9 decembrie 2023

Creatoarea de moda Coco Chanel este renumita pentru modelele ei atemporale, costumele marca inregistrate si rochiile negre mici. In anii 1920, ea si-a lansat primul parfum si in cele din urma a introdus costumul Chanel si rochia neagra, cu accent pe realizarea de haine mai confortabile pentru femei.

Ea insasi a devenit o icoana de stil foarte venerata, cunoscuta pentru tinutele ei simple, dar sofisticate, combinate cu accesorii grozave, cum ar fi cateva suvite de perle. Cu costumele ei marca și rochiile negre mici, designerul de modă Coco Chanel a creat modele atemporale care sunt și astăzi populare. Citeste in continuare si afla mai multe despre Coco Chanel.

Copilarie

Gabrielle Bonheur Chanel s-a nascut in 1883 din Eugenie Jeanne Devolle Chanel, cunoscuta sub numele de Jeanne, o spalatorie, in spitalul de caritate condus de Surorile Providentei din Saumur, Maine-et-Loire: Ea a fost al doilea copil al lui Jeanne cu Albert Chanel; prima, Julia, se nascuse cu mai putin de un an in urma. Albert Chanel a fost un vanzator ambulant ambulant care a vandut haine de lucru si lenjerie de corp: traind o viata nomade, calatorind in si dinspre orasele din piata. Familia locuia in locuinte degradate. In 1884, s-a casatorit cu Jeanne Devolle,: convins sa faca acest lucrude familia ei care ,,s-a unit, efectiv, sa-l plateasca pe Albert”.

Cand Gabrielle avea 11 ani, Jeanne a murit la varsta de 32 de ani. Copiii nu mergeau la scoala. Tatal ei si-a trimis cei doi fii sa lucreze ca muncitori la ferma si si-a trimis cele trei fiice la manastirea Aubazine, care conducea un orfelinat. Ordinul sau religios, Congregatia Sfintei Inimi a Mariei, a fost ,,infiintata pentru a avea grija de cei saraci si respinsi, inclusiv pentru a conduce case pentru fetele abandonate si orfane”. A fost o viata cruda, cumpatata, care cerea o disciplina stricta. Este posibil ca plasarea in orfelinat sa fi contribuit la viitoarea cariera a lui Chanel, deoarece acesta a invatat sa coasa. La varsta de optsprezece ani, Chanel, prea batrana pentru a ramane la Aubazine, s-a dus sa locuiasca intr-o pensiune pentru fete catolice din orasul Moulins.

Cariera

Dupa ce a invatat sa coasa in cei sase ani petrecuti la Aubazine, Chanel si-a gasit un loc de munca ca croitoreasa. Cand nu coasea, canta intr-un cabaret frecventat de ofiteri de cavalerie. Chanel si-a facut debutul pe scena cantand la o cafenea-concert (un loc de divertisment popular al epocii) intr-un pavilion Moulins, La Rotonde. Era o posesa, un interpret care a distrat multimea intre randurile vedetelor. Banii castigati au fost cei pe care au reusit sa acumuleze la trecerea placutei. In acest moment, Gabrielle a capatat numele ,,Coco” cand isi petrecea noptile cantand in cabaret, adesea melodia ,,Who Has Seen Coco?” Ii placea adesea sa spuna ca porecla i-a fost data de tatal ei. Altii cred ca ,,Coco” provine de la Ko Ko Ri Ko si Qui qu’a vu Coco, sau a fost o aluzie la cuvantul francez pentru femeie cocotte. In calitate de animator, Chanel a radiat o alura juvenila care i-a atras pe obisnuitii militari ai cabaretului.

In 1906, Chanel a lucrat in statiunea balneara Vichy. Vichy s-a laudat cu o abundenta de sali de concerte, teatre si cafenele unde spera sa obtina succes ca interpreta. Tineretea si farmecul fizic al lui Chanel i-au impresionat pe cei pentru care a audiat, dar vocea ei cantareata era marginala si nu a reusit sa gaseasca de lucru pe scena. Obligata sa-si gaseasca un loc de munca, ea a lucrat la Grande Grille, unde, in calitate de donneuse d’eau, era una a carei sarcina era sa distribuie pahare cu apa minerala pretins curativa pentru care Vichy era renumit. Cand sezonul Vichy s-a incheiat, Chanel s-a intors la Moulins si fosta ei bantuie La Rotonde. Si-a dat seama atunci ca o cariera serioasa pe scena nu era in viitorul ei.

In 1913, Chanel a deschis un butic in Deauville, finantat de Arthur Capel, unde a introdus imbracaminte casual de lux, potrivita pentru agrement si sport. Moda au fost construite din tesaturi umile, cum ar fi tricotul si tricotul, la vremea aceea utilizate in principal pentru lenjeria barbateasca. Locatia era una excelenta, in centrul orasului, pe o strada la moda. Aici Chanel a vandut palarii, jachete, pulovere si mariniere, bluza de marinar. Chanel a avut sprijinul dedicat a doi membri ai familiei, sora ei Antoinette si matusa ei paterna Adrienne, care avea o varsta similara. Adrienne si Antoinette au fost recrutate pentru a modela modelele lui Chanel; zilnic cele doua femei au defilat prin oras si pe trotuarele lui, facand reclama la creatiile Chanel.

Chanel, hotarata sa recreeze succesul de care s-a bucurat la Deauville, a deschis un sediu in Biarritz in 1915. Biarritz, pe Cote Basque, aproape de clientii spanioli bogati, a fost un loc de joaca pentru platourile de bani si cei exilati din tarile lor natale prin razboiul. Magazinul din Biarritz a fost instalat nu ca o vitrina, ci intr-o vila vizavi de cazinou. Dupa un an de functionare, afacerea s-a dovedit a fi atat de profitabila incat in 1916 Chanel a putut rambursa investitia initiala a lui Capel. La Biarritz, Chanel a cunoscut un aristocrat expatriat, Marele Duce Dmitri Pavlovici al Rusiei. Au avut un interludiu romantic si au mentinut o asociere stransa multi ani dupa aceea. Pana in 1919, Chanel a fost inregistrata ca croitoreasa si si-a stabilit casa de moda la 31 rue Cambon, Paris.

Primul parfum

In anii 1920, Chanel si-a dus afacerea infloritoare la noi culmi. Ea a lansat primul ei parfum, Chanel No. 5, care a fost primul care a prezentat numele unui designer. Parfumul ,,este accesoriul nevazut, de neuitat, suprem al modei care va anunta sosirea si va prelungeste plecarea”, a explicat odata Chanel.

De fapt, parfumul a fost sustinut si de proprietarul magazinului Theophile Bader si de oamenii de afaceri Pierre si Paul Wertheimer, Chanel dezvoltand o prietenie stransa cu Pierre.

In cele din urma s-a negociat o intelegere prin care afacerea Wertheimer ar prelua 70% din profiturile Chanel No. 5 pentru producerea parfumului la fabricile lor, Bader primind 20% si Chanel insasi doar 10%. De-a lungul anilor, numarul 5 fiind o sursa masiva de venituri, ea a dat in judecata in mod repetat pentru a renegocia termenii acordului.

Modele emblematice: costum Chanel si rochie neagra

In 1925, Chanel a introdus acum legendarul costum Chanel, cu jacheta fara guler si fusta bine imbracata. Design-urile ei au fost revolutionare pentru acea vreme – imprumutand elemente de imbracaminte pentru barbati si subliniind confortul fata de constrangerile modei populare de atunci. Ea le-a ajutat pe femei sa-si ia ramas bun de la zilele corsetelor si a altor articole de imbracaminte.

Al Doilea Razboi Mondial

In 1939, la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Chanel si-a inchis magazinele, mentinandu-si apartamentul situat deasupra casei de couture din Rue de Cambon 31. Ea a spus ca nu era vremea modei; ca urmare a actiunii sale, 4.000 de angajate si-au pierdut locul de munca. Biograful ei Hal Vaughan sugereaza ca Chanel a folosit izbucnirea razboiului ca o oportunitate de a se razbuna impotriva acelor muncitori care au grevat pentru salarii mai mari si ore de lucru mai scurte in greva generala a muncii din Franta.din 1936. Inchizandu-si casa de couture, Chanel a facut o declaratie definitiva a opiniilor sale politice. Antipatia ei fata de evrei, acutizata de asocierea ei cu elitele societatii, ii consolidase convingerile. Ea a impartasit cu multi din cercul ei convingerea ca evreii sunt o amenintare pentru Europa din cauza guvernului bolsevic din Uniunea Sovietica.

Viata Personala

In 1908, Chanel a inceput o aventura cu unul dintre prietenii lui Balsan, capitanul Arthur Edward ,,Boy” Capel. In anii urmatori, Chanel si-a amintit de aceasta perioada din viata ei: ,,doi domni au depasit licitatia pentru corpul meu fierbinte”. Capel, un membru bogat al clasei superioare engleze, a instalat Chanel intr-un apartament din Paris si si-a finantat primele magazine. Se spune ca stilul vestimentar al lui Capel a influentat conceptia look-ului Chanel. Designul sticlei pentru Chanel No. 5 a avut doua origini probabile, ambele atribuite asocierii ei cu Capel. Se crede ca Chanel a adaptat liniile dreptunghiulare, tesite ale lui Charvetsticle de toaleta pe care le purta in cutia sa de calatorie din piele sau ea a adaptat designul carafei de whisky pe care Capel a folosit-o. A admirat-o atat de mult incat si-a dorit sa o reproduca in ,,sticla rafinata, scumpa, delicata”. Cuplul a petrecut timp impreuna in statiuni la moda precum Deauville, dar in ciuda sperantelor lui Chanel ca se vor stabili impreuna, Capel nu i-a fost niciodata fidel. Relatia lor a durat noua ani. Chiar si dupa ce Capel s-a casatorit cu un aristocrat englez, Lady Diana Wyndham in 1918, nu s-a despartit complet de Chanel. A murit intr-un accident de masina pe 22 decembrie 1919. Un memorial pe marginea drumului la locul accidentului lui Capel se spune ca a fost comandat de Chanel. La douazeci si cinci de ani de la eveniment, Chanel, care locuia atunci in Elvetia, i-a spus prietenului ei, Paul Morand:Moartea lui a fost o lovitura teribila pentru mine. Pierzandu-l pe Capel, am pierdut totul. Ce a urmat nu a fost o viata. de fericire, trebuie sa spun.

Rivalitatea cu Schiaparelli

Couture Chanel a fost o intreprindere de afaceri profitabila, angajand 4.000 de oameni pana in 1935. Pe masura ce anii 1930 au progresat, locul lui Chanel pe tronul haute couture a fost amenintat. Aspectul baietel si fustele scurte ale flapperului anilor 1920 pareau sa dispara peste noapte. Design-urile lui Chanel pentru vedetele de film de la Hollywood nu au avut succes si nu i-au sporit reputatia asa cum se astepta. Mai semnificativ, vedeta lui Chanel a fost eclipsata de rivala ei principala, designerul Elsa Schiaparelli. Designurile inovatoare ale lui Schiaparelli, pline de referinte jucause la suprarealism, strangeau laude de critica si generau entuziasm in lumea modei. Simtind ca isi pierde avantajul avangardist, Chanel a colaborat cu Jean Cocteau despre piesa sa de teatru Oedipe Rex. Costumele pe care le-a proiectat au fost batjocorite si criticate: ,,Infasurati in bandaje, actorii pareau niste mumii ambulante sau victime ale unui accident teribil”. Ea a fost, de asemenea, implicata in costumatia Baccanale, o productie Ballets Russes de Monte Carlo. Desenele au fost realizate de Salvador Dali. Cu toate acestea, din cauza declaratiei de razboi a Marii Britanii la 3 septembrie 1939, baletul a fost fortat sa paraseasca Londra. Au lasat costumele in Europa si au fost refacuti, conform desenelor initiale ale lui Dali, de Karinska.

Activitate ca agent nazist

Documente de arhiva desecretizate descoperite de Vaughan dezvaluie ca Prefectura de Politie franceza avea un document despre Chanel in care era descrisa drept ,,Couturier si parfumier. Pseudonim: Westminster. Referinta agent: F 7124. Semnalata ca suspect in dosar” ( Pseudonim: Westminster . Indicatif d’agent: F 7124. Signalee comme suspecte au fichier. Pentru Vaughan, aceasta a fost o informatie revelatoare care leaga Chanel de operatiunile de informatii germane. Activistul anti-nazist Serge Klarsfeld a declarat: ,,Doar pentru ca Chanel avea un numar de spion nu inseamna neaparat ca a fost implicata personal. Unii informatori aveau numere fara sa fie constienti de asta”. („Doar pentru ca Coco Chanel avea un numar de spion nu inseamna ca a fost neaparat implicata personal. Unii indicatori aveau numere fara sa stie.

Moartea

Cand a inceput 1971, Chanel avea 87 de ani, era obosita si bolnava. Si-a indeplinit rutina obisnuita de pregatire a catalogului de primavara. Facuse un drum lung cu masina in dupa-amiaza zilei de sambata, 9 ianuarie. Curand dupa aceea, simtindu-se rau, s-a culcat devreme. Ea si-a anuntat ultimele cuvinte catre servitoarea ei, care au fost: ,,Vezi tu, asa mori”.

Ea a murit duminica, 10 ianuarie 1971, la Hotel Ritz, unde locuia de mai bine de 30 de ani.

Inmormantarea ei a avut loc la Eglise de la Madeleine; Modelele ei de moda au ocupat primele locuri in timpul ceremoniei si sicriul ei a fost acoperit cu flori albe – camelie, gardenii, orhidee, azalee si cativa trandafiri rosii. Salvador Dali , Serge Lifar , Jacques Chazot , Yves Saint Laurent si Marie-Helene de Rothschild au participat la inmormantarea ei in Biserica Madeleine. Mormantul ei se afla in cimitirul Bois-de-Vaux, Lausanne , Elvetia.

Cea mai mare parte a proprietatii ei a fost mostenita de nepotul ei, Andre Palasse, care locuia in Elvetia, si de cele doua fiice ale sale, care locuiau la Paris.

Desi Chanel a fost privita ca o figura proeminenta a modei de lux in timpul vietii ei, influenta lui Chanel a fost examinata in continuare dupa moartea ei, in 1971. Cand Chanel a murit, prima doamna a Frantei, doamna Pompidou, a organizat un tribut pentru erou. In curand, au fost lansate documente daunatoare de la agentiile de informatii franceze care subliniau implicarea lui Chanel in timpul razboiului, punand rapid capat planurilor sale monumentale de inmormantare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *