16 aprilie 2024

Vitamina C este o vitamina esentiala, ceea ce inseamna ca organismul tau nu o poate produce. Cu toate acestea, are multe roluri si a fost legata de beneficii impresionante pentru sanatate. Este solubil in apa si se gaseste in multe fructe si legume, inclusiv portocale, capsuni, fructe kiwi, ardei gras, broccoli, kale si spanac.

Doza zilnica recomandata de vitamina C este de 75 mg pentru femei si 90 mg pentru barbati. Desi este de obicei recomandat sa obtineti aportul de vitamina C din alimente, multi oameni apeleaza la suplimente pentru a-si satisface nevoile.

Poate reduce riscul de boli cronice

Vitamina C este un antioxidant puternic care poate intari apararea naturala a corpului. Antioxidantii sunt molecule care intaresc sistemul imunitar. Ei fac acest lucru prin protejarea celulelor de moleculele daunatoare numite radicali liberi.

Cand radicalii liberi se acumuleaza, acestia pot promova o stare cunoscuta sub numele de stres oxidativ, care a fost legata de multe boli cronice.

Studiile arata ca un consum mai mare de vitamina C poate creste nivelul de antioxidanti din sange cu pana la 30%. Acest lucru ajuta apararea naturala a organismului sa lupte impotriva inflamatiei.

Poate ajuta la gestionarea hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea arteriala va expune riscului de boli de inima, principala cauza de deces la nivel global.

Studiile au aratat ca vitamina C poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale atat la cei cu si fara hipertensiune arteriala.

Un studiu pe animale a constatat ca administrarea unui supliment de vitamina C a ajutat la relaxarea vaselor de sange care transporta sangele din inima, ceea ce a ajutat la reducerea nivelului tensiunii arteriale.

Mai mult, o analiza a 29 de studii pe oameni a constatat ca administrarea unui supliment de vitamina C a redus tensiunea arteriala sistolica (valoarea superioara) cu 3,8 mmHg si tensiunea arteriala diastolica (valoarea inferioara) cu 1,5 mmHg, in medie, la adultii sanatosi.

La adultii cu hipertensiune arteriala, suplimentele de vitamina C au redus tensiunea arteriala sistolica cu 4,9 mmHg si tensiunea arteriala diastolica cu 1,7 mmHg, in medie.

Desi aceste rezultate sunt promitatoare, nu este clar daca efectele asupra tensiunii arteriale sunt pe termen lung. Mai mult, persoanele cu hipertensiune arteriala nu ar trebui sa se bazeze doar pe vitamina C pentru tratament.

Poate reduce riscul de boli de inima

Boala de inima este principala cauza de deces la nivel mondial.

Multi factori cresc riscul de boli de inima, inclusiv hipertensiune arteriala, niveluri ridicate de trigliceride sau colesterol LDL (rau) si niveluri scazute de colesterol HDL (bun).

Vitamina C poate ajuta la reducerea acestor factori de risc, care pot reduce riscul de boli de inima.

De exemplu, o analiza a 9 studii cu un numar total de 293.172 de participanti a constatat ca, dupa 10 ani, persoanele care au luat zilnic cel putin 700 mg de vitamina C au avut un risc cu 25% mai mic de boli de inima decat cei care nu au luat un supliment de vitamina C.

Interesant, o alta analiza a 15 studii a constatat ca consumul de vitamina C din alimente – nu din suplimente – a fost legat de un risc mai scazut de boli de inima.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu erau siguri daca persoanele care consumau alimente bogate in vitamina C au urmat, de asemenea, un stil de viata mai sanatos decat persoanele care au luat un supliment. Astfel, ramane neclar daca diferentele s-au datorat vitaminei C sau altor aspecte ale dietei lor.

O alta analiza a 13 studii a analizat efectele consumului de cel putin 500 mg de vitamina C zilnic asupra factorilor de risc pentru boli de inima, cum ar fi nivelul colesterolului din sange si al trigliceridelor.

Analiza a constatat ca administrarea unui supliment de vitamina C a redus semnificativ colesterolul LDL (rau) cu aproximativ 7,9 mg/dL si trigliceridele din sange cu 20,1 mg/dL.

Pe scurt, se pare ca luarea sau consumarea a cel putin 500 mg de vitamina C zilnic poate reduce riscul de boli de inima. Cu toate acestea, daca consumati deja o dieta bogata in vitamina C, atunci este posibil ca suplimentele sa nu ofere beneficii suplimentare pentru sanatatea inimii.

Poate reduce nivelul de acid uric din sange si poate ajuta la prevenirea atacurilor de guta

Guta este incredibil de dureroasa si implica inflamarea articulatiilor si durerea de spate, in special a celor ale degetelor mari de la picioare. Persoanele cu guta experimenteaza umflaturi si atacuri bruste si severe de durere.

Simptomele gutei apar atunci cand exista prea mult acid uric in sange. Acidul uric este un produs rezidual produs de organism. La niveluri ridicate, se poate cristaliza si se depune in articulatii.

Interesant este ca mai multe studii au aratat ca vitamina C poate ajuta la reducerea acidului uric din sange si, ca rezultat, protejeaza impotriva atacurilor de guta.

De exemplu, un studiu care a inclus 1.387 de barbati a constatat ca cei care au consumat cea mai mare vitamina C au avut niveluri semnificativ mai mici de acid uric in sange decat cei care au consumat cel mai putin.

Un alt studiu a urmarit 46.994 de barbati sanatosi de peste 20 de ani pentru a determina daca aportul de vitamina C a fost legat de dezvoltarea gutei. S-a descoperit ca persoanele care au luat un supliment de vitamina C au avut un risc de guta cu 44% mai mic.

In plus, o analiza a 13 studii a constatat ca administrarea unui supliment de vitamina C timp de 30 de zile a redus semnificativ acidul uric din sange, in comparatie cu un placebo.

Desi pare sa existe o legatura puternica intre aportul de vitamina C si nivelul acidului uric, sunt necesare mai multe studii privind efectele vitaminei C asupra gutei.

Ajuta la prevenirea deficientei de fier

Fierul este un nutrient important care are o varietate de functii in organism. Este esential pentru producerea globulelor rosii si pentru transportul oxigenului in tot organismul.

Suplimentele de vitamina C pot ajuta la imbunatatirea absorbtiei fierului din dieta. Vitamina C ajuta la transformarea fierului care este slab absorbit, cum ar fi sursele de fier pe baza de plante, intr-o forma care este mai usor de absorbit.

Acest lucru este util in special pentru persoanele care urmeaza o dieta fara carne, deoarece carnea este o sursa majora de fier.

De fapt, pur si simplu consumarea a 100 mg de vitamina C poate imbunatati absorbtia fierului cu 67%.

Ca rezultat, vitamina C poate ajuta la reducerea riscului de anemie in randul persoanelor predispuse la deficit de fier.

Intr-un studiu, 65 de copii cu anemie usoara prin deficit de fier au primit un supliment de vitamina C. Cercetatorii au descoperit ca suplimentul singur a ajutat la controlul anemia lor.

Daca aveti un nivel scazut de fier, consumul mai multor alimente bogate in vitamina C sau luarea unui supliment de vitamina C va poate ajuta sa va imbunatatiti nivelul de fier din sange.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *