9 decembrie 2023

Cand vine vorba de copii si tehnologie, vremurile se schimba. Pe masura ce lumea devine din ce in ce mai complexa si mai conectata digital ca niciodata, este important sa-i invatati pe urmasilor tai cele mai bune practici inainte ca acestia sa cedeze puterii seducatoare a internetului pentru tot restul vietii de tineri.

Ca parinti, mergem imediat intr-un loc al fricii cand vine vorba de tehnologie. Vezi mai jos care sunt sfaturile tehnice pe care trebuie sa le cunosti ca parinte.

Distinge timpul pe ecran si timpul cu tehnologia

Parintii tind sa evoce o imagine a unui copil pe o canapea lipita de un iPad – dar nu trebuie sa fie asa. Exista sute de moduri de a prezenta copiilor tehnologia care nu include ecrane. Exista jocuri de societate care introduc logica si codificarea timpurie, exista roboti pentru copii mici care predau elementele de baza ale ingineriei, lista poate continua.

Discuta despre eticheta corecta a telefonului mobil

De obicei, copiii primesc primul telefon mobil intre clasa a patra si clasa a opta. Planifica sa purtati o conversatie cu copiii tai despre ce inseamna sa ai un telefon si cum arata comportamentul in jurul tau.

Priveste-te lung si intens in oglinda

Este important ca adultii sa isi ia in considerare propriul comportament. Este foarte usor sa stam si sa facem reguli pentru copiii nostri despre cum folosesc tehnologia, dar copiii invata prin observatie. Ii trimite un mesaj copilului tau daca simte ca trebuie sa concureze cu un ecran pentru atentia ta.

Creeaza o ,,alocatie digitala” pentru copilul tau

Este incomod pentru parinti sa fie mereu politisti. Aseaza-te la inceputul anului scolar si stabileste cate minute de timp pe ecran pe saptamana este realist pentru copilul tau. In acest fel, ii inveti gestionarea timpului: daca vrei sa-ti explodezi toate minutele intr-o sesiune de maraton, atunci nu vei mai avea timp pe dispozitive pentru restul saptamanii. Dar daca vrei sa-l rationezi, atunci va trebui sa ai timp pe ecran in fiecare zi.

Incurajeaza activitatea in aer liber

Cand vine vorba de copii mici, echilibrul dintre tehnologie si viata ar trebui sa se incline intotdeauna spre viata. Copiii au o multime de ani ca adulti pentru a fi lipiti de telefoane si ecrane si dispozitive vocale, asa ca cu cat ii puteti incuraja mai mult pe copii sa fie afara si sa se joace cu jocuri, cu atat mai bine. In acelasi timp, este important ca fetele tinere sa fie expuse la o varsta frageda la tehnologie, pentru ca, din pacate, in societatea noastra, nu se asteapta sa invete despre asta.

Foloseste aplicatii de control parental

Din ce in ce mai mult, temele pentru acasa sunt date pe computere si iPad-uri, asa ca liniile sunt mai neclare ca niciodata atunci cand un copil face de fapt temele pe un ecran si cand nu o fac. Exista cateva aplicatii care va trimit detaliat despre modul in care copiii dvs. petrec timpul pe dispozitivele lor, cum ar fi Screen Time, care poate fi foarte informativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *