16 aprilie 2024

Beneficiind de o economie in curs de consolidare, supermarketurile s-au bucurat de o crestere constanta in ultimii cinci ani. Cresterea venitului disponibil la nivel global a mutat multi consumatori catre marci premium, organice si naturale, o tendinta care a contribuit la cresterea veniturilor industriei. Cresterea recenta a veniturilor inseamna ca mai multe companii intra intr-un sector care este deja unul dintre cele mai fragmentate, ceea ce intensifica si concurenta. Urmatorii cinci ani ar putea vedea supermarketurile traditionale la scara larga si lanturile de produse alimentare lupta pentru a mentine un avantaj fata de domeniul in crestere al retailerilor alternativi.

Multe dintre cele mai mari lanturi de supermarketuri din lume cauta inovarea tehnologica pentru a-si mentine avantajul competitiv, iar unele dintre cele mai mari raman controlate de familie in prezent. Citeste in continuare si afla cele mai interesante lucruri despre cele mai faimoase supermarketuri din Romania.

Lidl

Cui nu-i place sa faca cumparaturi la Lidl? Au preturi ieftine si o gama unica de produse pe care pur si simplu nu le poti gasi in alta parte. In 1973, primul magazin alimentar modern Lidl s-a deschis in Ludwigshafen, la aproximativ 25 de mile sud de Frankfurt. Un personal format din trei au oferit aproximativ 500 de produse. Expansiunea din anii 90 a avut filiale in afara Germaniei si, in cele din urma, in toata Europa. Pana in anii 2000, Lidl s-a impus ca un important retailer in Marea Britanie. Iata 12 lucruri rapide despre Lidl pe care ar trebui sa le cunosti.

Odata cu recenta extindere in Statele Unite in 2017, Lidl opereaza acum in 27 de tari, cu venituri de 28,2 miliarde de dolari. Aproximativ 90% dintre produsele oferite de Lidl in supermarketurile sale sunt marci proprii.

 • Lidl a fost fondata pentru prima data in Germania ca angrosist de produse alimentare in anii 1930 de un membru al familiei Schwarz.
 • Numele complet al Lidl este Lidl Stiftung & Co. KG.
 • Primele magazine Lidl au fost deschise in 1973.
 • Pana in 1977, in Germania existau 33 de magazine Lidl.
 • Pana in anii 1980, Lidl era un nume cunoscut in toata Germania.
 • In anii 1990, Lidl a inceput sa deschida magazine in restul Europei, iar astazi magazinele Lidl pot fi gasite in aproape fiecare tara din Europa.
 • Lidl este acum binecunoscut ca principal retailer european de produse alimentare.
 • Astazi, Lidl, ca parte a grupului Schwarz, este unul dintre cei mai mari retaileri de produse alimentare din Europa; are peste 3100 de magazine in Germania si mai multe magazine in restul Europei.
 • Este principalul concurent al lui Aldi in Germania.
 • Din 1994, cand Lidl a venit pentru prima data in Marea Britanie, a existat o crestere rapida a numarului de magazine si acum este de peste 400 de magazine si mai sunt inca multe altele de urmat.
 • Marea Britanie este a treia cea mai mare piata a Lidl (620 de magazine), Franta (1.500) si, respectiv, Germania (3.300), cea mai mare. Intentioneaza sa intre pe piata americana in 2018, cu 100 de magazine si intentioneaza sa lanseze un magazin in Serbia si Lituania la sfarsitul acestui an si Australia anul viitor

Kaufland

Kaufland este un lant german de hipermarketuri, parte a Schwarz Gruppe, care detine si Lidl. Hipermarketul se traduce direct in engleza prin ,,buy-land”. A deschis primul magazin in 1984 in Neckarsulm si sa extins rapid pentru a deveni un lant major in ceea ce a fost fost Germania de Est. Opereaza peste 1.400 de magazine in Germania, Cehia, Slovacia, Polonia, Romania, Bulgaria, Croatia si Moldova.

Istoria Kaufland a inceput cand Joseph Schwarz a intrat in compania Sudfruchte Grosshandlung Lidl & Co. ca actionar in 1930, care a fost apoi redenumita Lidl & Schwarz KG. Compania si-a extins gama de la fructe la un angrosist de produse alimentare si marfuri. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, compania a fost reconstruita: in 1954 s-a mutat in proprietatea proprie din Heilbronn si s-a alaturat lantului de retail A&O. Cu Handels- und Fruchthof Heilbronn GmbH a fost deschis primul depozit regional in nordul Wurttemberg. In 1964, compania si-a extins gama de produse prin deschiderea unui departament de carne.

In 1968 a fost deschis primul magazin cu discount Handelshof in Backnang, iar in 1977 in acelasi loc a fost infiintat un hipermarket cu acelasi nume. Dupa moartea lui Joseph Schwarz in 1977, fiul sau Dieter Schwarz a preluat conducerea companiei. Luand numele fostului partener de afaceri al tatalui sau, el a introdus lantul Lidl, care erau in principal magazine cu discount si s-au dezvoltat rapid pana la 30 de magazine. Ca alternativa la aceste magazine, el a dezvoltat Kaufland. In 1984 a fost deschis primul hipermarket Kaufland.

Din 2011, toate magazinele Handelshof urmau sa fie treptat transformate la marca Kaufland si partial reconstruite si extinse. In noiembrie 2016, compania-mama a lui Kaufland a solicitat marcile Kaufland in Australia. [11] In septembrie 2019, Kaufland a anuntat planuri de a deschide 20 de magazine in Australia. In ianuarie 2020, Kaufland a anuntat ca va parasi Australia, la doi ani dupa ce si-a cumparat primul magazin si la sase luni dupa ce a inceput lucrul la centrul sau de distributie. A investit aproximativ 310 milioane de euro si a angajat peste 200 de angajati, dar nu a deschis niciodata un magazin. Initial, primele magazine erau de asteptat sa se deschida in 2019, dar data lansarii fusese amanata pana in 2021.

Mega Image

Mega Image este unul dintre cele mai vizibile marci din industria de retail, fapt care se bazeaza in mare masura pe campania lor de expansiune agresiva. Dupa deschiderea a 88 de sucursale noi in 2012, Mega Image si-a majorat profitul de 3,5 ori la 46,7 milioane lei (10,5 milioane euro) fata de anul precedent, in timp ce cifra de afaceri a crescut cu 44 la suta, pana la 1,75 miliarde lei (394 milioane euro), potrivit datelor publice. La sfarsitul lunii septembrie 2013, Mega Image, care face parte din grupul belgian Delhaize, a lansat un nou brand de retail in Romania, AB Cool Food, care vinde exclusiv alimente congelate.

Antrenament

Noii angajati trec printr-un curs intensiv de trei zile de instruire in toate procedurile si politicile Mega Image. Sistemul de instruire este o dezvoltare noua, abia in vigoare in ultimii doi ani. Anterior, seful de departament alegea angajati mai in varsta si mai calificati pentru a le arata ,,incepatorilor” franghiile, ne-a spus sursa noastra. Totusi, sistemul ar dura prea mult timp, motiv pentru care a fost stabilit cursul de formare ,,3 zile”.

Procedurile se schimba destul de frecvent, iar Mega Image trimite ocazional si ,,lideri de integrare” in inspectie in diferite magazine pentru a comunica cu angajatii, a afla nemultumirile acestora si a rezolva conflictele daca apar.

Schimbari

Angajatii Mega Image lucreaza in ture de 8 ore si jumatate: 6:00 – 14:30, 14:30 – 23:00. Seful magazinului se ocupa de programul angajatilor si de programarea turelor acestora. Lucrul in weekend va permite doua zile libere in timpul saptamanii.

Angajatii platesc pentru produsele expirate

Sefii de departamente (produse proaspete, alimente, non-alimentare) sunt responsabili de efectuarea comenzilor de aprovizionare. In unele cazuri (produse proaspete si produse alimentare), aceste comenzi trebuie sa fie completate zilnic. Sefii de departament atribuie diferite sectii lucratorilor comerciali. Lucratorilor li se ofera un caiet pentru fiecare sectiune, in care tin evidenta datelor de expirare si a schemelor de afisare a produselor.

Fara relatii intre angajati

Managementul Mega Image tinde sa se arunce pe ,,vointe de dragoste de birou” sau orice fel de relatii (romantice sau familiale) intre angajatii sai. Desi nu este intotdeauna strict aplicata (depinde de la magazin la magazin), teoria generala este ca angajatii care sunt implicati romantic sau in alt mod pot colabora pentru a comite furturi.

Carrefour

Cu sediul in Boulogne-Billancourt, compania de supermarketuri Carrefour a fost infiintata de familiile Fournier, Badin si Defforey in 1959. Carrefour (rascruce) a devenit cel mai mare retailer din Europa dupa o fuziune cu grupul de retail Promodes in 1999. Paul-Louis Halley fondase si a condus Promodes pana la moartea sa in 2003. Familia Halley si-a cedat ulterior cota de control din afacere in 2008. Astazi, Carrefour opereaza magazine in 30 de tari si este in mare masura creditat cu inovarea conceptului de ,,hipermarket” (cunoscut sub numele de Superstore in America de Nord) in 1969. Compania ocupa locul 68 pe lista Fortune Global 500, cu venituri in 2017 de 91,2 miliarde de dolari.

Primul magazin Carrefour (nu un hipermarket) s-a deschis in 1960, in suburbia Annecy, langa o rascruce de drumuri (de unde si numele, carrefour inseamna rascruce in franceza). Grupul a fost creat in 1958 de Marcel Fournier, Denis Defforey si Jacques Defforey, care au participat si au fost influentati de mai multe seminarii din Statele Unite conduse de ,,papa retailului” Bernardo Trujillo.

Grupul Carrefour a fost primul din Europa care a deschis sub acelasi acoperis un hipermarket, un supermarket mare si un magazin universal. Au deschis primul lor hipermarket pe 15 iunie 1963 in Sainte-Genevieve-des-Bois, langa Paris.

In aprilie 1976, Carrefour a lansat o linie cu eticheta privata Produits libres (produse gratuite, adica gratis in sensul libertatii, spre deosebire de gratis ) de cincizeci de produse alimentare, inclusiv ulei, biscuiti (biscuiti si biscuiti), lapte si paste, vandute in pachete albe fara marca la preturi substantial mai mici.

In 1999, a fuzionat cu Promodes, mai cunoscut prin bannerele sale de retail Continent (hipermarketuri) sau Champion (supermarketuri), unul dintre principalii sai concurenti pe piata franceza.

In ianuarie 2018, Alexandre Bompard a anuntat un plan strategic pentru companie, intitulat ,,Carrefour 2022″, care urmareste sa faca din Carrefour ,,liderul tranzitiei alimentare pentru toti”. Planul include masuri pentru o mai buna durabilitate a alimentelor si a pachetelor, limitarea risipei alimentare, dezvoltarea produselor ecologice, parteneriate de comert electronic si doua miliarde de euro in investitii anuale din 2018, precum si masuri organizatorice si de reducere a costurilor.

In contextul exceptional al pandemiei de COVID-19 , Carrefour este primul retailer care se alatura C’est qui le Patron ? initiativa de a-si imparti veniturile suplimentare legate de COVID-19 pentru a sprijini persoanele care sufera de situatia actuala. Potrivit cofondatorului Nicolas Chabanne, s-au platit 100.000 de euro, apoi 50.000 de euro in fiecare saptamana pana pe 11 mai.

Profi

Louis Delhaize Group a deschis primul supermarket cu discount din Romania pe 29 iunie 2000, la Timisoara. Reteaua a fost dezvoltata in partea de nord-vest a tarii. Cele 67 de supermarketuri cu discount operate in Romania au fost cumparate in 2009 si dezvoltate in continuare intr-un lant de supermarketuri la nivel national de catre Polish Enterprise Fund VI (PEF VI), un fond de capital privat administrat de Enterprise Investors (EI). Din 2010 lantul a inceput o crestere rapida la nivel national. In 2013 a deschis primele magazine de proximitate sub marca Profi City. In mediul rural au fost deschise supermarketuri, iar din 2015 magazine locale sub marca Profi Loco. La sfarsitul anului 2016, inainte de vanzare, reteaua a ajuns la 500 de locatii.

In noiembrie 2016, Profi a fost cumparata de grupul de investitii MEP Retail Investments, parte a Mid Europa Partners, pentru 533 de milioane de euro. Reteaua Profi a ajuns in 1000 de locatii pe 17 mai 2019. In 2022, Profi a ajuns la 1600 de magazine de la witch 800 in managementul agentilor.

Peny

Penny sau la nivel international Penny Market (in Bavaria si Austria Penny Markt) este un lant de supermarketuri cu discount cu sediul in Germania, care opereaza 3.550 de magazine. Piata a fost fondata de Leibbrand Gruppe in 1973; din 1989, este detinut in totalitate de Grupul Rewe. In Franta, lantul a fost cumparat in 2005 de marca Ed a grupului Carrefour. In 2010, a operat aproximativ 3.000 de magazine in 6 tari din Europa. In mai 2014, Penny este prezenta in Germania, Austria, Bulgaria, Ungaria, Italia, Cehia, Romania si in curand si in Turcia. Dupa ce a preluat 7 magazine in Liguria de la Tuodi in octombrie 2017 pentru 9,2 milioane de euro, este prezent in Italia cu 357 de puncte de vanzare distribuite in 17 regiuni, deservite de 7 centre de distributie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *