22 aprilie 2024

Ea a murit linistita joi dupa-amiaza la mosia ei din Scotia, unde si-a petrecut o mare parte a verii.

Regina a ajuns pe tron in 1952 si a fost martora la schimbari sociale enorme.

Fiul ei, regele Carol al III-lea, a spus ca moartea iubitei sale mame a fost un ,,moment de mare tristete” pentru el si familia sa si ca pierderea ei va fi ,,profund simtita” in intreaga lume.

El a spus: ,,Plangem profund trecerea in nefiinta a unui suveran pretuit si a unei mame mult iubite.

,,Stiu ca pierderea ei va fi resimtita profund in toata tara, taramurile si Commonwealth-ul, precum si de nenumarati oameni din intreaga lume”.

In urmatoarea perioada de doliu, el a spus ca el si familia sa vor fi ,,mangaiati si sustinuti de cunostintele noastre despre respectul si afectiunea profunda in care Regina a fost atat de larg cuprinsa”.

Regele si sotia sa, Camilla, acum Regina Consort, se vor intoarce vineri la Londra, a anuntat Palatul Buckingham. El este de asteptat sa se adreseze natiunii vineri.

Familia regala senior s-a adunat la Balmoral dupa ce medicii Reginei au devenit ingrijorati de sanatatea ei mai devreme in cursul zilei.

Toti copiii Reginei au calatorit la Balmoral, langa Aberdeen, dupa ce medicii au pus-o pe Regina sub supraveghere medicala.

Acolo s-au adunat si nepotul ei si acum mostenitor la tron, Printul William, si fratele sau, Printul Harry.

Ea a tinut audiente saptamanale cu prim-ministrul ei pe tot parcursul domniei sale.

La Palatul Buckingham din Londra, multimile care asteptau actualizari despre starea reginei au inceput sa planga cand au aflat de moartea ei.

Steagul Uniunii de deasupra palatului a fost coborat in berb la ora 18:30 si un anunt oficial care informeaza decesul a fost tinut afara in fata palatului.

La moartea Reginei, Printul William si sotia sa, Catherine, au devenit Ducele si Ducesa de Cambridge si Cornwall.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *