22 februarie 2024

Cat de mult ne poate afecta sanatatea un stil de viata sedentar? Care sunt consecintele unei vieti prea sedentare? Suntem facuti sa ne miscam, nu exista nicio indoiala in acest sens. Omul a evoluat in contextul unui nivel constant de efort fizic si, dimpotriva, al unui aport variabil de hrana. Astazi, omul modern traieste in cea mai mare parte intr-o stare opusa de miscare scazuta si constanta, precum si aport excesiv de alimente.

De zeci de ani se vorbeste despre efectele sedentarului asupra sanatatii. Multe dintre bolile lumii moderne sunt favorizate direct sau indirect de nivelul redus de activitate fizica tipic zilelor noastre: hipertensiunea, infarctul, accidentul vascular cerebral, cancerul, obezitatea, diabetul si chiar bolile neurodegenerative precum Alzheimer si Parkinson sunt favorizate de un stil de viata sedentar si contracarat. dintr-un plan regulat de activitate fizica.

Cu un stil de viata sedentar cronic, corpul uman sufera o adevarata regresie motorie, adica o pierdere progresiva a abilitatilor functionale care nu sunt suportate doar de muschi, ci si de inima, plamani, vase de sange, nervi, productia de hormoni si neurotransmitatori. Intreaga masinarie biochimica si metabolica a corpului sufera de lipsa de efort si de miscare.

Ce este un stil de viata sedentar

Este paradoxal, dar o persoana sedentara este mult mai probabil sa fie obosita perpetua decat o persoana activa. Ai observat vreodata? Motivul este simplu: sportul ofera organismului ceea ce are nevoie pentru a ramane sanatos. Sedentarul da in schimb o supradoza de canapea, televizor si de foarte multe ori alimente gresite.

Daca organismul functioneaza cel mai bine, este obosit de la doza corecta de miscare si apoi i se lasa sa-si revina cu odihna si un aport adecvat de hrana, persoana nu se va simti obosita, nemotivata si lipsita de energie, ci, dimpotriva, puternica. , dinamic si entuziast.

Miscarea fizica regulata restabileste, de asemenea, productia corecta de neurotransmitatori, care sunt substantele responsabile pentru bunastarea noastra psiho-emotionala . Principalii neurotransmitatori si neurohormoni sunt responsabili pentru mai multe efecte:

 • Serotonina – buna dispozitie si fericire
 • Dopamina: gratificare (recompensa)
 • Endorfine: calm si seninatate
 • Oxitocina: incredere si optimism

Efectele sedentarismului

A fi sedentar este una dintre cele mai daunatoare alegeri nu numai pentru corp, ci si pentru psihic. Efectele asupra sanatatii sunt profunde si sunt amplificate in masura in care un stil de viata sedentar este asociat cu alte comportamente eronate. Datorita mecanismelor de asociere de obiceiuri, este de fapt mai probabil ca un sedentar sa manance chiar prost decat un sportiv, care fumeaza sau bea prea mult alcool. Adesea, un stil de viata sedentar este doar una dintre diferitele componente ale unui stil de viata nesanatos , care are consecinte grave pe termen scurt si mediu-lung. De ani de zile, cercetatorii subliniaza foarte clar efectele negative asupra sanatatii ale unui stil de viata sedentar. Riscul creste pentru o serie lunga de boli, inclusiv pentru cele grave:

 • Excesul de greutate si obezitatea
 • Diabetul si bolile metabolice
 • Hipertensiune arteriala si boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord
 • Accident vascular cerebral
 • Osteoporoza
 • artroza
 • Sarcopenia si sindromul de fragilitate la varstnici
 • Tumori
 • Boli neurodegenerative
 • Anxietate si depresie

Evident, activitatea fizica nu este un panaceu impotriva oricarei boli si nici macar nu reprezinta un substitut al oricaror terapii necesare pentru bolile in curs de desfasurare (totusi, acest lucru trebuie sa fie intotdeauna hotarat de medicul curant, asa cum este necesar sa discutati cu medicul inainte). incepeti sa faceti sport daca aveti vreo boala). Dar, cu siguranta, activitatea fizica adecvata si regulata este un factor preventiv puternic, precum si o activitate capabila sa faca viata mai distractiva si mai intensa.

Cum sa schimbi stilul de viata sedentar

Cand vine vorba de activitate fizica, avem tendinta de a imparti lumea in doua: cei lenesi si cei activi. Primii vad miscarea ca pe un efort enorm si, prin urmare, tind sa o evite. Acestia din urma, in schimb, o percep in primul rand ca pe o placere, o distractie si apoi o infrunta cu entuziasm. Pentru cei lenesi, a deveni obisnuit pare o utopie sau in orice caz un obstacol greu de depasit. Pentru persoanele active, saritul peste antrenament este mai enervant decat a face fata oboselii.

Incercati sa stabilizati obiceiul cat mai curand posibil: obiceiurile se formeaza datorita repetarii stimulului. Este mai probabil sa va obisnuiti sa mergeti pe jos in fiecare zi incepand cu 10 minute pe zi fara exceptii (chiar daca ploua sau ninge!) decat 2 ore duminica dimineata. Un studiu recent arata cum 61 de zile continue pot fi suficiente pentru a incepe un obicei. In perspectiva unei vieti, doua luni nu sunt nimic.
Concentreaza-te pe un singur lucru odata: obiceiurile se lupta sa prinda radacini daca lucram pe prea multe fronturi. Mai bine sa te concentrezi pe o singura schimbare la un moment dat. Multitasking-ul poate fi o capcana.

Concentreaza-te pe obiectivele procesului si nu pe rezultat: daca incepi sa faci exercitii gandindu-te doar la beneficiile pe termen lung, vei fi in curand frustrat si dezamagit. Pentru cei trebuie sa ai rabdare dar nu vor veni daca nu te concentrezi pe efortul unic, gandeste-te pe etape.
Orice forma de miscare regulata este mai buna decat un stil de viata sedentar.

Este necesar sa incepeti treptat si pe baza conditiilor de pornire trebuie calibrat un program ad-hoc
Cel mai bine este sa stabilizati mai intai obiceiul concentrandu-va pe o activitate placuta si apoi sa va ganditi la cea care poate fi cea mai utila din punct de vedere al sanatatii.
Nu exista comenzi rapide si regularitatea plateste mai mult pentru orice altceva.
Aspectele psihologice sunt fundamentale in faza initiala pentru a permite formarea unui obicei permanent.

Sa plecam de la asta si sa invatam sa apreciem frumusetea miscarii, expresia naturala a miilor de functii miraculoase ale corpului nostru. Sper ca acest articol v-a ajutat sa intelegeti importanta miscarii fizice. Afla mai multe dand clic mai jos, exista un curs video gratuit pentru tine dedicat sanatatii.
Boli datorate unui stil de viata sedentar
Stilul de viata sedentar aminteste de alte afectiuni si boli cronice care pot aparea in timp:

 • consum crescut de tutun si alcool
 • diabet de tip 2
 • probleme de circulatie
 • probleme cu spatele
 • probleme articulare
 • obezitatea
 • colesterol ridicat
 • sindrom metabolic
 • tensiune arteriala crescuta
 • osteoporoza
 • procesele inflamatorii crescute
 • anxietate si depresie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *