16 aprilie 2024

Periodic, fiecare salariat are dreptul de a avea concediul de odihna anual in limita numarului de zile/an permis de legislatie, dar si de negocierile ulterioare cu angajatorul, in asa fel incat prevederea legala sa nu fie eludata. Cu toate acestea, pe langa zilele de concediu, angajatii beneficiaza si de zile libere legate de sarbatorile legale. Mai exact, aceste sarbatori legale sunt zile libere, in care angajatii nu lucreaza. Acestea sunt stabilite in Codul Muncii si vor fi acordate de catre angajator.

Mai jos este o lista a sarbatorilor legale din Romania. Conform legislatiei romane, Romania avea 51 de sarbatori legale incepand cu anul 2011, care acopera 14% din zilele anului din tara.

Zile libere 2023

 • 1 ianuarie, 2 ianuarie – Anul Nou
 • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane
 • 14 aprilie – Vinerea Mare,
 • 16 -17 aprilie – Paste ortodox 2023
 • 1 mai – Ziua Muncii
 • 1 iunie – Ziua Copilului
 • 4 iunie (duminica) – Rusalii, 5 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii
 • 15 august – Adormirea Maicii Domnului
 • 30 noiembrie – Sfantul Andrei
 • 1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei
 • 25 decembrie, 26 decembrie – Craciunul

Ce se intampla daca prima si a doua zi de Craciun cad in weekend?

Din pacate, daca nu au alte doua zile lucratoare ca corespondent, in principiu, nu vor putea fi acordate in cadrul lor. Daca prima zi de Craciun este sambata, iar a doua zi de Craciun este duminica, luni va fi zi lucratoare. Exista insa si companii care permit angajatilor sa isi ia o zi libera in timpul saptamanii pentru maximum 30 de zile, de exemplu.

Este angajatul unei alte religie decat crestina si are totusi aceeasi zi libera?

In situatia in care un angajat nu este crestin, dar primeste o zi libera de Paste, desi o sarbatoreste intr-o perioada diferita, acesta isi va recupera acele zile suplimentare conform unui program stabilit de comun acord cu angajatorul. Practic, ei vor fi tratati echitabil recuperand acele zile inapoi.

Sarbatorile legale

Revelionul

Ziua de Anul Nou este o sarbatoare celebrata in cea mai mare parte a lumii la 1 ianuarie, prima zi a anului din calendarul gregorian modern. 1 ianuarie este, de asemenea, ziua de Anul Nou pe calendarul iulian, dar aceasta nu este aceeasi zi cu cea gregoriana. In timp ce majoritatea calendarelor solare (cum ar fi cel gregorian si iulian) incep anul in mod regulat la sau in apropierea solstitiului de iarna nordic, culturile care respecta un calendar lunisolar sau lunar isi sarbatoresc Anul Nou (cum ar fi Anul Nou Chinezesc si Anul Nou Islamic ) la mai putin de puncte fixe in raport cu anul solar.

Unirea Principatelor Romane

Ziua Unirii Principatelor Romane ( in romana Ziua Unirii Principatelor Romane ) sau, neoficial, Ziua Micii Uniri, este o sarbatoare publica a Romaniei sarbatorita in fiecare 24 ianuarie pentru a comemora unirea. a Principatelor Romane ( Moldova si Tara Romaneasca ), cunoscuta si sub numele de ,,Mica Unire”, la 24 ianuarie 1859 sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Acest eveniment este considerat la fel de important, pe cat este considerat primul pas catre scopul realizarii unui stat roman unitar, lucru care se considera a fi realizat la 1 decembrie 1918, cand Adunarea Nationala a Romaniei a declarat unirea Transilvaniei, Banatului, Crisana, iar Maramuresul cu Regatul Romaniei.

Ziua Unirii Principatelor Romane a fost adoptata mai intai de Senat la 2 iunie 2014 si ulterior de Camera Deputatilor la 3 decembrie a aceluiasi an. Sarbatoarea a devenit oficiala cand presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat cateva zile mai tarziu un decret prin care o promulga pe 16 decembrie. Astfel, Legea nr. 171/2014 prevede ca, la 24 ianuarie, autoritatile centrale si locale sa poata oferi sprijin material si logistic manifestarilor artistice si culturale dedicate acestei zile. Din 2016, respectarea este zi nelucratoare in Romania.

Pastele

Lunia Pastelui se refera la ziua dupa Duminica Pastelui fie in traditiile crestine orientale, fie in cele occidentale. Este o sarbatoare legala in unele tari. Este a doua zi de Pasti. In crestinismul occidental, marcheaza a doua zi a octavei de Paste, iar in crestinismul oriental marcheaza a doua zi a Saptamanii stralucitoare. In Biserica Ortodoxa Rasariteana si in Bisericile Catolice de Rit Bizantin, aceasta zi este numita ,,Luni Luminoasa” sau ,,Luni Reinnoirii”. Slujbele, ca si in restul Saptamanii Luminoase, sunt destul de diferite de cele din restul anului si sunt similare cu slujbele din Paste (Duminica Pastelui) si includ o procesiune in aer liber dupa Sfanta Liturghie; in timp ce acest lucru este prescris pentru toate zilele acelei saptamani, adesea ele sunt sarbatorite doar luni si poate alte doua zile in bisericile parohiale, in special in tarile neortodoxe. De asemenea, atunci cand data calendaristica a sarbatorii unui sfant major, de exemplu, Sfantul Gheorghe sau hramul unei biserici sau al cuivaziua onomastica, cade in Saptamana Mare sau in Duminica Pastelui, ziua sfantului se sarbatoreste in Lunia Pastelui.

Ziua Muncii

Ziua Muncii este o sarbatoare anuala pentru a sarbatori realizarile muncitorilor. Ziua Muncii isi are originile in miscarea sindicala, in special in miscarea de opt ore pe zi, care a sustinut opt ore pentru munca, opt ore pentru recreere si opt ore pentru odihna. Pentru majoritatea tarilor, Ziua Muncii este sinonima sau legata de Ziua Internationala a Muncitorilor, care are loc la 1 mai. Pentru alte tari, Ziua Muncii este sarbatorita la o data diferita, adesea una cu o semnificatie speciala pentru miscarea muncii din acea tara. Ziua Muncii este o sarbatoare legala in multe tari.

Ziua Copilului

Ziua Copilului este o data comemorativa sarbatorita anual in cinstea copiilor, a caror data de sarbatoare variaza in functie de tara. In 1925, Ziua Internationala a Copilului a fost proclamata pentru prima data la Geneva in timpul Conferintei Mondiale pentru Bunastarea Copilului. Din 1950, este sarbatorita la 1 iunie in majoritatea tarilor comuniste si post-comuniste. Ziua Mondiala a Copilului este sarbatorita pe 20 noiembrie pentru a comemora Declaratia Drepturilor Copilului de catre Adunarea Generala a ONU la 20 noiembrie 1959. In unele tari, este Saptamana Copilului si nu Ziua Copilului.

Rusaliile

Rusaliile este o sarbatoare crestina care are loc in a 50-a zi [a] (a saptea duminica) dupa Duminica Pastelui. Ea comemoreaza coborarea Duhului Sfant asupra Apostolilor si a altor discipoli ai lui Isus Hristos in timp ce acestia se aflau in Ierusalim sarbatorind Sarbatoarea Saptamanilor, asa cum este descris in Faptele Apostolilor (Faptele Apostolilor 2:1-31). In crestinismul occidental, Rusaliile sunt sarbatorite in a 50-a zi (a saptea duminica) dupa Duminica Pastelui. In Regatul Unit, in mod traditional, a doua zi, Lunea Pentecosta, a fost (pana in 1970) si o sarbatoare legala. (Din 1971, prin statut, ultima zi de luni a lunii mai este sarbatoare legala). Luni dupa Rusalii este sarbatoare legala in multe tari europene.

Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului este o mare sarbatoare a Bisericilor Ortodoxe Rasaritene, Ortodoxe Orientale si Catolice Rasaritene (cu exceptia bisericilor Siriace de Est ). Ea celebreaza ,,adormirea” (moartea) Mariei Maica Domnului ( ,,Maica lui Dumnezeu”, tradus literal ca purtator de Dumnezeu ) si inaltarea ei la cer (asumarea trupeasca). Este sarbatorita pe 15 august (28 august NS in calendarul iulian ) ca Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului. Biserica Apostolica Armeneascasarbatoreste Adormirea Nu la o data fixa, ci in duminica cea mai apropiata de 15 august. In Bisericile de Vest, sarbatoarea corespunzatoare este cunoscuta sub numele de Adormirea Maicii Domnului, cu exceptia Bisericii Episcopale Scotiane, care sarbatoreste in mod traditional Adormirea Sfintei Fecioare Maria pe 15 august.

Ziua Sfantului Andrei

Exista cateva traditii romanesti precrestine legate de Ziua Sfantului Andrei, unele dintre ele avand originea in sarbatorile romane ale zeului Saturn, cel mai faimos Saturnalia. Anul Nou dacic a avut loc intre 14 noiembrie si 7 decembrie; acesta era considerat intervalul in care timpul si-a inceput cursul. Unul dintre elementele provenite din romana si tracaserbarile priveau lupii. In aceasta noapte, lupii au voie sa manance toate animalele pe care le doresc. Se spune ca pot vorbi si ei, dar oricine ii aude va muri in curand. Devreme, de Sfantul Andrei, mamicile merg in gradina si culeg ramuri de copaci, in special din mar, par si cires, dar si ramuri de trandafiri. Ei fac o gramada de ramuri pentru fiecare membru al familiei. Cel al carui ciorchine infloreste pana in ziua de Anul Nou va fi norocos si sanatos anul viitor. Cea mai cunoscuta traditie legata de aceasta noapte se refera la casatorie si visele premonitorii. Fetele singure trebuie sa puna sub perna o crenguta sau o ramura de busuioc dulce. Daca cineva ia plantele in vis, inseamna ca fata se va casatori in curand. De asemenea, pot planta grau intr-un vas si il pot uda pana in ziua de Anul Nou. Cu cat graul arata mai frumos in acea zi, cu atat mai bine va veni anul.

Ziua Marii Uniri

Ziua Marii Uniri este o sarbatoare nationala in Romania, sarbatorita la 1 decembrie, care marcheaza unirea Transilvaniei, Basarabiei si Bucovinei cu Regatul Roman in 1918, ceva care este cunoscut sub numele de Marea Unire. Aceasta sarbatoare a fost declarata dupa Revolutia Romana si comemoreaza adunarea delegatilor etnicilor romani desfasurata la Alba Iulia., care a declarat Unirea Transilvaniei cu Romania. Inainte de 1948, pana la desfiintarea monarhiei, sarbatoarea nationala era pe 10 mai, ceea ce avea un dublu sens: era ziua in care Regele Carol I a pus piciorul pe pamant romanesc (in 1866), si ziua in care printul a ratificat Declaratia de Independenta (fata de Imperiul Otoman ) in 1877. Din 1948, in perioada administratiei comuniste, sarbatoarea nationala a fost pe 23 august, Ziua Eliberarii de Ocupatia Fascista, pentru a marca rasturnarea in 1944 a guvernului pro- fascist a Maresalului Ion Antonescu, cu parade in Piata Charles de Gaulle (numita atunci Piata Stalin si Piata Aviatorilor).

Craciun

Craciunul este un festival anual care comemoreaza nasterea lui Isus Hristos, celebrat in primul rand pe 25 decembrie [a] ca o sarbatoare religioasa si culturala intre miliarde de oameni din intreaga lume. O sarbatoare centrala a anului liturgic crestin, este precedata de anotimpul Advent sau Postul Nasterii Domnului si initiaza anotimpul Craciunului, care din punct de vedere istoric in Occident dureaza douasprezece zile si culmineaza in noaptea a douasprezecea. Ziua de Craciun este o sarbatoare publica in multe tari, este sarbatorita religios de majoritatea crestinilor, precum si cultural de multi necrestini si formeaza un parte integranta a sezonului de vacanta organizat in jurul acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *