Felice Gersh, MD, obstetriciana la Integrative Medical Group din Irvine. Aproximativ 60% pana la 70% dintre persoanele care au menstruatie raporteaza ca au dureri de cap in legatura cu menstruatia.

Diaree sau constipatie

In aproximativ 14 zile inainte de menstruatie, este posibil sa aveti constipatie sau diaree. Constipatia apare de obicei mai aproape de ovulatie, cand nivelurile hormonale sunt mai mari. Pe masura ce incepe menstruatia si hormonii scad, este posibil sa aveti diaree.

Probleme de somn

Toate aceste simptome pot provoca tulburari de somn, cum ar fi insomnia sau dificultati de a ramane adormit. Acest lucru poate dura o saptamana sau doua inainte de a incepe menstruatia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *