16 aprilie 2024

Lasand glumele de personalitate deoparte, daca la un moment dat in viata ta, te-ai intrebat vreodata care este tipul tau de personalitate, atunci trebuie sa fi facut un test de personalitate. Acum, exista tone de chestionare si teste de personalitate disponibile online, dar Indicatorul de tip de personalitate Myers-Briggs este probabil cel mai utilizat test de personalitate din lume.

Este, de asemenea, una dintre cele mai dezmintite in mod regulat, chiar daca aproximativ 2 milioane de oameni il iau anual. Se crede ca aceste teste se bazeaza pe niste mituri vechi despre ce este cu adevarat personalitatea si cum o putem masura.

Un test de personalitate iti poate oferi o mare perspectiva asupra componentelor de baza care compun cine sunteti. Personalitatea este un lucru pe care indivizii il evalueaza si il descriu in mod informal in fiecare zi. In timpul interactiunilor, oamenii se refera frecvent la diferite caracteristici ale personalitatii unui individ.

Ce este un test de personalitate?

Un test de personalitate este oricare dintr-o serie de teste standardizate concepute pentru a masura cu acuratete si consecventa personalitatea. Este pur si simplu o modalitate de a evalua constructul personalitatii unui individ. Cele mai multe teste de personalitate sunt inventate in masuri introspective de auto-raportare din inregistrarile de viata, cum ar fi evaluarile.

Testele de personalitate sunt folosite in primul rand pentru a identifica punctele forte si punctele slabe percepute in combinatiile de caractere ale unui individ, pentru a le oferi o directie astfel incat doar punctele lor forte sa fie amplificate si punctele slabe reduse la minimum sau eliminate.

Care sunt cele patru tipuri de personalitate temperamentala?

Un studiu de la Universitatea Carlos III din Madrid arata ca tipurile de comportament de 90% din populatia umana pot fi grupate in; optimist, pesimist, increzator si invidios. Indivizii sunt fie; optimist, pesimist, increzator si/sau invidios.

Dintre cele patru tipuri, invidiosul este cel mai frecvent, cu 30 la suta fata de 20 la suta pentru fiecare dintre celelalte grupuri. Spre deosebire de Myers-Briggs, aceasta teorie a temperamentului isi are radacinile in vechea teorie a patru umori.

O explicatie mai comuna si mai larg acceptata a tipurilor de personalitate este teoria celor patru temperamente. O teorie proto-psihologica (studiul psihologiei umane) care sugereaza patru tipuri fundamentale de personalitate: sangvin, coleric, melancolic si flegmatic.

Acestea au fost asociate cu dominarea diferitelor functii biologice. Aceste temperamente ajung la cea mai evidenta manifestare in copilarie, intre 6 si 14 ani, dupa care devin subordonate (in majoritatea cazurilor).

Sanguine (optimist, activ si social)

Sanguinii tind sa fie mai extrovertiti si se bucura de a face parte dintr-o multime. Personalitatea sangvina este de obicei descrisa ca fiind foarte vorbaret, entuziast, activ si social. Persoanele cu aceasta personalitate au dificultati in a nu face nimic si se angajeaza intr-un comportament care cauta mai mult riscuri.

Coleric (furios, rapid sau iritabil)

Indivizii colerici tind sa fie mai extrovertiti. Sunt descrisi ca fiind independenti, hotarati, orientati spre obiective si ambitiosi. Acestea, combinate cu perspectiva lor dominanta, orientata spre rezultate, ii fac lideri naturali. In istoria antica, se credea ca sunt violenti, razbunatori si temperati.

Melancolic (analitic, intelept si linistit)

Indivizii melancolici tind sa fie analitici si orientati spre detalii si sunt ganditori si simtitori profundi. Sunt introvertiti si incearca sa evite sa fie evidentiati in multime. O personalitate melancolica duce la indivizi autonomi, care sunt ganditori, rezervati si adesea anxiosi pentru ca se straduiesc spre perfectiune.

Flegmatic (relaxat si pasnic)

Indivizii flegmatici tind sa fie relaxati, pasnici, linistiti si relaxati. Sunt empatici fata de ceilalti, dar incearca sa-si ascunda emotiile. Indivizii flegmatici sunt, de asemenea, buni la generalizarea ideilor sau problemelor lumii si la a face compromisuri.

Tipuri de personalitate Myer-Briggs (teoria sociologica)

Socionica, in psihologie si sociologie, este o teorie a procesarii informatiilor si a tipului de personalitate, care se distinge prin modelul sau informational al psihicului. Ideea Socionics este ca informatia este divizibila intuitiv in opt categorii, numite aspecte informationale, pe care psihicul unei persoane le proceseaza folosind opt functii psihologice.

Scopul Socionics este de a oferi un mijloc de a prezice caracterul relatiilor si gradul de compatibilitate in afaceri, schimbul de informatii si compatibilitatea psihologica a oamenilor inainte de a se alatura lor intr-un grup colectiv.

Socionica este extraversie (E), simtire (S), gandire (T), judecata (J), introversie (I), intuitie (N), sentiment (F), perceptie (P).

Socionica imparte oamenii in 16 tipuri diferite, numite sociotipuri care sunt; ESTJ, ENTJ, ESFJ, ENFJ, ISTJ, ISFJ, INTJ, INFJ, ESTP, ESFP, ENTP, ENFP, ISTP, ISFP, INTP si INFP. O conversie formala este efectuata in urma Indicatorului de tip Myers-Briggs.

Cele 16 tipuri de personalitate Myer-Briggs

Inspectorul (personalitatea ISTJ)

ISTJ-urile sunt serioase, adecvate si formale in aparenta, ceea ce poate fi intimidant. Sunt cultivati si au o afectiune fata de traditie. In schimb, sunt linistiti si de obicei calmi. Acestia sunt numiti inspectori datorita atentiei deosebite acordate detaliilor. ISTJ sunt adepti ai regulilor care adopta intotdeauna o abordare logica fata de obiectivele si proiectele lor.

Functia lor cognitiva dominanta este simtirea introvertita, care ii ajuta sa ia in considerare detaliile despre mediul lor, in timp ce functia lor cognitiva auxiliara este gandirea extravertita, ceea ce ii face ganditori eficienti si logici.

In relatiile lor, ei sunt foarte loiali prietenilor si membrilor familiei lor. De obicei, au un cerc restrans cu cine prefera sa-si petreaca timpul. ISTJ prospera in locuri de munca care necesita structura, logica si stabilitate.

Consilierul (personalitatea INFJ)

INFJ-ii sunt vizionari care au o viziune diferita asupra lumii. Le place introspectia si refuza sa ia lucrurile la nivel de suprafata. Ei ar putea fi numiti ciudati de catre altii din cauza modului in care vad viata. INFJ sunt idealisti carora le place sa inteleaga problemele complexe. Sunt lideri rezervati care sunt de obicei creativi datorita cat de usor se inspira.

Cunoscuti si sub numele de diplomati, INFJ prefera sa coopereze cu membrii echipei lor, spre deosebire de conflict.

Functia cognitiva dominanta a unui INFJ este intuitia introvertita, care ii ajuta sa se concentreze asupra intuitiilor interne si, in general, le influenteaza luarea deciziilor. Functia lor cognitiva tertiara este un sentiment extravertit care ii face extrem de sensibili la sentimentul celorlalti sau la ceea ce altii se refera ca fiind empatici.

INFJ prospera in locuri de munca care necesita multa compasiune, psihologie si/sau colaborare.

Arhitectul (personalitatea INTJ)

INTJ-ii sunt introvertiti care se simt confortabil sa fie singuri. Ei ar evita socializarea, deoarece le consuma energia. Ei exceleaza in dezvoltarea de planuri si strategii. In calitate de rezolvatori de probleme analitice, acest tip de personalitate este strategic si inovator

Functia lor cognitiva dominanta este intuitia introvertita pe care o folosesc pentru a citi printre randuri si a dezvalui tipare. Functia auxiliara este gandirea extravertita, ceea ce ii face sa delibereze cu privire la solutii si sa fie extrem de organizati.

Cunoscut si sub numele de arhitecti, INTJ prospera in locuri de munca care necesita sisteme logice si solutii inovatoare. De obicei prefera sa lucreze singuri. In relatii, sunt loiali si sunt grozavi in a-si incuraja partenerii.

Daruitorul (ENFJ)

ENFJ sunt persoane care sunt centrate pe oameni. Ei se bazeaza mai ales pe intuitia si sentimentele lor si tind sa traiasca prin imaginatia lor. Se concentreaza pe rezumate si pe ceea ce s-ar putea intampla in viitor. Sunt foarte empatici nu doar cu prietenii si familia apropiati, ci si cu oamenii in general.

ENFJ iubeste, in general, feedback-ul si pot fi denumiti ca fiind pe placul oamenilor.

Functia lor cognitiva dominanta este un sentiment extravertit care ii ajuta sa fie in ton cu sentimentele altora. Functiile lor auxiliare sunt intuitia introvertita care ii face sa se concentreze asupra viitorului, spre deosebire de momentul prezent.

Ei prospera in locuri de munca in care ii pot incuraja pe altii si ii pot impinge sa creasca. Aceasta include, de asemenea, locuri de munca axate pe ajutor umanitar. In relatii, ei sunt sustinatori si intotdeauna dispusi sa-si inteleaga partenerii

Mesterul (ISTP)

ISTP-urile sunt un grup misterios, rational si extrem de logic. Ei sunt spontani si imprevizibili de cele mai multe ori, desi nu au in vedere cei din jur, deoarece sunt experti in a-si ascunde adevarata natura.

Functia lor cognitiva dominanta este gandirea introvertita, ceea ce ii face sa se concentreze asupra aspectului logic al unei situatii. Functia cognitiva auxiliara a ISTP este sesizarea extravertita, care ii ajuta sa se concentreze asupra lucrurilor abstracte.

Ei prospera in locuri de munca care necesita expertiza tehnica si activitate fizica. In relatii, sunt iubitori calmi care prefera sa fie la indemana prin casa

Furnizorul (ESFJ)

ESFJ-ii sunt cunoscuti in mod stereotip ca fiind extrovertiti. Sunt majorete si ridica moralul celor din jur, castigandu-le popularitate. Datorita naturii lor, sunt usor de placut si oamenii se incalzesc usor la ei.

Functia lor cognitiva dominanta este sentimentul extrovertit care ii face sa lucreze si sa ia decizii bazate pe sentimentele lor intestinale. Functia cognitiva auxiliara a ESFJ este perceptia introvertita care ii ajuta sa se concentreze asupra prezentului in loc de viitor sau asupra altor detalii abstracte.

Ei prospera in locuri de munca care necesita procese si abilitati interpersonale. In relatii, ei sunt partenerii traditionali care cred in structura si stabilitate.

Idealistul (INFP)

INFP-urile sunt de obicei rezervate si introvertite. De obicei isi petrec timpul singuri in locuri linistite. Le place sa analizeze semnele si simbolurile folosindu-le pentru a trage concluzii in explicarea a ceea ce se intampla in jurul lor.

Functia lor cognitiva dominanta este sentimentul introvertit, care ii ajuta sa proceseze emotiile in interior. Functia cognitiva auxiliara INFP este intuitia extravertita care ii ajuta sa se concentreze asupra imaginii de ansamblu prin imaginatie.

Ei prospera in locuri de munca care necesita viziuni si se aliniaza cu obiectivele/interesele lor. In relatii, ia timp pentru a-si selecta prietenii si ei sunt destul de mari in ceea ce priveste intelegerea.

Interpretul (ESFP)

ESFP-urile sunt in mare parte perceputi ca fiind animatori. Le place sa fie in lumina reflectoarelor. Le place sa exploreze si sa invete sa impartaseasca ceea ce au invatat altora prin abilitatile lor interpersonale puternice.

Functia lor cognitiva dominanta este simtirea extravertita, care ii ajuta sa se tina de fapte in loc de idei abstracte. Functia cognitiva auxiliara a ESFP este sentimentul introvertit care ii ajuta sa ia decizii.

Ei prospera in medii de lucru in care pot fi spontani, se pot misca des si implica utilizarea valorilor artistice. In relatii, ESFP va acorda prioritate familiei si celor dragi fata de orice, desi le pot displa foarte mult o viata structurata.

Campionul (ENFP)

ENFP-urile sunt extrem de individualiste si refuza sa-si traiasca viata intr-o cutie. Ei se straduiesc sa-si creeze propriile metode de a face lucrurile. Ei opereaza cu sentimentele lor si sunt foarte perceptivi si ganditori

Functia lor cognitiva dominanta este intuitia extravertita, care le permite sa se concentreze asupra gandurilor si tiparelor abstracte. Functia cognitiva auxiliara este sentimentele introvertite care ii fac sa se concentreze mai degraba pe sentimentele lor decat pe logica.

In relatii, ENFP este intotdeauna expresiv si impartaseste afectiunea in mod deschis. De asemenea, se dezvolta in locuri de munca care necesita creativitate si solutii imaginative.

Facatorul (ESTP)

ESTP-urile sunt guvernate de nevoia de a interactiona cu ceilalti. Sunt interesati de rezumate si teorii. Sunt spontani si isi asuma riscuri. Nu le este frica sa faca greseli pe masura ce le inventeaza pe masura ce merg.

Functia lor cognitiva dominanta este senzatia extravertita, ceea ce ii face sa fie orientati spre actiune. Functia cognitiva auxiliara a unui ESTP este gandirea introvertita, ceea ce ii face extrem de disciplinati si foarte observatori.

Ei prospera in cai de cariera care necesita abilitati mecanice, flexibilitate si una care este destul de imprevizibila. In relatii, pot fi destul de aventurosi si prefera activitatile cu cei dragi.

Supervizorul (ESTJ)

ESTJ sunt organizati si guvernati de zelul de a face ceea ce este corect si acceptabil din punct de vedere social. Ei simbolizeaza individul ideal care este pe drumul spre a face ceea ce este ,,bine” si ,,corect”. Sunt bucurosi sa fie de ajutor.

Functia lor cognitiva dominanta este gandirea extravertita, ceea ce le face destul de practice in comparatie cu alte tipuri de personalitate. Functiile cognitive auxiliare sunt perceptia introvertita, ceea ce ii face foarte pasionati de detalii si stabilitate.

ESTJ-ului le place sa lucreze in functii de conducere unde pot supraveghea operatiunile si pot pune in structuri. In relatii, ei iubesc rutinele, iar cei dragi stiu ca se poate depinde intotdeauna de ei pentru orice.

Comandantul (ENTJ)

ENTJ se concentreaza pe tratarea tuturor lucrurilor in mod rational si logic. Sunt lideri nascuti in mod natural care impun respect. De asemenea, le place sa fie la conducere. Ei vad obstacolele ca provocari in care se pot dovedi.

Functia lor cognitiva dominanta este gandirea extravertita, ceea ce ii face sa delibereze asupra ordinelor si judecatilor. Functia auxiliara este intuitia introvertita care ii face sa aiba incredere in instinctele lor in timpul luarii deciziilor.

ENTJ prospera in locuri de munca care sunt complexe si necesita strategii clare pentru obiective. In relatii, ei pot stabili asteptari mari pentru cei dragi si pot fi uneori dominatori.

Ganditorul (INTP)

INTP-urile sunt de obicei cunoscute pentru ideile si propunerile lor geniale. Ei vad un model in toate si pot alege cu usurinta ceva care nu este la locul sau. Ei sunt preocupati sa gaseasca un mediu in care geniul lor creativ poate fi valorificat.

Functiile lor cognitive dominante sunt gandirea introvertita, ceea ce ii face sa fie foarte intelegatori si ganditori profundi. Functiile auxiliare sunt intuitia extravertita care le ajuta cu imaginatia si inspiratia.

INTP prospera in medii de lucru care nu sunt concentrate pe traditii. Ei prefera stiluri de lucru flexibile si independente. In relatii, ei sunt extrem de neconventionali si autonomi.

Hranitorul (ISFJ)

ISFJ sunt extrem de generosi si mereu gata sa dea inapoi societatii. Sunt persoane calde si pline de inima. Ei poseda o constientizare si consideratie pentru a scoate ce e mai bun in ceilalti.

Functia cognitiva dominanta este perceptia introvertita, ceea ce ii face foarte orientati spre detalii. Functiile lor auxiliare sunt sentimente extravertite, ceea ce ii face hranitori si foarte atenti.

Ei prospera in locuri de munca care necesita structura si sunt pozitionati in culise. In relatii, ISFJ-ul va avea grija de cei dragi neconditionat.

Vizionarul (ENTP)

ENTP sunt extrovertiti carora nu le place sa vorbeasca. Aceste personalitati sunt foarte rare de intalnit. Au o abordare logica si rationala a discutiilor si/sau argumentelor. Sunt informati, dar au nevoie de stimulare constanta.

Functia lor cognitiva dominanta este intuitia extrovertita, ceea ce ii face mereu deschisi sa exploreze idei noi. Functia auxiliara este gandirea introvertita, ceea ce ii face destul de logici.

Ei prospera in locuri de munca in care creativitatea intampina provocari. In relatii, ENTP este spontan si poate fi destul de interesant.

Compozitorul (ISFP)

ISFP din exterior par introvertiti, dar in adancul lor sunt caldurosi si foarte prietenosi. Sunt spontani si distractiv. Ei sunt mereu plecati sa exploreze lucruri noi si sa descopere experiente noi.

Functia lor cognitiva dominanta este sentimentul introvertit, care ii face sa fie grijulii. Functiile auxiliare sunt de detectare extravertita ceea ce ii face sa aprecieze operele de arta.

ISFP prefera sa lucreze independent, departe de lumina reflectoarelor. In relatii, ei sunt acomodatori si foarte usori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *