16 aprilie 2024

Fie ca fac parte din comunitatile romanesti din vecinatatea granitelor tarii, fie ca au plecat la munca, la studii sau s-au stabilit definitiv in alte locuri decat patria lor, credinciosii ortodocsi romani sunt in grija Bisericii pe toate meridianele glob.

Biserica Ortodoxa Romana, prin hotararea Sfantului Sinod din 1992, a rezervat a doua duminica dupa Rusalii ca zi speciala pentru pomenirea tuturor sfintilor romani. Cei cunoscuti si necunoscuti, cei care au fost canonizati si inclusi in calendarul bisericesc si cei care nu sunt inscrisi si care au suferit in inchisorile comuniste luptand pentru pastrarea credintei ortodoxe. Citeste mai jos si afla care sunt cei mai iubiti sfinti din religia ortodoxa.

Sfinti ortodocsi

Sfantul Andrei

Apostolul Andrei numit si Sfantul Andrei, a fost un apostol al lui Isus conform Noului Testament. Este fratele lui Simon Petru si este fiul lui Iona. El este mentionat in traditia ortodoxa drept Primul Chemat. Conform traditiei ortodoxe, succesorul apostolic al lui Andrei este Patriarhul Constantinopolului. Apostolul Andrei s-a nascut intre anii 5 si 10 d.Hr. in Betsaida, in Galileea. Noul Testament afirma ca Andrei a fost fratele lui Simon Petru si, de asemenea, un fiu al lui Iona. Prima caracteristica izbitoare a lui Andrei este numele sau: nu este ebraica, asa cum s-ar fi putut astepta, ci greaca, indicand o anumita deschidere culturala a familiei sale, care nu poate fi ignorata. Ne aflam in Galileea, unde limba si cultura greaca sunt destul de prezenti.

Sfantul Gheorghe

Sfantul Gheorghe, de asemenea, Gheorghe de Lydda, a fost un crestin care este venerat ca sfant in crestinism. Potrivit traditiei, el a fost soldat in armata romana. Sfantul Gheorghe a fost un soldat de origine greaca capadociana si membru al Garzii Pretoriane pentru imparatul roman Diocletian, care a fost condamnat la moarte pentru ca a refuzat sa-si retraga credinta crestina. A devenit unul dintre cei mai venerati sfinti si megalomuceniciin crestinism si a fost venerat in special ca sfant militar inca de la cruciade. El este respectat de crestini, druzi, precum si de unii musulmani ca un martir al credintei monoteiste.

Sfantul Alexandru

Alexandru de Ierusalim (mort in 251 d.Hr.) a fost un episcop din secolul al III-lea, care este venerat ca martir si sfant de catre Biserica Ortodoxa Rasariteana, Bisericile Ortodoxe Orientale si Biserica Romano-Catolica. A murit in timpul persecutiei imparatului Decius. Alexandru era originar din Capadocia si a devenit primul episcop al Capadociei. Ulterior a fost asociat ca coadjutor cu episcopul Ierusalimului, Narcis, care era, la acea vreme, foarte batran. Alexandru fusese inchis pentru credinta sa in timpul imparatului roman Alexandru Sever. Dupa eliberare, a venit la Ierusalim, unde batranul episcop Narcis l-a convins pe Alexandru sa ramana si sa-l ajute in guvernarea acelui scaun.

Sfantul Ion

Ioan Botezatorul a fost un predicator de misiune activ in zona raului Iordan la inceputul secolului 1 d.Hr. El este cunoscut si ca Ioan Premergatorul in crestinism, Ioan Scufundatorul in unele traditii crestine baptiste si Profetul Yahya in Islam. El este uneori denumit alternativ Ioan Botezatorul. Ioan este mentionat de istoricul evreu roman Josephus si este venerat ca o figura religioasa majora in crestinism, islam, credinta Baha’i, credinta druza si mandaeism. El este considerat a fi un profet al lui Dumnezeu de catre toate credintele mentionate mai sus si este onorat ca sfant in multe confesiuni crestine. Conform Noului Testament, Ioan a anticipat o figura mesianica mai mare decat el insusi si Evangheliileinfatiseaza-l pe Ioan ca precursor sau precursor al lui Isus. Insusi Isus il identifica pe Ioan drept ,, Ilie care va veni”, care este o referire directa la Cartea lui Maleahi (Malahi 4:5), care a fost confirmata de ingerul care a anuntat nasterea lui Ioan. tatalui sau, Zaharia. Conform Evangheliei dupa Luca, Ioan si Isus erau rude.

Sfantul Dumitru

Sfantul Dimitrie cunoscut si sub denumirea de Sfantul Demetriu- Myrlysheryr secolul al III-lea – 306), a fost un martir crestin grec de la inceputul secolului al IV-lea d.Hr. In timpul Evului Mediu, el a ajuns sa fie venerat ca unul dintre cei mai importanti sfinti militari ortodocsi, adesea asociat cu Sfantul Gheorghe de Lydda. Sarbatoarea sa este 26 octombrie pentru crestinii ortodocsi rasariteni, care cade pe 8 noiembrie [NS] pentru cei care urmeaza vechiul calendar. In biserica romano-catolica, el este numit cel mai frecvent ,,Dimitrie de Sermium”, iar memorialul sau cade pe 8 octombrie. Cele mai vechi relatari scrise ale vietii sale au fost compilate in secolul al IX-lea, desi exista imagini anterioare cu el si colectia Miracolele Sfantului Dimitrie din secolul al VII-lea. Conform acestor relatari timpurii, Dimitrie s-a nascut din parinti crestini evlaviosi in Salonic, Macedonia, in 270.

Sfantul Ilie

Sfantul Ilie, facator de minuni si unul dintre cei mai importanti profeti din Vechiul Testament, este sarbatorit pe 20 iulie in Romania. Si, la fel ca majoritatea sarbatorilor religioase din Romania, si ziua de Sfantul Ilie vine cu multe traditii si superstitii. Potrivit traditiei romanesti, Sfantul Ilie aduce ploi in perioadele de seceta, dar provoaca si tunete, fulgere, si chiar grindina. Se spune ca, daca ploua cu tunete si fulgere in ziua de Sfantul Ilie, sfantul strabate cerurile cu carul sau de foc, lovind cu biciul pe draci. In dimineata de Sfantul Ilie, oamenii culegeau plante medicinale, in special busuioc, si le puneau la uscat in pod, sub acoperis, sau in camara. Mai tarziu in aceeasi zi, cei care credeau in puterile ierburilor medicinale uscate le foloseau pentru vraji.

Sfantul Nicolae

Sfantul Nicolae de Myra (in mod traditional 15 martie 270 – 6 decembrie 343), cunoscut si sub numele de Nicolae de Bari, a fost un episcop crestin timpuriu de origine greaca din orasul maritim Myra din Asia( greaca : Mura ; actualul Demre, Turcia ) in timpul Imperiului Roman. Din cauza numeroaselor miracole atribuite mijlocirii sale, el este cunoscut si sub numele de Nicolae Facatorul de Minuni. Sfantul Nicolae este sfantul patron al marinarilor, al negustorilor, al arcasilor, al hotilor care se pocaiesc, al copiilor, al berariilor, al amanetilor, al oamenilor necasatoriti si al studentilor din diverse orase si tari din Europa. Reputatia sa a evoluat printre cei evlaviosi, asa cum era obisnuit pentru sfintii crestini timpurii, iar obiceiul sau legendar de a oferi daruri secrete a dat nastere modelului traditional al lui Mos Craciun (,,Sfantul Nick”) prin Sinterklaas.

Sfantul Stefan

Stefan ( greaca : Stephanos Stephanos , care inseamna ,,cununa, coroana” si prin extensie ,,recompensa, onoare, renume, faima”, adesea dat ca titlu mai degraba decat ca nume; c. 5 – c. 34 d.Hr.) este venerat in mod traditional ca protomartirul sau primul martir al crestinismului. Conform Faptele Apostolilor, el a fost un diacon in Biserica primara din Ierusalim care i-a infuriat pe membrii diferitelor sinagogi prin invataturile sale. Acuzat de blasfemie in timpul procesului sau, el a tinut un discurs in care a denuntat autoritatile evreiesti care stateau la judecata asupra lui si apoi a fost ucis cu pietre. Saul din Tars, cunoscut mai tarziu sub numele de Pavel, un fariseu si cetatean roman care mai tarziu avea sa devina apostol crestin, a participat la martiriul lui Stefan. Singura sursa de informatii despre Stefan este cartea Noului Testament cu Faptele Apostolilor. Stefan este mentionat in Fapte 6 ca unul dintre evreii elenistici vorbitori de limba greaca selectati pentru a participa la o distributie mai echitabila a bunastarii vaduvelor vorbitoare de greaca.

Sfantul Vasile

Sfantul Vasile ( sarba : Sveti Vasilije Ostroski / Sveti Vasilije Ostroski, 28 decembrie 1610 – 29 aprilie 1671) a fost un episcop ortodox sarb care este un episcop ortodox din Zahumje din Zahumje. Stojan Jovanovic s-a nascut la 28 decembrie 1610, in satul Mrkonjici, la partea de jos a campului Popovo din Ljubinje nahija ( Hertegovina ), pe atunci parte a Imperiului Otoman. Tatal sau era Petar Stojanovic, iar mama lui Ana. Era un copil harnic si ascultator si si-a mostenit bunatatea si bunavointa de la parinti. Dupa ce a crescut vite pe dealurile si versantii muntilor Hertegovine, si-a impartit toata mancarea cu oamenii mai saraci. Otomanii au inceput sa-l observe, urmarindu-l fara entuziasm pe acest tanar talentat. Parintii lui, pentru a evita orice pericol, l-au dus in apropiereManastirea Zavala, unde unchiul sau patern, ieromonahul Serafim a slujit ca egumen al manastirii. Acolo avea sa studieze si sa fie protejat.

Sfantul Mihail si Gavril

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril sunt sarbatoriti la data de 8 Noiembrie, in Romania. Este onomastica celor numiti Mihai, Mihaela, Gabriel si Gabriela. Aproximativ 1,3 milioane de romani isi sarbatoresc ziua onomastica cu aceasta ocazie. Cei doi sfinti sunt recunoscuti si ca arhangheli. Sfantul Mihail este conducatorul armatei ingerilor, in timp ce Sfantul Gavriil a anuntat-o pe Fecioara Maria ca va concepe si va deveni mama lui Isus. Sfantul Gavriil a adus si Sfintei Ana si Ioachim vestea zamislirii Fecioarei Maria. In folclorul religios romanesc, Sfantul Mihail poarta cheile Cerurilor, si vegheaza pe bolnavi, de capul patului daca sunt menti sa moara, sau de picioare, daca sunt meniti sa traiasca. In calitate de arhangheli, atat Sfantul Mihail, cat si Sfantul Gavriil asista la Judecata de Apoi, sunt patroni ai caselor, ard pacatele pe care le acumuleaza oamenii si, prin post, isi purifica constiinta.

Sfantul Daniel

Sfantul Daniel este un sfant si stilit al Bisericii Ortodoxe Rasaritene, Romano-Catolice si Rasaritene Catolice. El este comemorat pe 11 decembrie conform calendarelor liturgice ale acestor biserici. Sfantul Daniel s-a nascut in Maratha, un sat din Mesopotamia Superioara, langa Samosata, in Turcia de astazi. A intrat intr-o manastire la varsta de 12 ani si a locuit acolo pana la treizeci si opt de ani. In timpul unei calatorii pe care a facut-o impreuna cu staretul sau la Antiohia, a trecut pe langa orasul Telanissos (azi Deir Semaan ) si a primit binecuvantarea si incurajarea Sfantului Simeon Stilitul. Apoi a vizitat diverse locuri sfinte, a stat in diferite manastiri si s-a retras in 451 d.Hr. in ruinele unui templu pagan.

Sfantul Matei

Apostolul Matei, cunoscut si sub numele de Sfantul Matei si posibil ca Levi, a fost, conform Noului Testament, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Isus. Potrivit traditiilor crestine, el a fost, de asemenea, unul dintre cei patru evanghelisti ca autor al Evangheliei dupa Matei si, prin urmare, este cunoscut si sub numele de Evanghelistul Matei, o afirmatie respinsa de majoritatea cercetatorilor biblici, desi ,,autoritatea traditionala are inca aparatorii sai”. Noul Testament consemneaza ca, ca ucenic, l-a urmat pe Isus si a fost unul dintre martorii Inaltarii lui Isus. Parintii Bisericii de mai tarziu, cum ar fi Irineu si Clement din Alexandria, sustin ca Matei a predicat Evanghelia comunitatii evreiesti din Iudeea, inainte de a merge in alte tari.

Sfantul Anton

Sfantul Anton, nascut Fernando Martins de Bulhoes, cunoscut in Portugalia ca Antonio da Lisbon (in portugheza Antonio de Lisboa ; Lisabona, 15 august 1195 – Padova, 13 iunie 1231), a fost un religios si presbiter portughez apartinand Ordinului Franciscan, proclamat sfant de Papa Grigore al IX-lea in 1232 si declarat Doctor al Bisericii in 1946. La inceput canonic obisnuit in Coimbra din 1210, apoi din 1220 calugar franciscan. A calatorit mult, traind mai intai in Portugalia, apoi in Italia si Franta. In 1221 a mers la Capitolul General din Assisi, unde l-a vazut si l-a auzit in persoana pe Sfantul Francisc de Assisi. Capitolul terminat, Antonio a fost trimis la Montepaolo di Dovadola, langa Forli. Tocmai la Forli, in 1222, s-a remarcat ca predicator, atat de mult incat in diverse documente el este numit Antonio da Forli.

Sfantul Valentin

Sfantul Valentin a fost un sfant roman din secolul al III-lea, comemorat in crestinismul occidental pe 14 februarie si in ortodoxia rasariteana pe 6 iulie. Inca din Evul Mediu, Ziua Sfintilor lui a fost asociata cu un traditia iubirii curtenesti. El este, de asemenea, un sfant patron al Ternii, astmului si apicultorilor. Sfantul Valentin a fost duhovnic – fie preot, fie episcop – in Imperiul Roman care a slujit crestinilor persecutati. A fost martirizat si trupul sau a fost ingropat intr-un cimitir crestin de pe Via Flaminia pe 14 februarie, care a fost sarbatorita ca sarbatoarea Sfantului Valentin (Ziua Sfantului Valentin) cel putin din secolul al VIII-lea.

Sfantul Pantelimon

Sfantul Pantelimon, numarat in Occident printre cei paisprezece sfinti ajutoare din Evul Medieval si in Orient ca unul dintre Sfintii nemercenari vindecatori ai, Nicomedia in Bitinia in timpul persecutiei lui Diocletian din 305 d.Hr. Desi exista dovezi care sugereaza ca a existat un martir pe nume Pantaleon, unii considera ca povestile vietii si mortii sale sunt pur legendare. Potrivit martirologiilor, Pantaleon era fiul unui pagan bogat, Eustorgius de Nicomedia, si fusese instruit in crestinism de catre mama sa crestina, Sfanta Eubula; cu toate acestea, dupa moartea ei, el a cazut departe de biserica crestina, in timp ce a studiat medicina cu un renumit medic Euphrosinos; sub patronajul lui Euphrosinos a devenit medic al imparatului Galerius.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *