3 martie 2024

Care sunt principalele tipuri de becuri:

  • Becuri cu incandescenta – Acestea sunt becurile de moda veche, tipice, cu care multi dintre noi am crescut. Nu sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic si nu dureaza mult.
  • Becuri fluorescente compacte (CFL) – Acestea sunt becurile spiralate care ne pot veni in minte atunci cand ne gandim la becuri eficiente din punct de vedere energetic.
  • Becuri LED – becurile LED sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic, dar pastreaza totusi aspectul si senzatia unui bec incandescent.
Bec incandescentThomas Edison
Bec fluorescentEdmund Germer
Bec LEDNick Holonyak Junior
Thomas Edison
Edmund Germer
Nick Holonyak Junior

Cine a inventat becul incandescent:

Desi Thomas Edison este de obicei creditat drept omul care a inventat becul, celebrul inventator american nu a fost singurul care a contribuit la dezvoltarea acestei tehnologii revolutionare. Multi alti inventatori, ingineri si oameni de stiinta noti din intreaga lume sunt, de asemenea, creditati pentru munca lor cu baterii electrice, lampi si crearea primelor becuri cu incandescenta.

Edison a reusit si si-a depasit concurenta a fost in dezvoltarea unui bec practic si ieftin, cu o durata de viata adegvata. Edison si echipa sa de cercetatori din laboratorul lui Edison din Menlo Park, N.J., au testat peste 3.000 de modele pentru becuri intre 1878 si 1880.

In noiembrie 1879, Edison a depus un brevet pentru o lampa electrica cu filament de carbon. Brevetul a enumerat mai multe materiale care ar putea fi folosite pentru filament, inclusiv bumbac, in si lemn. Edison si-a petrecut anul urmator gasind filamentul perfect pentru noul sau bec, testand peste 6.000 de plante pentru a determina ce material ar arde cel mai mult.

La cateva luni dupa acordarea brevetului din 1879, Edison si echipa sa au descoperit ca un filament de bambus carbonizat ar putea arde mai mult de 1.200 de ore. Bambusul a fost folosit pentru filamentele becurilor lui Edison pana cand a inceput sa fie inlocuit cu materiale de durata mai lunga in anii 1880 si inceputul anilor 1900.

Cine a inventat becul fluorescent:

Edmund Germer este creditat pentru inventarea becului fluorescente si a becului cu vapori de mercur de inalta presiune. Acest lucru a crescut eficienta dispozitivelor de iluminat, permitand o iluminare mai economica, producand in acelasi timp mai putina caldura decat lumina incandescenta.

Germer s-a nascut la Berlin, fiul unui contabil. A studiat la Universitatea din Berlin in anii 1920, obtinand un doctorat in tehnologia luminii. Scopul sau a fost sa inventeze o sursa de lumina cu o putere mai mare de lumen si un consum mai mic de energie decat lampa incandescenta. El a co-fondat compania Rectron, care a lucrat la dezvoltarea redresoarelor cu catod cu gaz inert. Dupa ce a demisionat din functia de fizician sef, a devenit inventator independent in anii 1930 pentru companii precum Osram si Phillips. Atat lampa sa fluorescenta, cat si lampa cu vapori de mercur de inalta presiune au fost autorizate de General Electric.

Cine a inventat becul LED:

Nick Holonyak, un om de stiinta american, a inventat din greseala lumina LED rosie in timp ce incerca sa creeze un laser la inceputul anilor 1960, conform General Electric, compania pentru care lucra. Ca si in cazul altor inventatori, principiul ca unii semiconductori stralucesc atunci cand a fost aplicat un curent electric era cunoscut inca de la inceputul anilor 1900, dar Holonyak a fost primul care a brevetat-o pentru utilizare ca corp de iluminat.

Costul initial al unui LED era aproximativ dublu fata de cel al unui bec incandescent. Dar costurile au scazut, iar acum este greu sa gasesti becuri care sa nu fie LED-uri. Asta pentru ca sunt mult mai eficiente decat becurile incandescente, incat economisesc bani pe termen lung. Acest lucru i-a facut sa fie produsul de referinta pentru industria de iluminat.

Timisoara, primul oras cu iluminat stradal electric din europa

Timisoara, unul dintre marile orase ale Romaniei situat in partea de vest a Romaniei a fost primul oras din Europa in care a fost introdus iluminatul stradal electric.
Uzina si instalatia de iluminat au fost deschise pentru o perioada de proba intre 15 si 30 noiembrie 1884. Testele au fost efectuate de experti din Austria si Ungaria care au concluzionat ca instalatia a fost pe deplin conforma.
Data in functiune in noiembrie 1884, Centrala Electrica din Timisoara a pus bazele Sistemului Energetic Roman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *