16 aprilie 2024

Poezia ocupa o pozitie foarte importanta in panorama literara romaneasca. Literatura populara a secolului al XX-lea se inspira din traditia orala a colindei, a cantecelor vechi.

Interpretarea si studiul literaturii orale romanesti, sincretica, dar profund legata in simboluri si miturile sale de arhaicitate, i-au determinat pe marii savanti, precum Mircea Eliade, sa denote supravietuirea unei culturi precrestine in imaginatia populara si sa determine puncte comune. a credintelor europene si din Orientul Apropiat.

Pe langa aspectul arhaic, sicretismul deosebit de care se bucura poezia populara ii evidentiaza caracterul nonstatic : exemplare sunt contaminarile crestine, evolutia argumentelor in diferitele periodizari istorice, de la elementele pur feudale, pana la decorurile in turca integrala. ocupatie.

Mihai Eminescu

Mihai Eminescu a fost un poet, romancier si jurnalist romantic, in general considerat cel mai faimos si influent poet roman, precum si primul poet modern din literatura romana. Eminescu a fost un membru activ al societatii literare Junimea si a lucrat ca redactor la ziarul Timpul (,,Timpul”), ziarul oficial al Partidului Conservator (1880-1918). Poezia sa a fost publicata pentru prima data la 16 ani si a plecat la Viena pentru a studia la 19 ani. Manuscrisele poetului, cuprinzand 46 de volume si aproximativ 14.000 de pagini, au fost oferite de Titu Maiorescu cadou Academiei Romane in cadrul intalnirii care a avut loc. a avut loc la 25 ianuarie 1902. Printre lucrari notabile se numara Luceafarul (Vesperul/Steaua serii/Luciferul/Steaua zilei), Oda in metru antic (Oda in metru antic) si cele cinci scrisori (Epistole/Satire). In poeziile sale a folosit frecvent subiecte metafizice, mitologice si istorice. Tatal sau a fost Gheorghe Eminovici din Calinesti, un sat moldovenesc din judetul Suceava, Bucovina, care atunci facea parte din Imperiul Austriac (in timp ce tatal sau venea din Banat). A trecut granita in Moldova, stabilindu-se la Ipotesti, langa orasul Botosani. S-a casatorit cu Raluca Iurascu, mostenitoarea unei vechi familii aristocratice moldovenesti. Intr-un registru Junimea, Eminescu a notat data nasterii sale ca 22 decembrie 1849, in timp ce in actele Gimnaziului Cernauti, unde a studiat Eminescu, data nasterii lui este 14 decembrie 1849. Cu toate acestea, Titu Maiorescu, in lucrarea sa Eminescu si poeziile sale (1889) a citat cercetarile lui ND Giurescu si a adoptat concluzia acestuia cu privire la data si locul nasterii lui Mihai Eminescu, ca fiind 15 ianuarie 1850, la Botosani. Aceasta data a rezultat din mai multe izvoare, printre care a existat un dosar de insemnari despre botezuri din arhivele Bisericii Uspenia (Domneasca) din Botosani; in cadrul acestui dosar data nasterii era ,,15 ianuarie 1850″ iar data botezului era data de 21 a aceleiasi luni. Data nasterii a fost confirmata de sora mai mare a poetului, Aglae Drogli, care a afirmat ca locul nasterii a fost satul Ipotesti. printre care se afla si un dosar de insemnari despre botezuri din arhivele Bisericii Uspenia (Domneasca) din Botosani; in cadrul acestui dosar data nasterii era ,,15 ianuarie 1850″ iar data botezului era data de 21 a aceleiasi luni. Data nasterii a fost confirmata de sora mai mare a poetului, Aglae Drogli, care a afirmat ca locul nasterii a fost satul Ipotesti. printre care se afla si un dosar de insemnari despre botezuri din arhivele Bisericii Uspenia (Domneasca) din Botosani; in cadrul acestui dosar data nasterii era ,,15 ianuarie 1850″ iar data botezului era data de 21 a aceleiasi luni. Data nasterii a fost confirmata de sora mai mare a poetului, Aglae Drogli, care a afirmat ca locul nasterii a fost satul Ipotesti.

Lucian Blaga

Lucian Blaga a fost un filozof, poet si dramaturg roman. Datorita rolului pe care l-a jucat in literatura tarii sale, poate fi considerat unul dintre cei mai importanti poeti romani ai secolului al XX-lea, alaturi de Tudor Arghezi, Ion Barbu, Ion Vinea, Vasile Voiculescu, Ion Pillat. Dupa incheierea ostilitatilor razboiului, a contribuit la dezvoltarea activitatii jurnalistice in Transilvania prin activitatea sa publicistica care a dat nastere revistelor Cultura si Banatul. Pana in 1938 a urmat o cariera diplomatica, care l-a condus la Varsovia, Praga, Lisabona, Berna si Viena, dupa care a abandonat-o pentru a se dedica predarii. Lucian Blaga a fost de fapt profesor universitar de filozofie si, pe langa o serie de lucrari filozofice importante, a scris piese de teatru si cateva culegeri de poezii, inspirate din natura. Printre numeroasele sale angajamente, a inclus adeziunea sa la grupul de ganditori care au colaborat cu revista Gandirea, ale carei teme metafizice si religioase le-a curatat filozofic.

Gandirea sa s-a dezvoltat printr-o trilogie tripla, numita cunoastere, valori si cultura. Filosoful a trasat in estetica si in matricea culturala universala a elementelor de baza ale artei un model de investigatie plasat in cadrul unei filosofii a culturii. Potrivit lui Blaga, fiinta umana si existenta sa oscileaza intre doua extreme, una definita ca ,,cunoastere cereasca” accesibila prin logica rationala si lumea obiectiva, cealalta numita ,,cunoastere luciferica”, condusa de starile de sub constiinta care ne indruma catre lumea misterelor, lumea metafizica constituind valori culturale. Prin urmare, dupa Blaga, inconstientul este liber de orice irationalitate si prezinta in schimb categorii logice care formeaza realitatea culturala multipla.

Ioan Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale a fost un mare dramaturg, nuvelist, poet, manager de teatru, comentator politic si jurnalist roman. Este considerat unul dintre cei mai mari dramaturgi si scriitori romani, un reprezentant de frunte al umorului autohton si un reprezentant principal al Junimea, o societate literara influenta de care s-a despartit in a doua jumatate a vietii sale. Opera lui Caragiale, care se intinde pe patru decenii, acopera terenul dintre neoclasicism, realism si naturalism, bazandu-se pe o sinteza originala a influentelor straine si locale. Piesele sale au constituit un loc important pentru critica societatii romanesti de la sfarsitul secolului al XIX-lea, in timp ce in operele de fictiune ulterioare Caragiale a adoptat genul fantastic sau s-a orientat catre fictiunea istorica.

Tudor Arghezi

Tudor Arghezi, pseudonimul lui Ion N. Theodorescu ( Bucuresti, 21 mai 1880 – Bucuresti, 14 iulie 1967 ), a fost un scriitor roman, cunoscut in special pentru poezie si literatura pentru copii. Prenumele sau a fost Ion Theodorescu iar pseudonimul sau deriva din numele latin al raului Arges, Argesis. Printre marii poeti romani ai secolului al XX-lea, a contribuit la crearea unui nou stil liric, ale carui cele mai bune lucrari dateaza dinainte de Primul Razboi Mondial. In 1965 a castigat Premiul Herder.

Nichita Stanescu

Provenit dintr-o familie de negustori si mestesugari (partea paterna), si nobilime rusa (partea materna), Nichita Stanescu a studiat filologia la Universitatea din Bucuresti pana in 1957. In acelasi an isi desfasoara debutul in revista Tribuna [Tribuna] si Gazeta literara, si a scris mai multe colectii de poezie si eseuri care vor fi traduse in special in Europa de Est, cum ar fi Cehoslovacia sau Iugoslavia. Munca sa va fi rasplatita prin obtinerea cvadrupla a premiului Uniunii Scriitorilor din Romania, precum si a Premiului Herder, a Premiului Mihai Eminescu al Academiei Romane si in 1980 a nominalizarii la Premiul Nobel 1.

Vasile Alecsandri

Vasile Alecsandri, nascut la data d e21 iulie 1821in Bacau ( Moldova , Romania ), a murit pe22 august 1890la Mircesti, este una dintre marile figuri ale renasterii culturale romanesti. Poet, dramaturg, folclorist, diplomat si om politic, este considerat creatorul de teatru si literatura in Romania, dupa ce a fost o figura marcanta in principatul Moldovei, a carui unire cu Tara Romaneasca a sustinut-o. A fost membru al Academiei Romane.

Este fiul unui boier, Vasile Alecsandri si Elenei Cozoni, fiica unui negustor. Cuplul are sapte copii, dintre care trei supravietuiesc. Familia a prosperat in comertul cu sare si cereale. In 1828, s-a mutat intr-o mare mosie din Mircesti, un sat de langa raul Siret. Vasile studiaza cu un calugar, Gherman Vida. Intre 1828 si 1834, a studiat la internatul de baieti al lui Victor Cuening din Iasi. In 1834, a plecat la Paris , in compania lui Ion Negulici, Alexandru Ioan Cuza si Nicu Doncan 1, pentru a studia farmacie, medicina si drept, abandonat rapid pentru ceea ce el considera a fi ,,pasiunea vietii sale”.literatura. Primele sale eseuri literare sunt in franceza, o limba pe care o stapaneste deosebit de bine. A facut o scurta intoarcere in tara sa, apoi a plecat din nou pentru a vizita Italia, Spania si sudul Frantei.

George Bacovia

George Bacovia a fost un poet simbolist roman. Desi a apartinut initial miscarii simboliste locale, lansata ca poet de Alexandru Macedonski cu colectia de poezii si poezii Plumb poezia sa a ajuns sa fie vazuta ca un precursor al modernismului romanesc si, in cele din urma, l-a consacrat in stima critica alaturi de Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Pillat, Ion Barbu si Octavian Goga ca unul dintre cei mai importanti poeti romani interbelici. In anii 1950, a scris poezia ,, Cogito „, care este testamentul sau poetic.

In anul 1900, Bacovia s-a inscris la Academia Militara din Iasi , dar a abandonat in al doilea semestru, neputand suporta disciplina militara. In 1901 a inceput studiile la Liceul Ferdinand din Bacau, pe care a absolvit-o in 1903. A scris poezia Liceu ca raspuns la un chestionar trimis de Ministerul Educatiei absolventilor in cursul reformelor educationale ale lui Spiru Haret . S-a inscris la Facultatea de Drept din Bucuresti si a devenit in scurt timp un element fix in viata literara a orasului; o lectura timpurie a poeziei sale Plumb ( Plumb ) la salonul lui Alexandru Macedonski a produs o impresie puternica.

George Cosbuc

George Cosbuc a fost un poet, traducator, profesor si jurnalist roman, cel mai bine amintit pentru versurile sale care descriu, lauda si elogiaza viata rurala, dar si multele ei dureri ocazii de bucurie. In 1916 a fost ales membru titular al Academiei Romane. Cosbuc s-a nascut in Hordou, un sat din nord-estul Transilvaniei. Tatal sau, Sebastian Cosbuc, un preot greco-catolic apreciat de parohia sa, a tras dintr-o linie despre care se spune ca a dat paisprezece generatii consecutive de preoti. George a urmat scoala primara si a absolvit clasele gimnaziale in satul vecin Telcs ( acum: Telciu ). A preluat cu bucurie inclinatia savanta incurajata de tatal sau, castigand laudele instructorilor si fiind ales dintre putinii care urmau sa se inscrie la cursurile avansate la Liceul Romanesc, o academie de invatamant superior din orasul Nasaud .. Curand s-a trezit dublandu-se ca profesor.

Nicolae Labis

Tatal sau, Eugen, era fiul unui soldat de brigada forestiera si el a luptat in al Doilea Razboi Mondial; a devenit profesor de scoala in 1931. Mama sa Ana-Profira, fiica unui taran ucis in batalia de la Marasesti, a fost si profesoara. Avea doua surori, Margareta si Dorina. A crescut inconjurat de munti si paduri.

Labis a invatat sa citeasca in jurul varstei de cinci ani de la elevii mamei sale. De asemenea, ii placea sa deseneze in copilarie. A intrat in scoala primara in satul natal (in clasa mamei sale), apoi ca refugiat de razboi a urmat clasa a III-a la Vacarea, Arges, primind note bune. Colegii sai de clasa si-au amintit mai tarziu ca va scrie poezii si piese de teatru si ii placea sa declame in public in aceasta perioada. Familia s-a mutat inapoi intr-un sat invecinat cu cel natal in mai 1945.

Din 1946 pana in 1951, Labis a urmat Liceul Nicu Gane din Falticeni, absolvind cu o medie de peste 90%. A tinut un jurnal si a organizat conferinte literare si cercuri de discutii. Era deosebit de bun la orele de romana, compozitiile sale impresionand colegii si profesorii. La 13 ani a aparut in The Taming of the Shrew pe o scena improvizata in satul natal. In noiembrie 1949 a inceput sa scrie un roman, Carari spre victorie, pe un caiet de scoala, descoperit trei decenii mai tarziu. In noiembrie 1950 a fost cel mai tanar participant la o intalnire a tinerilor moldoveniscriitori, fiind salutati drept o ,,minune locala”; a recitat acolo o poezie proprie. In acel an si-a facut debutul publicarii in Zori noi, o revista suceveana. In mai 1951 a primit premiul suprem la limba romana la o olimpiada nationala desfasurata la Bucuresti ; luna urmatoare si-a facut debutul in publicatia bucuresteana in Viata Romaneasca. A inceput sa atraga atentia unor autori de seama, printre care Mihail Sadoveanu si Tudor Arghezi. In urmatorii trei ani, o mare parte din poezia sa lirica a fost publicata in reviste, dar nu sub forma de carte decat dupa moartea sa.

Ion Minulescu

Ion Minulescu s-a nascut la 6 ianuarie 1881 in Bucuresti, pe strada Covaci nr.15. Tatal sau, Tudor Minulescu, negustor de pantofi, murise cu putin timp inainte, la 28 decembrie 1880, in urma unei calatorii de afaceri la Alexandria. Familia a putut insa sa traiasca din mostenirea substantiala lasata de tata. Mama sa, Alexandrina Ciuca, era din Slatina , unde tanarul Ion a fost in vacanta cu bunicii si si-a trait primii ani, pana cand Alexandrina s-a recasatorit cu capitanul de cavalerie Ion Constantinescu, ceea ce a dus la mutarea familiei la Bistrita , apoi la Pitesti. In acest oras si-a terminat cea mai mare parte a scolii, pana la liceu, care este partial sursa romanului sau mai mult sau mai putin autobiografic Corigent la limba romana. A fost si in scoala primara colegul de clasa al pictorului Iosif Iser. De-a lungul copilariei, porecla lui a fost ,,Bucu”, care se refera la numeroasele sale pseudonime. In 1897, publica primele sale poezii, tocmai sub pseudonimul IM Nirvan, in revista Pitesti Povestea Vorbei. A continuat in anii urmatori sa publice in diverse ziare: Foaia pentru toti , Carmen , Evenimentu , printre altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *