25 septembrie 2023

Sf. Constantin si Elena este una dintre cele mai importante sarbatori crestine. Astazi crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Imparat Constantin si pe mama sa Elena. Imparatul Constantin si mama sa Regina Elena au fost declarati sfinti egali cu apostolii de catre Sfanta Biserica pentru contributia lor la recunoasterea si raspandirea crestinismului.

In fiecare an, la 21 mai, crestinii ortodocsi ii praznuiesc pe Sfintii Constantin si Elena (Constantin si Elena). In calendarul traditional, acest eveniment este cunoscut sub numele de Constantin Graur (Constantin Graur) sau Constantin Puilor (Constantin al Puilor). Batranii spun ca in aceasta zi pasarile isi invata puii sa zboare. Ziua de 21 mai este si un prilej pentru romani de a-si sarbatori ziua onomastica. Citeste mai jos si afla mai multe despre sfintii Constanti si Elena si sarbatoare.

Povestea lui Constantin si Elena – doi sfinti iubiti

In aceasta zi, 21 mai, cei de credinta ortodoxa isi amintesc de Sfintii Constantin si Elena, iar cei care le poarta numele isi sarbatoresc sarbatoarea.

Sfanta Elena a fost mama Sfantului Constantin cel Mare si probabil s-a nascut la Drepanum (fiul ei si-a schimbat ulterior numele in Helenopolis ) in Asia Mica din parinti de origini umile. Ea fie s-a casatorit, fie a fost concubina lui Constantius Chlorus , nascund fiul lor Flavius Valerius Constantinus in 274. Se spune ca la prima lor intalnire, ei purtau bratari de argint identice – Constantiu a vazut-o drept sufletul sau pereche trimis de Dumnezeu. Cu toate acestea, a parasit-o in 289 pentru a-si promova ambitia politica, casatorindu-se cu o femeie de rang nobil, Teodora , fiica lui Maximian si a avut sase copii cu ea. Elena si fiul ei au fost trimisi la curtea lui Diocletianla Nicomedia, unde Constantin a devenit membru al cercului interior. Helena nu s-a recasatorit niciodata si a trait o perioada in obscuritate, desi aproape de singurul ei fiu care o adora.

Constantius Chlorus a fost imparat roman intre 293-306 si l-a declarat ,, Augustus ” in 305. A murit subit la Eburacum (York, Marea Britanie), iar pe patul de moarte l-a recomandat armatei pe fiul sau, Constantin, ca succesor al sau. In consecinta, Constantin cel tanar a fost declarat imparat de catre legiunile de la York.

Constantin cel Mare este probabil cel mai cunoscut pentru ca a fost primul imparat roman crestin; domnia sa a fost cu siguranta un punct de cotitura pentru Biserica . Savantii dezbat daca Constantin a adoptat crestinismul mamei sale in tinerete sau daca acesta a fost adoptat treptat de-a lungul vietii sale. In orice caz, cand a devenit singurul conducator al Imperiului Roman de Apus, a emis Edictul de la Milano in 313, care garanta toleranta religioasa pentru crestini, influentati poate de Sfanta Elena. In 323, cand a devenit singurul conducator al intreguluiImperiului Roman, el a extins prevederile Edictului de la Milano la jumatatea de Est a Imperiului. Cu trei sute de ani de persecutie in spate, crestinii si-au putut practica in sfarsit credinta in pace. Edictul includea mai multe clauze care afirma ca toate bisericile confiscate vor fi returnate, precum si alte prevederi crestinilor persecutati anterior. Constantin a facut si noi legi cu privire la evrei, interzicandu-le sa detina sclavi crestini sau sa-i circumcida.

Un mare general al timpului sau, Constantin i-a invins pe imparatii Maxentius si Licinius in timpul razboaielor civile. De asemenea, a luptat cu succes impotriva francilor , alamanilor , vizigotilor si sarmatilor in timpul domniei sale – chiar si a relocat parti din Dacia care fusesera abandonate in secolul precedent. Constantin a construit o noua resedinta imperiala in locul Bizantului , numindu-o Noua Roma. In onoarea lui Constantin, oamenii s-au referit la el drept Constantinopol , care mai tarziu va fi capitala Imperiului Roman de Rasarit .de peste o mie de ani. El este astfel considerat fondatorul Imperiului Roman de Rasarit. Pentru mai multe informatii istorice fascinante cu privire la politica vremii, la marele ticalosie si la eforturile esuate de a-l asasina pe Constantin de catre dusmanii sai.

Sfintenia Helenei nu a fost niciodata pusa la indoiala, in ciuda participarii sale active la afacerile ucigase ale lui Crispus si Fausta . Intre 15 mai si 17 iunie 326, Constantin si-a pus fiul sau cel mare Crispus capturat si ucis cu ,,otrava rece” la Pola (Croatia). In iulie, Constantin si-a ucis sotia, imparateasa Fausta, la ordinul mamei sale. Fausta a fost lasata sa moara intr-o baie supraincalzita. Numele lor au fost sterse de pe fata multor inscriptii, referirile la vietile lor din documentele literare au fost sterse si memoria celor doi au fost condamnati.

Constantin s-a imbolnavit la scurt timp dupa Paste in 337. El si-a chemat episcopii si le-a spus ca vrea sa fie botezat in raul Iordan , asa cum fusese Hristos. El a cerut botezul imediat, promitand ca va trai o viata mai crestina daca va supravietui bolii sale. Episcopii ,,savarseau ceremoniile sacre dupa obicei”. Constantin a murit la scurt timp dupa aceea, la o vila suburbana numita Achyron, in ultima zi a sarbatorii de cincizeci de zile a Rusaliilor, imediat dupa Paste, pe 22 mai 337. Trupul sau a fost dus la Constantinopol si ingropat in Biserica Sfintilor Apostoli.

Sarbatoarea Sf. Constantin si Elena

Pe 21 mai Biserica Ortodoxa sarbatoreste pomenirea sfintilor Mari Suverani Constantin si Elena, egali cu apostolii.

In 313, imparatul Constantin a emis un edict pentru marturisirea libera a credintei crestine. Documentul a pus capat persecutiei impotriva crestinilor. Imparatul roman Constantin si mama sa, regina Elena, au proclamat si stabilit credinta crestina in intregul Imperiu Roman.

In 325, imparatul Constantin a convocat primul Sinod Ecumenic. Potrivit unor surse, a trimis-o pe mama sa Helena in pelerinaj in orasul Ierusalim pentru a cauta relicve crestine. Legenda spune ca Helena a aratat un loc unde au fost descoperite trei cruci, inclusiv Sfanta Cruce pe care Hristos a fost rastignit. La instructiunile Elenei si cu fonduri proprii au fost construite mai multe biserici in Betleem, pe Muntele Eleon etc.

Romanii sarbatoresc pe 21 mai, pe Sfintii Constantin si Elena, doi dintre cei mai importanti sfinti din calendarul ortodox.

De asemenea, peste 1,75 milioane de romani care poarta numele celor doi sfinti isi serbeaza astazi ziua onomastica. Majoritatea dintre ei, si anume aproximativ 1,1 milioane, sunt barbati. Cele mai populare nume sunt Constantin, Costel, Costin, Costi si, bineinteles, Elena.

Ca si alte sarbatori, si ziua Sfintilor Constantin si Elena este inconjurata de superstitii in Romania. De exemplu, in aceasta zi, multi fermieri nu lucreaza pentru a evita ca campurile lor sa fie deteriorate de pasari. Cu toate acestea, in unele regiuni, aceasta este ultima zi in care se poate semana porumb, ovaz si mei.

Intre timp, pastorii aprind un foc, numit Focul Viu. Ei isi iau oile si stau aproape de foc, deoarece se crede ca acest ritual ii fereste de pagube si boli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *